Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Nepremičninski trg v Zasavju: Cenovni nož v Zasavju zareže dvakrat

Povpraševanje presega ponudbo tudi zaradi nižjih cen, zato se investitorjem ne splača graditi novih stanovanj
Avtor
21.05.2006 22:30
Čas branja: 2 min

"Novogradenj v Zasavju skoraj ni, zato je tudi transakcij z zemljišči zelo malo," nam je povedal Matjaž Cimerman, direktor trboveljske nepremičninske agencije CIC. Kljub prvemu vtisu, da nepremičnine na njihovem območju niso zanimive, ponudba velikokrat ne dosega povpraševanja. Razlogov je več. Cimerman navaja, da ima njihova regija razmeroma dobre povezave z drugimi deli Slovenije, predvsem z Ljubljano. Drugi vidik pa so seveda cene. Te so primerljive s cenami s Celjskega in so dvainpolkrat nižje kot v Ljubljani. Tu pa cenovni meč zareže še drugič. Zaradi nizkih cen se investitorjem v teh krajih ne splača graditi, zato je novogradenj malo.

Matjaž Cimermanž
Matjaž Cimerman, direktor trboveljske nepremičninske agencije CIC, pravi, da je bilo za hišo v Zasavju včasih mogoče kupiti tri trisobna stanovanja, zdaj pa hiša dosega ceno le še dveh takšnih stanovanjskih enot.

Iz Ljubljane se ljudje že nekaj časa vse več selijo v okoliške kraje. Je Zasavje predaleč ali vendarle opažate kakšne migracijske tokove iz Ljubljane ali drugih večjih krajev, kjer so nepremičnine dražje?

Zasavje je za kupce iz Ljubljane zelo zanimivo zaradi relativne bližine in dobrih povezav s slovensko prestolnico. Najbolj pa so verjetno zasavske nepremičnine za Ljubljančane zanimive zaradi precej nižje cene. V nekaterih obdobjih so prebivalci prestolnice pokupili od 80 do 90 odstotkov vseh stanovanjskih enot, ki so bile na trgu. Danes pa je glede na veliko zanimanje kupcev iz Zasavja delež nakupov domačih kupcev večji od ljubljanskih.

Kakšno je torej razmerje med cenami?

Seveda se cene zasavskih nepremičnin ne morejo primerjati z ljubljanskimi, saj so za okoli dvainpolkrat nižje. Vendar pa so cene nepremičnin v Zasavju višje od posavskih in so primerljive z nepremičninami na celjskem območju, saj ne zaostajajo veliko za njimi.

Po katerih nepremičninah je največ povpraševanja?

Največje povpraševanje je po vseh vrstah stanovanj in manjših stanovanjskih hišah. Tu povpraševanje presega ponudbo, zlasti pri manjših stanovanjskih hišah.

Kako pa je na strani ponudbe?

Novozgrajena stanovanja se trenutno prodajajo v Kisovcu pri Zagorju, manjši stanovanjski blok končujejo na Dolu pri Hrastniku, začeta je gradnja manjšega števila neprofitnih stanovanj v Trbovljah. Predvidoma proti koncu tega ali v začetku prihodnjega leta bo verjetno naša agencija trgu ponudila manjše število stanovanj.

Je to veliko novogradenj ali premalo?

To je malo. Na našem območju ni več novogradenj, ker investitorji na podlagi finančnega vložka na trgu težko dosežejo cene, ki bi prinesle pričakovani zaslužek.

Kako torej vidite politiko in cene v prihodnje?

Cene stanovanj so se v zadnjih treh letih zelo dvignile. Za nekatera stanovanja tudi do 80 odstotkov. V primerjavi z drugimi vrstami nepremičnin so se cene stanovanj zelo zvišale. Pred 14 leti je bila približna vrednost dvostanovanjske hiše v Trbovljah enaka vrednosti treh trisobnih stanovanj, zdaj pa dosega le še vrednost dveh dvosobnih stanovanj.

Kako je s proizvodnimi prostori?

Povpraševanje je, vendar jih ni veliko na voljo. Se pa gradi nekaj industrijskih oziroma obrtnih con.

Kako pa je s poslovnimi prostori in kateri so najbolj zanimivi?

Zelo veliko je zanimanje za nakup oziroma najem pritličnih lokalov v strogem centru Trbovelj ali Zagorja, medtem ko je veliko podobnih lokalov na manj frekventnih lokacijah praznih. Tudi zanimanja za pisarniške prostore je zelo malo.

Cene stanovanj v Zasavju

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.