Nepremičnine

Tesnjenje kopalnic: Tesnjenje površin neposredno pod keramično oblogo

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
21.05.2006 22:30
Čas branja: 1 min

Kopalnico prištevamo med tako imenovane mokre prostore, kjer lahko pričakujemo povečano vlaženje stenskih in talnih površin. Keramične ploščice, fugirna masa in sloj lepila pod keramiko nam ne zagotavljajo vodotesnosti obložne površine. Zaradi tega imamo lahko težave v primarni konstrukciji (mavčna stena, omet, estrih) in tudi v sosednjih prostorih.

Rešitev je tesnjenje površin neposredno pod keramično oblogo. Prednost takšnega tesnjenja je preprečitev vdora vlage v konstrukcijo neposredno pod oblogo, do česar lahko pride zaradi poroznosti obloge, poškodbe fug ali pa tudi nekakovostne izvedbe del. S tem preprečimo morebitno navlaževanje spodnjih slojev oziroma estriha ter zidov. Še posebno je to pomembno pri tuškabinah, kadeh in cevnih izvodih.

Prepričanje, da že samo s klasičnimi cementnimi lepili, s katerimi lepimo oblogo, zagotovimo vodotesnost, je napačno. Morebitna vgrajena klasična hidroizolacija pod estrihom ne odpravi tveganja možnega navlaževanja preostalih slojev.

Za tesnjenje površin neposredno pod oblogami se običajno uporabljajo dvokomponentne fleksibilne vodotesne mase na cementni osnovi, ki imajo tako lastnost, da zapolnijo razpoke. Ena takšnih mas je hidrostop elastik. Nanašanje mase izvedemo ročno, in sicer prvi nanos s ščetko, drugega pa s ščetko ali kovinsko gladilko. Debelina nanosa v enem sloju znaša milimeter. Nanesti je treba vsaj dva nanosa, tako da je skupna debelina sloja vsaj dva milimetra.

Ali je debelina nanosa ustrezna, najlaže preverjamo s porabo po kvadratnem metru, ki mora dosegati približno 1,5 do dva kilograma na kvadratni meter za enkratni nanos. Med oba sloja (v prvi sveži sloj) se običajno vgradi tudi plastificirana armirana mrežica oziroma flis, ki poleg "armiranja" zagotavlja tudi, da se bo masa vgradila v ustrezni debelini (pokritje mrežice).

Površina, ki je obdelana s fleksibilno vodotesno maso, omogoča neposredno naknadno lepljenje keramičnih oblog z lepili na cementni osnovi. Zaradi zagotavljanja boljše kompatibilnosti med materiali v ta namen uporabimo fleksibilna lepila na cementni osnovi (denimo kemakol flex, kemakol plast, kemakol rapid). Pomembna podrobnost pri izvedbi tesnjenja je tudi vgradnja elastičnega traku kemaband na vseh gibljivih regah in tipskih manšet kemaband okrog cevnih izvodov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
International
Why the EU's New Migration Pact Matters
FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
ESG
Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih
ESG
Kje smo pri ESG
ESGAna Ivančič Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih

Analiza: ESG prinaša večje dohodke, prihranke pri stroških, večji je delež motiviranih zaposlenih in večja je verodostojnost blagovne znamke.

FINANCE
Manager
Balon trga električnih vozil resno pušča
Manager
VZPONI IN PADCI
ManagerTilen Humar Balon trga električnih vozil resno pušča

Prodaja e-avtov se je po večletni rasti prvič znašla v rdečem. Delnice največjih proizvajalcev (še) ne gredo ravno za drobiž, so pa vredne že tudi dve tretjini manj kot še pred nekaj leti. Kako (ne)srečen epilog zgodbe elektrifikacije vozil se trenutno kaže? Čeprav revolucionarna vizija prvega človeka pešajoče Tesle napoveduje drugače, bo za vlagatelje bolj verjetno slabši kot za same uporabnike e-vozil, vrednotenja namreč kažejo, da prostora za nadaljevanje upadanja tečajev še ni zmanjkalo.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska

Cilj ni kupovati poceni delnice, ampak dobre delnice, tudi ko se zdijo drage.

FINANCE
Podjetnik
NASVET Kako brati bilance
Podjetnik
Vse na enem mestu
PodjetnikŠpela Mikuš NASVET Kako brati bilance

Na kaj morate biti letos posebej pozorni, ko se poglabljate v številke poslovnih partnerjev, konkurence, strank ...