Nepremičnine

Osnutek zakona o davku na nepremičnine že konec tega leta

»Pričakujemo, da bomo osnutek zakona o davku na nepremičnine pripravili do konca tega leta, v javni obravnavi pa bomo še posebej upoštevali interese občin,« je na posvetu Poslovanje z nepremičninami dejal Jože Novak z ministrstva za finance, ki vodi vladno projektno skupino za pripravo nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
10.11.2016 13:15
Čas branja: 3 min

Po Novakovih besedah bo gradivo, potrebno za izdelavo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, pripravljeno do konca novembra. Omenjeni zakon bo osnova za obdavčevanje nepremičnin. Model in načini vrednotenja bi bili po predvidevanjih ministrstva za finance lahko sprejeti prihodnje leto ali leta 2018.

Sama priprava zakona pa naj bi se začela usklajevati do konca tega leta ali v začetku prihodnjega. Takrat bi osnutek zakona poslali v 60-dnevno javno obravnavo. Jože Novak je pri tem poudaril, da bodo konsenz iskali s strokovnimi nepremičninski združenji in drugimi akterji na nepremičninskem trgu, še posebej pa je izpostavil upoštevanje interesov lokalnih skupnosti, ki so upravičene do sredstev iz naslova davka na nepremičnine.

Zakon bi bil lahko v državnem zboru sprejet že sredi prihodnjega leta. Kdaj bo začel veljati oziroma, kdaj bomo lastniki namesto nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč plačevali novi davek, na posvetu niso spročili.

Lažje ugovarjanje posplošeni vrednosti nepremičnine

Tina Humar z ministrstva za finance izpostavila, da bodo lahko lastniki nepremičnin lažje uveljavljali posebne okoliščine, ki vplivajo na vrednost nepremičnine. S to novostjo bodo lahko lastniki zvišali ali znižali posplošeno vrednost nepremičnine, ki bo osnova za obdavčevanje. Prejšnji zakon o davku na nepremičnine je namreč ustavno sodišče zavrnilo prav zaradi tega, ker množično vrednotenje nepremičnin ni bila primerna metoda za določanje davčne osnove, pri čemer lastniki niso imeli možnosti za ugovor na izračunano vrednost oziroma so bile možnosti za spreminjanje vrednosti zaradi posebnih okoliščin močno omejene. 

Postopek naj bi v osnovi potekal na dva načina. Če bo pravilnik o vrednotenju vseboval okoliščino, ki vpliva na vrednost nepremičnine, bo lastnik to okoliščino le navedel. Če okoliščine v pravilniku ne bo, bo moral lastnik okoliščino opredeliti in predložiti tudi dokazilo, ki ga bo izdelal pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin.

Neprofitna najemnina duši sklade, politične volje za spremembe ni

Stroka in nepremičninski skladi, ki najemna stanovanja lastijo in z njimi upravljajo, želijo vpeljati stroškovno najemnino in ukinitev neprofitnih najemnin. Na eni strani gre za ekonomsko kategorijo, pri čemer neprofitna najemnina ni dovolj za ekonomsko upravičeno upravljanje z neprofitnim fondom, s katerim upravljajo republiški in občinski stanovanjski skladi.

Na drugi strani pa gre za socialno kategorijo. Tu pa vedno naletimo na politična vprašanja in z njimi povezane interese. Ta trenutek nihče ne ve, katera politična opcija bi si upala ugrizniti v to kislo jabolko, odgovora nismo dobili niti na posvetu.

Celotna razprava ni nova. Ta vsebina je stvar lani sprejete resolucije o stanovanjske programu v Sloveniji, zato se te dileme pojavljajo vsaj leto dni. Težava je v tem, da v Sloveniji ne spoštujemo niti bolj zavezujočih dokumentov kot je resolucija, ki ne zavezuje nikogar.

Do leta 2020 dovolj najemnih stanovanj, potem prosti pad

Direktor republiškega stanovanjskega sklada Črtomir Remec je napovedal večje aktivnosti pri gradnji in nakupu novih stanovanj tako za prodajo kot najem.

Vzdržnost financiranja investicij in upravljanja z nepremičninskim portfeljem republiškega stanovanjskega sklada je do leta 2020 zagotovljena. Do takrat bo po Remčevih besedah na trgu dovolj javnih najemnih stanovanj, s čimer bo dolgoročno najemno razmerje postalo realna možnost za vse skupine prebivalstva. Po tem letu pa bo finančno stanje v prostem padu, saj trenutne neprofitne najemnine ne zagotavljajo vzdržnega poslovanja. Remec zato pričakuje vpeljavo stroškovne najemnine in dodatka za finančno najbolj ogrožene, kot to predvideva resolucije o stanovanjskem programu, ki je bila sprejeta lansko leto.

Največji projekt republiškega stanovanjskega sklada je zaključek prve faze v Ljubljani Brdo 1 in začetek gradnje druge faze, v katerih bo okoli 600 stanovanj. Poleg tega iščejo nova stanovanja na trgu, vendar je ponudba, vključno s stanovanju, ki jih na trg pošilja DUTB, praktično nična. Vendar Remec v prihodnje pričakuje večjo ponudbo, prav tako pa tečejo postopki za prenos državnih stanovanj v portfelj nacionalnega stanovanjskega sklada.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Gurs je morda spremenil vrednost vašega stanovanja. Kaj to pomeni?
Finance
Teja Grapulin Gurs je morda spremenil vrednost vašega stanovanja. Kaj to pomeni? 1

Gursova ocena vrednosti vašega stanovanja bo, če stanujete v Ljubljani, lahko višja tudi za 20 odstotkov ali več

FINANCE
Nepremičnine
Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Najemna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada še ne vplivajo na nepremičninski trg

Da so potrebe po najemnih stanovanjih institucionalnih lastnikov izjemno velike, dokazujeta 102 najemni stanovanji, ki ju je Stanovanjski sklad Republike Slovenije oddal že na prvem razpisu. Še več, zavrniti so morali skoraj polovico prošenj.

FINANCE
Kje ste, nepremičninski investitorji?
Finance
Rok Pikon Kje ste, nepremičninski investitorji? 2

Previdnost pri gradnji nepremičnin je sicer dobrodošla, vendar pa je bojazen, da trg ne bi mogel požreti novih stanovanj, za zdaj še odveč. 

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani 9

Poleti bodo na sosednji lokaciji začeli gradnjo novih 500 stanovanj.

FINANCE
Nepremičnine
Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu

Medtem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v Londonu upadle, v drugih delih Anglije pa zrasle, postaja med vlagatelji z vsega sveta čedalje bolj priljubljena Nemčija.

FINANCE
Nepremičnine
Kako Slovenija izgublja javni stanovanjski fond
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kako Slovenija izgublja javni stanovanjski fond 1

Resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu do leta 2025 predvideva gradnjo devet tisoč javnih najemnih stanovanj, vendar danes za to ni ne sistemskega vira financiranja ne modela zaračunavanja stroškovnih najemnin, ki bodo zamenjale neprofitne

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)