Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Reklamne table: Velikost pomaga, ni pa vse

Moderne izvedbe omogočajo hitro menjavo vsebin
Avtor
25.03.2007 22:30
Čas branja: 2 min

Reklamne in označevalne table vseh vrst pomembno soustvarjajo podobo mest in vse bolj tudi podeželja. Pritegnejo pozornost ljudi in jim posredujejo želena sporočila.

"Še posebno učinkoviti so svetlobni napisi, ki jih odlikuje živobarvnost, izraznost, fascinantnost in živahnost," pravi Helena Krevh Zorec, direktorica podjetja Neonart.

Reklamna tabla
Za osvetlitev reklamnih napisov se še vedno največ uporablja neonska razsvetljava, ki zagotavlja dobro vidljivost napisa in ima dolgo življenjsko dobo.

Učinek odvisen od več dejavnikov

Pri načrtovanju reklamnih napisov je treba upoštevati celo vrsto dejavnikov. Helena Krevh Zorec postavlja v ospredje primerno osvetljenost, uskladitev točkovnih kontrastov posameznih črk, upoštevanje dnevnega in nočnega delovanja, barvo fasade, barvo sosednje reklame ter lego in smer postavitve reklamnega napisa.

"Zato podjetjem, ki se odločajo za postavitev reklamne table, priporočam, da za to storitev izberejo podjetje z referencami, izkušnjami, kakovostjo in strokovnostjo. Pomembno pa je tudi, da ima podjetje celostno ponudbo (vključno z montažo), zagotovljene dobavne roke in certificirane izdelke, saj za delovanje objekta (ali lokala) potrebujete tudi tehnično dokumentacijo z atesti za reklamne napise," opozarja sogovornica.

Najpogostejše so neonske

Reklamne table so praviloma osvetljene. "Za osvetlitev reklamnih napisov se še vedno največ uporablja neonska razsvetljava, ki zagotavlja dobro vidljivost napisa in ima dolgo življenjsko dobo. Pri osvetlitvi tridimenzionalnih reliefnih napisov pa se vse bolj uveljavlja LED razsvetljava, ki je sicer nekoliko dražja," razlaga Zorčeva. Pri izbiri vrste osvetlitve reklamne table je po njenem mnenju treba upoštevati predvsem tehnično izvedbo table, njeno velikost, barve, tip pisave in razdaljo, s katero se bo tabla opazovala. Kar kupci table pogosto pozabijo, pa je zelo pomembno, je tudi mesto namestitve in dostop do reklamne table.

Uporabnik lahko sam spreminja vsebine

Tehnologija izdelave reklamnih tabel se je v zadnjih 20 letih izjemno spremenila, saj so bile še ob koncu osemdesetih let v proizvodnji reklamnih tabel potrebne predvsem rokodelske spretnosti, danes pa je ta že zelo avtomatizirana.

"Razvoj je usmerjen v dinamične, vrtljive, gibljive, hitro zamenljive in spreminjajoče se tehnike izdelave. To pomeni, da lahko kupci z računalnikom sami spreminjajo vsebino," razlaga Helena Krevh Zorec. Mnogi se učinka reklamnih tabel še ne zavedajo in pogosto pozabijo, da bi bilo dobro v projektiranje ali oblikovanje celostne podobe svojega objekta vključiti še primerno reklamno tablo.

Razdelitev reklamnih tabel: Vrste prikazovalnikov

Reklamne table oziroma napise delimo v več skupin:

  • Prvo skupino sestavljajo svetlobni napisi, neonske črke, znaki, tridimenzionalni reliefni napisi in kasetne izvedbe v vseh mogočih oblikah. Sem sodijo denimo table podjetij na strehah in fasadah poslovnih stavb.
  • Drugo skupino sestavljajo reklamni napisi neomejenih velikosti in sistemi napetega platna (izvedbe "panaflex"), kakršne so denimo table v nakupovalni centrih in na fasadah trgovin.
  • Tretja skupina so reklamni piloni, totemi, izveski in stebri. Tudi te lahko vidimo v trgovskih centrih.
  • Četrta skupina so neosvetljeni napisi, izdelani iz različnih plastičnih mas (akrilnega oziroma tako imenovanega pleksi stekla, PVC ...), kovin (bakra, nerjavne pločevine, aluminija ...), stekla ali lesa.
  • Peta skupina so tako imenovani roto panoji. To so praviloma pravokotne table, sestavljene iz večjega števila vertikalnih trikotnih lamel, ki se obračajo v določenih časovnih presledkih in prikazujejo različne reklamne napise. Vidimo jih predvsem ob cestah in na križiščih.
  • Šesta skupina so LED prikazovalniki. To so elektronske table, sestavljene iz velikega števila majhnih svetilk, ki lahko svetijo v različnih barvah. Zaporedje osvetlitve in barv se upravlja računalniško. Takšne table so denimo ceniki na bencinskih servisih in sporočila za kinodvorane.
  • Preostali označevalni sistemi, denimo drogovi za zastave, usmerjevalni sistemi, promocijska stojala, reklamni okvirji...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.