Nepremičnine

Prihodnje leto bomo izdelali veliko montažnih hiš

Večji slovenski proizvajalci montažnih stavb so brez izjeme zadovoljni s poslovanjem v tem letu, vsi tudi z optimizmom pričakujejo leto 2017; prodaja večinoma raste tako doma kot na tujih trgih

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
05.12.2016 22:30
Čas branja: 5 min

Ena izmed najpomembnejših usmeritev, ki jih poudarjajo slovenski proizvajalci montažnih hiš, je individualnost. To pomeni, da se kupci ne ozirajo za tipskimi hišami, ampak mora proizvajalec večinoma upoštevati njihove potrebe. Samoumevna je tudi energetska učinkovitost. Prav na tem področju lahko v prihodnje pričakujemo čedalje več rešitev, tako da bodo stavbe, ki proizvedejo več energije, kot je porabijo, dostopne vse širšemu krogu slovenskih in tujih investitorjev.

Proizvajalci imajo veliko znanja in izkušenj, vendar se materiali in tehnologije bliskovito razvijajo, zato bodo v prihodnje sodelovanja z arhitekti, projektanti in proizvajalci opreme še bolj tesna kot zdaj.

Jelovica se širi v Beneluks in na sever Evrope

»S poslovanjem smo letos zadovoljni, imeli smo širok nabor različnih hiš in velikih objektov tako doma kot v tujini. Obseg poslovanja se je letos v tujini povečal, prav tako raste prodaja hiš na domačem trgu,« je povedal direktor podjetja Jelovica hiše Janez Pucelj, ki pozitivna gibanja pričakuje tudi prihodnje leto na vseh standardnih trgih. To so Nemčija, Švica, Italija in Avstrija, utrjeno mrežo pa širijo v države Beneluksa in proti severu Evrope.

V večstanovanjske objekte so uspešno vpeljali konstrukcijski sistem COMPACT+, ki je sestavljen iz križno lepljenega masivnega lesa in različnih izolativnih materialov, odvisno od energijsko učinkovitega standarda. Benčina še poudarja, da se arhitektura hiš spreminja – čedalje več je steklenih površin ter razgibanih oblik in materialov, vse bolj se zahtevajo nizki stroški ogrevanja in vzdrževanja objekta.

Pohod Lumarja na Avstrijo

Lumar leto 2016 ocenjuje kot zelo uspešno, saj bodo prodajo povečali za 30 do 35 odstotkov. Zelo dobre prodajne rezultate so dosegli na izjemno zahtevnem in tradicionalnem avstrijskem trgu, kjer jim je v dobrem letu in pol že uspelo doseči cilje, ki so si jih postavili ob vstopu. Letos bodo tam prodajo povečali za vsaj 80 odstotkov, če je ne bodo celo podvojili. Zaznavajo večjo prodajo individualnih in pasivnih hiš, prav tako se je povečala prodaja njihovih hiš iz družine BlackLine.

Tudi prihodnje leto pričakujejo nadaljevanje rasti prodaje. Zaradi dolgotrajnih upravnih postopkov bodo kar nekaj za letos načrtovanih projektov lahko izpeljali šele prihodnje leto. »Ohraniti želimo položaj, ki ga imamo na slovenskem trgu, ter dodatno nadgraditi naše aktivnosti v Avstriji. Avstrijski trg namreč ocenjujemo kot izjemno pomemben in zanimiv, saj zaznavamo veliko priložnosti in še neizkoriščenega potenciala,« je povedal Direktor Lumarja Marko Lukić. To bodo poskušali doseči tudi z novim produktom, ki ga bodo predstavili v začetku prihodnjega leta.

Lani najboljše Marlesovo leto v zadnji petletki

V Marlesu so, kot pravi direktor Bogdan Božac, z letošnjim poslovnim letom zelo zadovoljni. Tako število hiš kot prihodke bodo povečali za približno 15 odstotkov, število sklenjenih pogodb pa se bo povečalo še bolj. Rast dosegajo na vseh najpomembnejših trgih, ki so Slovenija, Avstrija, Švica, Italija in Nemčija – rast prodaje na posameznih trgih se giblje med 20 in 80 odstotki.

Kot letošnji največji uspeh Božac poudarja poltretji milijon vreden projekt za nemškega partnerja. »Projekt je tehnološki vrhunec določenega tipa gradnje ter je v nemški strokovni in preostali javnosti izjemno dobro odmeval. Na podlagi izjemno pozitivnih odzivov pričakujemo, da bomo tovrstnih projektov imeli še več,« pravi Božac in dodaja, da so poleg tega prejeli precej priznanj. Eno izmed njih je državno priznanje za strateško vlogo podjetja na področju razvoja in proizvodnje lesenih montažnih hiš, hkrati pa je hiša, ki so jo izdelali v Marlesu in zasnovali SoNo arhitekti, dobila nacionalno priznanje za najboljšo leseno gradnjo v letu 2016 v kategoriji stanovanjskih objektov. Nove standarde lesene gradnje so vpeljevali tudi v Švici, kjer so zgradili štirinadstropni leseni stanovanjski objekt.

Sicer pa so največ uspeha letos v Marlesu dosegli z individualno zasnovanimi objekti. »Že nekaj časa ponujamo povsem individualno zasnovane, skonstruirane in zgrajene objekte popolnoma po željah naših kupcev,« pravi Božac. Za prihodnje leto pričakujejo rahlo rast obsega proizvodnje in prihodkov. »Glede na to, da je leto 2016 naše najuspešnejše v zadnjem petletnem obdobju, smo torej zelo optimistično razpoloženi,« pravi sogovornik in dodaja, da tudi s pomočjo Slovenskega regionalnega razvojnega sklada pripravljajo zanimiv projekt, ki naj bi znova postavil nove meje lesene gradnje. Predvidoma ga bodo predstavili marca prihodnje leto.

Rihter čaka več projektov v javne stavbe

Tudi v podjetju Rihter so letos tako doma kot v tujini prodali več hiš kot lani, vendar pa prihodki ne bodo precej večji, saj so morali malenkost znižati cene. So optimisti in želijo prodajo povečati tudi prihodnje leto, ko bi spet radi končali kakšen zahteven in atraktiven objekt. Še bodo gradili blagovno znamko Rihter.

Posebej so ponosni na sodelovanje s priznanim italijanskim arhitektom, s katerim so skupaj zgradili več prestižnih objektov. »Eden največjih dosežkov tega leta je prva nagrada za najboljšo leseno gradnjo v letu 2016 v kategoriji stanovanjskih stavb, ki nam jo je podelil SPIRIT Slovenija,« pravi direktor podjetja Janez Rihter. Ob tem dodaja, da so v Švici novemu poslovnemu partnerju zgradili hišo in podpisali nove pogodbe.

»Ker se javne ustanove čedalje bolj nagibajo k montažni gradnji, bomo v prihodnje gradili vse več javnih objektov,« še pravi Rihter in dodaja, da so letos sodelovali pri gradnji dveh javnih objektov ter podpisali pogodbo za gradnjo javnega vrtca, ki se bo gradil prihodnje leto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj kljub večjemu povpraševanju življenje proizvajalcev montažnih hiš ni povsem sladko
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Zakaj kljub večjemu povpraševanju življenje proizvajalcev montažnih hiš ni povsem sladko 1

Podobno kot vsa gradbena podjetja tudi proizvajalci montažnih hiš zaznavajo povečano povpraševanje in večje število končanih projektov. Med njimi veje optimizem, a hkrati opozarjajo na višje cene in zapletene postopke pri pridobivanju dovoljenj.

FINANCE
Nepremičnine
(Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec (Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo

Nekatere razstavljavce na letošnjem sejmu Dom smo povprašali, kaj pričakujejo v letošnjem poslovnem letu in kako se prilagajajo zahtevam investitorjev v gradnjo oziroma prenovo stanovanjskih nepremičnin.

FINANCE
Nepremičnine
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
V Jelovici so prepričani, da so razvili okno prihodnosti
IZVOZNIKI
Novice
Hiše Jelovica sedaj tudi s trajnostnim certifikatom PEFC
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Hiše Jelovica sedaj tudi s trajnostnim certifikatom PEFC

Z najnovejšim PEFC certifikatom strankam sporočajo, da les, ki ga vgrajujejo v lesene hiše Jelovica, prihaja iz gozdov, ki so trajnostno upravljani in pri katerem je zagotovljeno spoštovanje vnaprej opredeljenih okoljskih, družbeno-socialnih in etičnih standardov.

FINANCE
Dražbe
14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 14 hiš, ki jih boste lahko marca kupili na dražbah

Cene se gibljejo od 107 tisoč evrov do pol milijona evrov

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.