Nepremičnine

Pleskarstvo: Od nežnejših k vedno bolj intenzivnim barvam

Tudi eno samo steno lahko prepleskamo v več različnih odtenkih ali barvah

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
15.05.2005 22:30
Čas branja: 2 min

Damjan Slapšak
Pleskarski mojster Damjan Slapšak (levo) še vedno prisluhne nasvetom svojega očeta. Damjan starejši je imel na dvorišču jamo z žganim apnom, sam je kuhal klej in imel nasploh veliko več dela in priprav pred začetkom pleskanja. Oba ugotavljata, da so danes modernejši intenzivnejši toni različnih barv, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, še bolj pa se bodo razvijale najrazličnejše igre z barvami, ki si jih izmišljajo tako pleskarji kot njihovi naročniki.

Tudi barve sten in stropov ustvarijo lepši dom. Poleg klasične bele so trenutno aktualni intenzivnejši toni različnih barv, rumene, rdeče, modre, zelene in drugih. Prostor lahko lepo poživimo, če različne stene pobarvamo z različnimi barvami, lahko pa tudi uporabimo več barv na isti steni, če ima ta denimo kakšne vdolbine, pravi Damjan Slapšak, mojster slikopleskarstva.

Barve sten in stropov naj se ujemajo s pohištvom, parketom in morebiti celo s fasado. Najbolj nevtralna je bela, pri barvnih odtenkih pa moramo paziti, da se različni toni ujemajo med seboj. Če so stropovi visoki standardna 2,5 metra, naj bodo beli ali zelo svetli, da jih z barvo ne bomo optično še znižali in s tem pomanjšali prostor, svetuje Damjan Slapšak. V kopalnicah zaradi vlage uporabljamo le posebno barvo za kopalnice. Za otroške sobe priporočajo polpralne barve, predvsem pa bolj nežne tone. Za jedilnice in dnevne prostore je najprimernejši bel strop, za stene v jedilnicah pa predvsem sončni toni. V kuhinji skorajda ni prostega stenskega prostora, če pa že je, naj bo njegova barva prilagojena kuhinjskim elementom.

Več barv v enem prostoru - zakaj pa ne?

Včasih smo v stanovanjih uporabljali predvsem nežnejše in blage barve, danes pa so priljubljeni močnejši barvni toni. Večina naročnikov se odloči za različne barvne odtenke. "Pleskali smo že stanovanje s 17 različnimi odtenki," razlaga Damjan Slapšak in dodaja, da je tudi ena sama stena lahko pobarvana v različnih odtenkih. Gre za igro barv, ki jo določita ali naročnik ali sam pleskar in je unikatna. Pogosti so robovi pod stropom, kar strop optično nekoliko zniža, veliko naročnikov se odloči tudi za vzorčne bordure. Te so bile nekoč iz mavca, danes pa so iz stiropora. Nalepimo jih na steno in potem po želji prebarvamo.

Izravnalne mase so grobe in fine

Ni vseeno, ali pleskamo star objekt po adaptaciji ali novozgrajenega. Pri novogradnji moramo najprej narediti podlago z nanosom akrilemulzije, s katero utrdimo omet, nadaljujemo z izravnalno maso, ki jo zbrusimo, in zaključimo s slikanjem barve. Pri izravnalnih masah lahko izbiramo med bolj grobimi in bolj finimi. Stene z večjimi napakami in betonske površine naprej obdelamo z grobo maso in šele nato s fino.

Ponekod moramo stare nanose odstraniti

Pri adaptaciji starega objekta moramo najprej preveriti trdnost podlage. Ponekod so prejšnji nanosi barv debeli tudi do tri, štiri ali celo pet milimetrov, zato jih je treba ročno odstraniti, saj bi nova barva sicer kmalu začela odpadati. Če so na steni plesen oziroma glivice, jih odstranimo mehansko, še bolje pa je z ognjem. Predvsem kletne prostore barvamo z apnenimi barvami ali pa v barvo dodamo koncentrat proti plesnivosti. Vendar to še ni zagotovilo, da se plesnivost ne bo ponovila, saj se ta ponavadi pojavi zaradi slabe zunanje izolacije, zamakanja ali pa zato, ker temelji niso dovolj izolirani, kar povzroči prodiranje kapilarne vlage v stene.

Trendovski nanosi pri pleskanju:

  • Valit je dekorativni nanos. Obdelamo ga z različnimi tehnikami, najpogosteje z valjčki, ki so različnih oblik in imajo različne luknje. Pri pleskanju s temi valjčki nastanejo različni večji ali manjši odtisi (cofki), ki dajejo steni videz grobosti.


  • Marmorin je imitacija marmorja. Z različno široko lopatko maso - lahko tudi v različnih barvah - dvakrat ali trikrat nanesemo na steno, spoliramo in premažemo z antistatično emulzijo. Ponavadi se ta tehnika uporablja v kotih ali stopniščih modernih stanovanjskih hiš ali poslovnih prostorih.


  • Antik je danes zelo priljubljen način pleskanja. Stena je videti, kot da bi bila slabo pobarvana ali malo lisasta.


  • Thermoshild je barva za zunanje in notranje prostore, ki zaradi velike parapropustnosti uravnava temperaturo in vlago v prostoru. Primerna je za stene, les in kovino. Za zdaj je še zelo draga.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Kakšne barve naj bo avtomobil, da bo izgubil najmanj vrednosti
Avto
AvtoUroš Božin Kakšne barve naj bo avtomobil, da bo izgubil najmanj vrednosti 1

Vozni park po večini držav je črno-bel. Avtomobili katerih barv najbolje in najslabše ohranjajo vrednost? Izbira barve lahko pomembno vpliva na vrednost pri nadaljnji prodaji.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšne zidne barve priporoča lanski obrtnik leta
Nepremičnine
NepremičnineMarija Mica Kotnik Kakšne zidne barve priporoča lanski obrtnik leta 1

Pri izbiri zidne barve moramo biti pozorni na velikost prostora in naravno svetlobo v njem

Moje finance
Nakup
Barvanje las: Strošek, zaradi katerega lahko boli glava
Moje finance
Pameten nakupMaja Virant Barvanje las: Strošek, zaradi katerega lahko boli glava

Večina žensk si lase barva. To počne tudi nekaj moških. Za barvanje las gre lahko od nekaj evrov do 125 evrov, odvisno od dolžine in izbrane tehnike.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
IKT
Izpoved kiborga: »Ljudje niste beli ali črni, oranžni ste!«
IKT
IKTMiran Varga Izpoved kiborga: »Ljudje niste beli ali črni, oranžni ste!« 1

Neil Harbisson je najbolj prepoznaven kiborg na svetu. Človek z dodatno anteno, ki mu barve spreminja v zvok, ima precej drugačen pogled na svet. Je tudi umetnik.

FINANCE
Manager
(intervju) Ne uporabljam tehnologije, ne nosim je – jaz sem tehnologija!
Manager
ManagerMiran Varga (intervju) Ne uporabljam tehnologije, ne nosim je – jaz sem tehnologija! 1

Ker Neil Harbisson ni ločeval barv, si je dal vsaditi anteno, ki mu jih pomaga prepoznavati. Govori o prednostih in tegobah življenja, če si drugačen, zelo drugačen od drugih.

FINANCE
Avto
Razkrivamo, kako BMW M3 in M4 dobita divje barvne odtenke
Avto
AvtoUroš Božin Razkrivamo, kako BMW M3 in M4 dobita divje barvne odtenke

Ste se že kdaj vprašali, kje nanesejo divje barve za bavarski zveri in za osnovne različice serije 3? Ogledali smo si postopek nanosa v novi lakirnici BMW v Münchnu

FINANCE
Članki
Denar EU za okrevanje lahko pomaga k dvigu produktivnosti. A Bruselj pravi: če ne bo reform, ne bo denarja
Finance
FinanceAlbina Kenda Denar EU za okrevanje lahko pomaga k dvigu produktivnosti. A Bruselj pravi: če ne bo reform, ne bo denarja 2

Črpanje denarja iz načrta EU za okrevanje je povezano z evropskimi reformnimi priporočili. Po besedah Manfreda Bergmanna iz evropske komisije, Slovenija v preteklosti ni upoštevala vseh evropskih priporočil, zato opozarja: Če Slovenija ne bo izpolnjevala ciljev priporočil, potem ne bo priliva denarja.