Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Biometrični nadzor dostopa: Ko prst ali očesna šarenica postaneta univerzalni ključ

Sistemi za biometrično identifikacijo so enostavni in cenovno ugodni
Avtor
28.05.2006 22:30
Čas branja: 2 min

Biometrični nadzor dostopa rešuje mnoge težave, ki se pojavljajo pri klasičnih sistemih dostopa. Ne more se zgoditi, da bi izgubili ključ ali kartico oziroma pozabili različna gesla za vklop alarmov in podobno. Pri biometričnih sistemih nadzora namreč vse te pripomočke nadomestita kar naš prst ali očesna šarenica.

Skoraj ni več podjetja, ki ne bi imelo urejenega vsaj najosnovnejšega sistema kontrole dostopa in identifikacije. S temi sistemi nadzirajo in omejujejo vstop nepooblaščenih oseb v poslovne prostore, dele poslovnih prostorov, večstanovanjske objekte, s posebnimi sistemi pa lahko omejijo tudi dostop do vsebine na osebnih računalnikih.

Takšni sistemi kontrole so za zaposlene lahko večkrat tudi neprijetni, saj morajo pri sebi vedno nositi posebne ključe, kartice ali pa si morajo zapomniti določene kode, ki se zaradi varnosti večkrat spreminjajo. So pa ti sistemi lahko tudi nepopolni, saj jih je mogoče do določene mere zlorabiti. Zaposleni si lahko med sabo posojajo kartice ali gesla, lahko jih izgubijo, ko zamenjajo službo, jih lahko iz takšnih ali drugačnih razlogov ne vrnejo in podobno. Kartice ali gesla lahko tako pridejo v roke nepooblaščenim osebam v podjetju ali pa osebam zunaj podjetja.

Biometrija zagotavlja varnost

Vsem tem zapletom se lahko izognemo z biometrično identifikacijo, kjer vlogo ključa, kartice ali gesla prevzame kar naš prst, redkeje pa tudi očesna šarenica. Za zdaj je najbolj uveljavljena biometrična identifikacija na podlagi prepoznavanja prstnih odtisov. Najnaprednejši sistemi za tako identifikacijo delujejo tako, da zaposleni s prstom potegne prek posebnega termičnega čitalca, nato pa sistem prstni odtis pretvori v posebno binarno kodo. To pomeni, da se prstni odtis ne shrani kot slika in ga zato ni mogoče zlorabiti. Iz binarne kode namreč ni mogoče prepoznati prstnega odtisa posamezne osebe, s čimer je zadoščeno tudi zakonodaji o varovanju osebnih podatkov. Naprednejši sistemi so zasnovani tako, da binarnih kod ni mogoče prenašati med njimi, kar je še dodatno zagotovilo varovanja osebnih podatkov.

Podobno delujejo tudi biometrični sistemi na podlagi zaznavanja očesne šarenice. Taki sistemi odčitavajo barvne kroge očesne šarenice in jih shranijo kot matematični zapis.

Enostavno in ne predrago

Uporaba sistemov za biometrično identifikacijo je enostavna in tudi cenovno ugodna rešitev. Odpade celotna identifikacija z gesli in ključi. Ko nekdo nima več dovoljenja za vstop v objekt ali njegov del, se njegovi podatki enostavno izbrišejo iz baze. Ti sistemi pa niso uporabni zgolj za nadzor dostopa, temveč tudi za nadzor navzočnosti na delovnem mestu, za vklapljanje in izklapljanje alarmnih naprav, pa tudi za zaščito vsebin na osebnih računalnikih.

Sestavni del sistemov je tudi ustrezna programska oprema, s pomočjo katere urejamo ravni pravic za vsakega posameznega uporabnika. Ravni pravic lahko sproti spreminjamo in prilagajamo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

31.05.2006
12.06.2006