Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Dobro je vedeti: DDV pri prodaji zemljišča fizične osebe

Avtor
13.07.2008 22:30
Čas branja: 1 min

Vprašanje: Podedoval sem veliko zemljišče, razdeljeno na več parcel, ki jih nameravam prodati. Zanima me, ali se moram pri prodaji več parcel registrirati kot zavezanec za DDV in ali obstaja kakšna razlika pri zavezi za DDV, če bi celotno zemljišče združil in ga prodal pri enkratnem poslu kot celoto.

Odgovor: Navajamo odgovor Davčne uprave Republike Slovenije: "Iz zgoraj navedenega in na podlagi podatkov, ki so nam znani, fizični osebi v primeru, ki ga navajate, po našem mnenju od prodaje stavbnih zemljišč ni treba obračunati DDV, ker ne opravlja dejavnosti iz 5. člena ZDDV-1, saj prodaja svoje osebno premoženje. Dejstvo, da prodaja zemljišče, ki ga ne uporablja ali ne želi več imeti, z eno ali več kupoprodajnimi pogodbami, ne vpliva na opredelitev davčnega zavezanca. Dobava zemljišč, razen stavbnih zemljišč, je v skladu z 8. točko 44. člena Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07) načeloma oproščena plačila DDV. Stavbna zemljišča se delijo na zazidana in nezazidana stavbna zemljišča.

Nezazidana stavbna zemljišča iz 8. točke 44. člena ZDDV-1 so obdavčena z davkom na dodano vrednost (DDV), seveda pod pogojem, da dobavo opravi oseba, identificirana za namene DDV. Promet nezazidanega stavbnega zemljišča, ki ga opravi fizična oseba, je lahko obdavčen z DDV ali pa z davkom na promet nepremičnin (DPN), kar je odvisno od tega, ali je fizično osebo prodajalca nepremičnine mogoče opredeliti kot osebo, ki neodvisno opravlja ekonomsko dejavnost po 5. členu ZDDV-1. Na ugotavljanje dejstev in okoliščin v konkretnih primerih opravljenih prodaj novih objektov (in tudi stavbnih zemljišč) poleg števila prodaj vplivajo različni dejavniki. Zakonodaja s področja DDV ne predpisuje natančnih meril za določitev zavezanosti za DDV za fizične osebe, ki prodajo nepremičnine.

Zato je treba presojati vsak posamezen primer glede na okoliščine. Na ugotavljanje dejstev in okoliščin v konkretnih primerih izvršenih prodaj novih objektov oziroma stavbnih zemljišč tako poleg števila prodaj vplivajo različni dejavniki, med njimi tudi način pridobitve nepremičnine, ki se prodaja. Tako so nepremičnine, ki jih prodajajo fizične osebe, lahko pridobljene na različne načine (dedovanje, podaritev, nakup, razdelitev ...)."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.