Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Energap v Podravju spodbuja električno mobilnost

Energetska agencija za Podravje (Energap) del svojih dejavnosti usmerja v informiranje in izobraževanje različnih ciljnih skupin o problematiki energije, mobilnosti in podnebnih razmerah. Na tem področju so za svoje aktivnosti že dobili številna priznanja.
Avtor
27.04.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Lani je bil Energap dvakrat nominiran za priznanja evropske komisije - prvič za Sustainable Energy Europe Award, drugič pa za Managenergy Local Energy Action Award. V Bruselj so prijavili svoj projekt Ledena kocka, ki so ga izpeljali leta 2012. Takrat so v okviru dogodka Priznanja inovacijam in inovatorjem za leto 2012 v podravski regiji prejeli tudi srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice. Prejšnji mesec pa so s projektom 1 tona CO2 po izboru strokovne komisije zmagali v kategoriji promocijski projekt URE/OVE 2014 v Sloveniji.

elektricna-vozila.1398620634.jpg.o.600px.jpg
Energetska agencija za Podravje bo občinam in podjetjem pomagala pri premagovanju ovir na področju javnih naročil za električna vozila, pri namestitvi polnilnih postaj in dobavi energije iz obnovljivih virov ter tudi pri večji promociji električne mobilnosti.

Letos zagnali projekt Emobility works

Energap veliko časa namenja področju trajnostne mobilnosti, ki postaja zaradi negativnih vplivov prometa na zdravje ljudi in velike porabe dragih energentov vse bolj pomembno. Občinam in podjetjem svetujejo in pomagajo pri uvajanju vozil na alternativni pogon (električna vozila, vozila na stisnjeni zemeljski plin ali bioplin). Letos so začeli aktivno delati pri novem, iz evropskih sredstev financiranem projektu Emobility works (sodi v okvir programa Inteligentna energija Evropa), ki prinaša v regijo nove ideje, znanje in seveda finančna sredstva.

Vzpostavljanje električne mobilnosti

Občinam in podjetjem bodo prek projekta Emobility works pomagali pri vzpostavitvi električne mobilnosti. S tem želijo doseči, da bo do leta 2020 delež električnih vozil na urbanih območjih večji kot zdaj. Na področju zmanjševanja toplogrednih plinov je eden izmed ciljev Evropske unije tudi 20 milijonov električnih vozil na svetovnih cestah do leta 2020. Med prednosti električne energije, ki zmanjšuje energetsko odvisnost EU, sodi še možnost njenega pridobivanja iz različnih obnovljivih virov, zato se privlačnost električnih vozil kljub nekaterim pomislekom vse bolj veča. Veča pa se tudi njihova učinkovitost.

Akcijski načrti za občine in podjetja

Občinam in podjetjem bodo pomagali pri premagovanju ovir na področju javnih naročil za električna vozila, pri namestitvi polnilnih postaj in dobavi energije iz obnovljivih virov ter tudi pri večji promociji električne mobilnosti.

Kot pravijo na Energapu, je njihov namen vzpostaviti lokalno omrežje občin in podjetij ter napraviti analizo razmer v sodelujočih občinah in podjetjih. Izdelali bodo akcijske načrte za električno mobilnost za občine in podjetja, javnost pa bodo na sestankih, delavnicah, predavanjih in konferencah obveščali in izobraževali o pomenu električne mobilnosti. Več informacij je na spletni strani ( [www.energap.si] ).

Kaj je Energetska agencija za Podravje

Energetska agencija za Podravje (Energap) deluje že osmo leto. Je center projektov ter gibalo razvoja in idej na področju učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije in trajnostne mobilnosti v regiji. Pri svojem delovanju se osredotoča predvsem na javni sektor. To pomeni, da pomaga občinam pri izvajanju zakonodajnih nalog in pri načrtovanju energetskega razvoja, da lažje sledijo tako okoljskim ciljem kot finančnim prihrankom in da postaja to del njihovega uspešnega gospodarskega razvoja.

Del aktivnosti namenjajo tudi zasebnemu sektorju. Podjetjem svetujejo in pomagajo pri uvajanju energetskega gospodarjenja, pri izvajanju energetskih pregledov in uvajanju energetskih standardov. Pokazati jim želijo, da sta lahko energija in zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida tudi del trženja in povečanja konkurenčnosti. Imajo tudi javno pooblastilo za izdajo energetskih izkaznic. Hkrati kot institucija, ki zelo dobro pozna delovanje Evropske unije, skrbijo, da so ljudje pravočasno seznanjeni z nastajajočo in novo zakonodajo na področju energetsko-podnebnih zadev. Ljudem svetujejo in pomagajo pri pridobivanju finančnih sredstev iz različnih programov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.