Nepremičnine

Učinkovito upravljanje nepremičnin: Ne zapravljajte, upravljajte

Infotim in Protim sta združila znanja s področja informacijske tehnologije in upravljanja nepremičnin ter razvila računalniški program Evidens

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
14.11.2004 22:30
Čas branja: 2 min

Andrej Ržišnik
V skupini Ržišnik & Perc so zaznali poslovno priložnost, združili tehnološko znanje in znanje s področja dejavnosti ter vse skupaj začinili z izkušnjami. Nastal je program Evidens, ki so ga sprva uporabljali zgolj za lastne potrebe, kmalu pa so spoznali, da bi lahko produkt uspešno unovčili na trgu, razlaga Andrej Ržišnik, soustanovitelj skupine Ržišnik & Perc.

Pri upravljanju nepremičnin je zelo veliko administrativnega dela. Največ težav lahko povzročita nezadosten nadzor nad vhodnimi stroški in zmeda pri obračunu najemnin. Napake se pojavijo zlasti, če se podatki obdelujejo ročno. Ustrezna programska oprema je zato za upravljavce nepremičnin izjemnega pomena. To so spoznali tudi v skupini podjetij Ržišnik & Perc. Ko so na trgu iskali ustrezen računalniški program, s katerim bi si olajšali upravljanje objektov, ki so jih sami zgradili, pa so ugotovili, da takšnega kakovostnega programa ni. Zagato so rešili tako, da so razvoj in izdelavo ustreznega programa zaupali kar informacijskemu podjetju iz lastne skupine. Tako je v podjetju Infotim nastal progam Evidens.

Ko je matično podjetje Ržišnik & Perc zgradilo prvo poslovno stavbo, jo je v upravljanje prevzelo hčerinsko podjetje Protim, katerega osnovni dejavnosti sta sicer projektiranje in vodenje investicij. Ker so del zgradbe začeli oddajati, so se znašli pred problemom informacijskega obvladovanja posla. Dober upravljavec mora namreč slediti spremembam med najemniki in zasedenosti poslovnih prostorov. "Vse to mora biti usklajeno z bazo podatkov, če naj bodo obračuni pošteni in pregledni," nam je povedal Andrej Ržišnik, soustanovitelj skupine Ržišnik & Perc. Po temeljiti proučitvi trga so ugotovili, da programske opreme, ki bi celostno in kakovostno pokrivala njihove potrebe, ni mogoče kupiti. Zato so v sodelovanju s sestrskim Infotimom, ki se ukvarja z razvojem in vzdrževanjem informacijskih sistemov, razvili aplikacijo Evidens.

Program sledi uporabnikovim potrebam in zakonodajnim spremembam

Izhodišče za upravljalsko delo so zakoni o gradnji objektov, zemljiški knjigi, upravnem postopku in stanovanjski zakon. Vsi skupaj tvorijo pravni okvir, ki ga je treba upoštevati pri upravljanju nepremičnin. Protimovi strokovnjaki so doma tudi na tem področju, zato je hitro padla odločitev, da bodo ustvarili produkt, s katerim bodo v celoti pokrite potrebe, ki jih ima vsako upravljavsko podjetje, da lahko pravilno in pravočasno sprejme ključne poslovne odločitve. V skupini so zaznali poslovno priložnost, združili tehnološko znanje in znanje s področja dejavnosti ter vse skupaj začinili z izkušnjami. Nastal je program Evidens, ki je poleg vsebine upravljanja zmožen pokrivati zakonodajne spremembe, ki so se dogajale v zadnjih letih in še niso dokončane. Sprva so ga uporabljali zgolj za lastne potrebe, kmalu pa so spoznali, da gre za produkt, ki ga lahko uspešno unovčijo na trgu.

Funkcionalno bogat in široko uporaben

Programska oprema je namenjena vsem, ki oddajajo, najemajo ali pa sami uporabljajo nepremičnine in potrebujejo za to natančno evidenco ter spremljanje stroškov poslovanja in obratovanja. Po besedah Andreja Ržišnika je največ zanimanja za Evidens pri mladih upravljavskih podjetjih, ki so bolj prilagodljiva in zato sposobna hitreje sprejeti nove informacijske rešitve. Poleg tega so nekoliko presenetljivo izredno zanimanje pokazala tudi večja podjetja, ki želijo učinkoviteje upravljati svoj lastni nepremičninski fond.

Raznolikost znanj pod eno streho

Prav prilagodljivost in neobremenjenost sta lastnosti, ki sta skupaj z ustvarjalnostjo in znanjem pomagala uspeti skupini Ržišnik & Perc, katere začetki segajo v leto 1991. Iz glavnih dejavnosti matične družbe so se sčasoma razvile tri samostojne družbe: Protim - arhitekti in inženirji, ki se ukvarja z načrtovanjem in vodenjem investicij, v zadnjem času pa tudi z upravljanjem lastnih nepremičnin, Creatim deluje na področju tržnih komunikacij, Infotim pa razvija poslovno programsko opremo in mobilne informacijske sisteme. Vse tri so ohranile tesno navezo z matičnim podjetjem Ržišnik & Perc, ki opravlja servisne dejavnosti in usklajuje poslovno politiko skupine.

"Čeprav so dejavnosti posameznih družb povsem različne, pa obstaja tudi veliko stičnih točk. In ravno projekti, ki zahtevajo večplastno sodelovanje znotraj skupine, dajejo najboljše rezultate. Izrazit primer takšnega sodelovanja je prav programski paket Evidens," je povedal Andrej Ržišnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
To je porsche, ki si zasluži pozornost tudi najbolj zagretih ljubiteljev bencinskih hlapov
Avto
AvtoJure Šujica To je porsche, ki si zasluži pozornost tudi najbolj zagretih ljubiteljev bencinskih hlapov

Porsche macan turbo: v novi generaciji je močnejši kot kdaj prej, vendar pa v svoje nedrje namesto bencinskih oktanov sprejema le še elektrone. A z njimi še predobro ve, kako ravnati.

FINANCE
Manager
Robert Golob kot izvoznik veselih slovenskih ljudskih plesov
Manager
PETER FRANKL
ManagerPeter Frankl Robert Golob kot izvoznik veselih slovenskih ljudskih plesov 1

Tomaž Vesel bi v evropski komisiji lahko prevzel nov resor za finančno medijsko podporo, mar ne?

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Slovenija bo dobila prvi mednarodni center za trajnostno gradnjo
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoPodpornik projekta Slovenija bo dobila prvi mednarodni center za trajnostno gradnjo

V živem laboratoriju bodo predstavljene novosti na področju trajnostnega razvoja.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
ESG
Zakaj morajo podjetja pri ESG-poročanju računati na maraton v sprintu
ESG
Izzivi trajnostnega poročanja
ESGAna Ivančič Zakaj morajo podjetja pri ESG-poročanju računati na maraton v sprintu