Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Sistemi klimatizacije: Z dobrim načrtom do učinkovitega klimatskega sistema

Avtor
21.05.2006 22:30
Čas branja: 2 min

Specializirano področje znotraj centralnonadzornih sistemov (CNS), iz katerih upravljamo vse procese v tako imenovanih pametnih zgradbah, so tudi avtomatizacija klimatskih naprav, njihovo krmiljenje, daljinsko vodenje, optimizacija sistema ter redno vzdrževanje in servisiranje. Slednje je bistvenega pomena za nemoteno delovanje naprav oziroma objekta, nižje stroške obratovanja ter prihranek časa in energije.

Sistemi klimatizacije poleg prezračevanja omogočajo tudi filtriranje, ogrevanje, hlajenje, vlaženje in sušenje zraka. Temeljni sestavni deli sistema so klimatske naprave, kanalska mreža z elementi za distribucijo zraka in sistem regulacije. V klimatskih napravah se centralno pripravlja zrak vsakega klimatskega sistema. Prisilni transport zraka po kanalski mreži zagotavljajo ventilatorji različnih izvedb - centrifugalni s spiralnim ohišjem, prostotekoči brez spiralnega ohišja, aksialni in drugi. Pogon ventilatorjev je lahko jermenski ali direktni. Možna je zvezna regulacija vrtljajev z uporabo frekvenčnih pretvornikov ali pa z uporabo elektronsko komutiranih motorjev s pripadajočo elektroniko.

Učinkovita klimatska naprava

Več načinov obdelave zraka

Zrak lahko ogrevamo s toplo vodo, paro, elektriko ali s plinom. Za hlajenje je običajno na voljo sistem s hladno vodo ali s hladivi. Vlaženje zraka pa lahko poteka s pršenjem vode v zrak ali s spuščanjem vodne pare. Izjemnega pomena so naprave za vračanje odpadne toplote pozimi oziroma odpadnega hladu poleti. Izbiramo lahko med napravami z rotirajočim regeneratorjem (rotothermom), ploščnim rekuperatorjem, lamelnim regeneratorjem in toplotno cevjo. Zrak je mogoče očistiti prahu, vonjev in plinov, za kar so na voljo filtri različnih oblik (kasetni, vrečasti, kompaktni in drugi) in kakovosti.

Različne izvedbe

Za običajno uporabo so primerne klimatske naprave normalne izvedbe, ki so prilagojene za montažo v strojnicah ali na prostem. Za klimatizacijo čistih prostorov so primerne naprave higienske izvedbe, za klimatizacijo pokritih bazenov pa naprave bazenske izvedbe. Vse so lahko izdelane v eksplozijsko varni izvedbi, kadar so namenjene klimatizaciji prostorov z eksplozijsko nevarno atmosfero. Obstaja tudi posebna namenska izvedba klimatskih naprav za vzdrževanje nadtlaka in za ogrevanje v presostatičnih balonih, s katerimi so pokriti razni športni objekti.

Izdelava po naročilu

Klimatska naprava se sestavi in izdela po naročilu, skladno z zahtevami projekta za posamezen objekt. Pri izboru ustrezne naprave si lahko pomagamo s posebnim računalniškim programom, ki določi velikost naprave, izračuna tehnične parametre, izdela projektantski opis v več jezikih in risbo v formatu dwg v vseh šestih pogledih ter nariše proces v h-x diagramu.

Klimatsko napravo je mogoče prilagoditi tudi velikosti in obliki prostora, kjer bo postavljena. Na voljo je več kombinacij višine in širine čelnega preseka in različnih izvedb glede na položaj dovodnega in odvodnega dela (ležeča, dvoetažna, vzporedna, stoječa in kombinirana). Volumski pretok zraka se običajno giblje med tisoč in 100 tisoč kubičnih metrov na uro, možne so pa seveda tudi izvedbe za manjše in večje količine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.