Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Kamini imajo veliko moč

Avtor
30.09.2007 22:30
Čas branja: 3 min

kamin
V Nemčiji so najbolj iskani kamini s podaljšano akumulacijo toplote, v Italiji, Švici in Belgiji pa so najbolj iskana toplozračna kaminska kurišča.

Sobni kamini niso več le prestižno romantično okrasje dnevne sobe, ampak v stanovanju pridobivajo čedalje pomembnejšo ogrevalno funkcijo. Sodobni kamini se namreč odlikujejo z veliko termično močjo in lahko (z drvmi, peleti, plinom ali elektriko) ogrevajo tudi do 300 kubičnih metrov velike prostore. Toda kot vsake drugi stvari se je tudi projektiranja in gradnje kamina treba lotiti strokovno.

V podjetju Kamini Kočevar nam je Damjan Kočevar povedal, da so ob postavljanju kamina najpomembnejši dejavniki ustrezna dimenzija dimne tuljave, dovod svežega zraka in ojačan estrih pod kaminom. Veronika Deisinger iz podjetja Kamini IMaG pa dodaja, da je pomembna tudi pravilna izvedba priklopa na dimno tuljavo. "Kot priklopa je odvisen od tipa kaminskega kurišča; za kaminska kurišča, ki se kurijo tudi odprta, mora biti kot priklopa od 30- do 45- stopinjski, za manjša kurišča z dobro zatesnjenimi vratci pa je lahko tudi 90-stopinjski. Poleg tega je za brezhibno in popolno delovanje kamina treba poskrbeti še za zračnik za zunanji zrak pod nivojem kurišča in za protidimno zaveso, " pravi. Po Kočevarjevih besedah pa je za zadovoljstvo uporabnikov pomembna tudi izbira kakovostnega kurišča, ki ima ustrezne toplotne učinke, varčuje z energijo in omogoča varno uporabo.

Vrste kaminov

Kamine delimo na toplozračne, akumulacijske in kamine z vgrajenimi vodnimi zbiralniki. "Toplozračni kamini prostor ogrevajo z izpihovanjem toplega zraka skozi ventilacijske rešetke, z naravnim kroženjem zraka ali prisilno, s pomočjo ventilatorskega sistema. S kamini z ventilatorskim sistemom lahko ogrevamo tudi bližnje prostore, če ventilatorski sistem zrak izpihuje pri tleh, pa omogoča enakomerno porazdelitev toplote od tal do stropa. Akumulacijski kamini akumulirajo oddano toploto kurišča ter jo enakomerno in konstantno prenašajo v prostor s sevanjem - tudi po končanem kurjenju. Kamini z vgrajenimi vodnimi zbiralniki pa ogrevajo vodo, s katero lahko ogrevamo celotno stanovanje," pojasnjuje Kočevar.

Pri nas največ kaminov na drva

Izbira kaminskega kurišča je odvisna od tega, kaj bomo v kaminu kurili. Čeprav kamini lahko delujejo tudi na elektriko ali plin, Deisingerjeva pravi, da so drva še vedno najbolj ekonomična in enostavna za uporabo. "Električna kaminska kurišča so bolj razširjena predvsem v Angliji, pri nas pa se redko uporabljajo, ker je vizualni učinek takšnega ognja zelo umeten. Izbira plinskega kaminskega kurišča pa ponavadi potegne za seboj koordinacijo več mojstrov, zahteva tudi pridobitev soglasja za priklop na plinsko omrežje ter izdelavo posebne dimne tuljave (podobno kot za plinske peči za centralno ogrevanje)," razlaga sogovornica. Vzdrževanje kamina ni posebno zahtevno, saj je treba le redno odstranjevati pepel, medtem ko nam dimno tuljavo očisti dimnikar. Če je kamin izdelan iz kakovostnih materialov, lahko brez posebnih posegov deluje vrsto let. "Posebno vzdrževanje potrebujejo le avtomatske kaminske peči, kjer se kot gorivo uporabljajo peleti. Te peči delujejo povsem samostojno, vendar na približno 1.600 delovnih ur potrebujejo servis," pravi Deisingerjeva, ob tem pa opozarja na velike razlike v cenah izvajalcev vgradnje. "Višja cena je praviloma posledica uporabe specialnih materialov, ki zagotavljajo tudi večjo trajnost in varnost kamina."

Cena odvisna od kurišča in obloge

Ceno kamina po Kočevarjevih besedah v prvi vrsti določa izbor kurišča. "Imamo velik izbor kurišč. Na voljo so različne oblike, velikosti in načini odpiranja vratc ter različna struktura kurišča - vse to pa vpliva na ceno. Poleg tega na ceno kamina močno vpliva tudi izbor kaminske obloge - to so lahko različni dizajni v kombinaciji z marmorjem, keramiko, lesom ali litino," našteva Damjan Kočevar. In kakšne so modne in razvojne težnje na področju kaminov? Na nemškem trgu so trenutno najbolj iskani kamini s podaljšano akumulacijo toplote in kaminsko ogrevanje čim več prostorov. "To so praviloma večje naložbe, vendar lahko ob pametnem načrtovanju kamin ogreva celo stanovanje. V Italiji, Švici in Belgiji pa so najbolj iskana toplozračna kaminska kurišča, kjer s toplim zrakom in urejenim razvodom po prostorih prav tako lahko ogrevamo celotno stanovanjsko površino. Tu gre za hiter učinek, saj ni akumulacije in tako tudi ne podaljšanega učinka ogrevanja, " je o smernicah na področju kaminov povedala Veronika Deisinger. Med novostmi pa je postavila v ospredje kaminske peči, ki omogočajo kurjenje s peleti in drvmi. Te peči lahko delujejo avtomatsko (možen je tudi daljinski vklop) ali pa jih kurimo sami z drvmi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.