Nepremičnine

Fakulteta za gradbeništvo nad vodne ujme z novo Unescovo katedro

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo (FGG) Univerze v Ljubljani je že v preteklosti raziskovalno in strokovno podpirala sistem varstva pred škodljivim delovanjem voda. Z ustanovitvijo Unescove katedre za zmanjševanje tveganj ob vodnih ujmah bodo te dejavnosti še bolj učinkovite.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
01.12.2016 13:50
Čas branja: 2 min

Dekan fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG) in predstojnik nove Unescove katedre za zmanjševanje tveganj ob vodnih ujmah Matjaž Mikoš je dejal, da gre za pomemben dogodek, saj odpira vrata širšemu sodelovanju med različnimi mednarodnimi ustanovami.

Prek katedre bodo olajšali sodelovanje med mednarodno priznanimi raziskovalci in učitelji z Univerze v Ljubljani in drugih organizacij v Sloveniji ter azijsko-pacifiških, afriških, evropskih, severnoameriških in drugih regij sveta. S tem spodbujajo integriran sistem raziskav, usposabljanj, informacij in dokumentacije upravljanja voda na področju zmanjševanja tveganj ob vodnih ujmah.

Visoke reference katedre za hidrotehniko

Področje hidrološkega raziskovanja je v Sloveniji oprto na le nekaj centrov; med najbolj prepoznavnimi je FGG in njegova katedra za splošno hidrotehniko. Unescova katedra za zmanjševanje tveganj ob vodnih ujmah na Univerzi v Ljubljani je bila ustanovljena na raziskovalnih in inženirskih rezultatih naravoslovne in inženirske hidrotehnike in hidrologije, ki se razvija na FGG. Zato je Univerza v Ljubljani nadaljnji razvoj Unescove katedre zaupala FGG, ki je s tem prevzel povezovalno vlogo. Nosilec dosedanjega raziskovalnega dela na tem področju v prejšnjih desetletjih je bila na tej fakulteti prav katedra za splošno hidrotehniko, ki več kot 20 let sodeluje pri mednarodnih projektih za raziskovanje poplav.

Prihodnje leto v Sloveniji svetovni forum o zemeljskih plazovih

Predstojnik Unescove katedre Matjaž Mikoš je dejal, da bodo k sodelovanju povabili tudi preostale strokovnjake Univerze v Ljubljani, ki na področju problematike vodnih ujm ne pokrivajo le gradbenih in tehničnih področij, in tuje strokovnjake. Organizirali bodo več dogodkov in aktivnosti, med katerimi bo tudi 4. Svetovni forum o zemeljskih plazovih, ki se ga bo spomladi prihodnje leto udeležilo več sto strokovnjakov.

Drugače pa Mikoš umestitev Unescove katedre razume kot priznanje za raziskovalno delo in zavezo za boljše sodelovanje. Na FGG imajo dobre študijske programe, izvajajo številne raziskovalne dejavnosti, raziskujejo tudi strokovno odličnost in vpetost v mednarodne projekte. Fakulteta si prizadeva za sodelovanje z gospodarstvom, v njeni viziji pa je do leta 2025 biti prepoznavna fakulteta v srednji Evropi.

Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik je poudaril, da je umestitev Unescove katedre pomembna organizacijska oblika za mednarodno sodelovanje in pospeševanje interdisciplinarnega sodelovanja v univerzi in zunaj nje. Pridobitev statusa je tudi priznanje dosedanjim prizadevanjem FGG. Vsebinsko bo katedra upravljala pomembno tveganje, ki jih pomenijo poplave, s čimer se bo povečala varnost ljudi.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo 36

»Danes lahko naši diplomanti izbirajo med ponujenimi delovnimi mesti in se zaposlijo takoj, ko opravijo diplomo,« pravi dr. Janko Logar, izredni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Če se bodo uresničile načrtovane naložbe v infrastrukturo, bo še nekaj časa tako, saj je število študentov v višjih letnikih zelo majhno.

FINANCE
Topjob
Novosti na poslovnih šolah: nov doktorski program in še več povezovanja s tujimi univerzami
Topjob
TopjobLana Dakić Novosti na poslovnih šolah: nov doktorski program in še več povezovanja s tujimi univerzami 1

Bližajo se informativni dnevi, zato smo pogledali, katere novosti pripravljajo poslovne šole za novo študijsko leto

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

PA
Novice
(intervju) »Gradbena industrija 4.0 se trudi industrializirati izdelavo unikatov in prepoznati, kaj se ponavlja«
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija (intervju) »Gradbena industrija 4.0 se trudi industrializirati izdelavo unikatov in prepoznati, kaj se ponavlja«

Dodatna investicija v boljše in digitalne podatke se večkratno vrne zaradi bolj predvidljive gradnje, poudarja dr. Žiga Turk in opozarja na nov poklic v gradbeništvu, na katerega so slovenski diplomanti dobro pripravljeni.

PA
Novice
Nov zagon gradbeništva
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Nov zagon gradbeništva

Prva konferenca Biznis & trendi v gradbeništvu bo v ospredje postavila trende in novosti v gradbeništvu

FINANCE
Nepremičnine
Kako študenti geodezije na finalih smučarskih skokov v Planici merijo debelino snežne odeje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kako študenti geodezije na finalih smučarskih skokov v Planici merijo debelino snežne odeje

Na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo študenti precej časa preživijo na terenu. Med zanimivejšimi dejavnostmi je merjenje oblike in debeline snežne podlage na planiški velikanki ob koncu svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)