Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Anketa: Revolucije ne bo

Avtor
13.07.2008 22:30
Čas branja: 1 min

Kako komentirate spremembe stanovanjskega zakona in kako lahko to vpliva na stanovanjski trg?

Thomas Krelj, Fesst: "Najemniški trg je bil do uvedbe te novele neurejen. To se lahko spremeni. Pričakujem, da se bodo z oddajo stanovanj začela ukvarjati podjetja, ki jim bo to prioritetna dejavnost in se bodo ukvarjala predvsem z dolgoročnimi najemi. Pri visokih cenah stanovanj, visokih življenjskih stroških in vse dražjih posojilih se bo mnogo več ljudi odločalo za najem stanovanj, predvsem, če bodo za najem dobili subvencije.

Če naredimo hiter izračun smotrnosti najema oziroma nakupa ob predpostavki, da so cene stanovanj na maksimalni ravni, bo najem stanovanj ugodnejši kot nakup - vsaj v prihodnjih petih letih. Stanovanjski zakon ni slab, problem je pri oddaji, predvsem v pravicah najemodajalca. Stanovanjski zakon natančno opredeljuje, kdaj lahko nekdo odpove najemno pogodbo, problem nastane v praksi, ko je treba te pravice doseči prek sodišča - časovna komponenta."

Radovan Cink, Atrij: "Ne vidim velikih sprememb na področju stanovanjskih zadev, ki bi izhajale iz sprememb stanovanjskega zakona. Gre za likanje podrobnosti, ki jih pozdravljamo, vendar ne pričakujemo nič posebnega. Vpliva na trg nepremičnin omenjene spremembe ne bodo imele, na ta trg veliko bolj vplivajo razmere na finančnem trgu, infla cija in rast ponudbe nepremičnin v povezavi z minulimi velikimi rastmi cen."

Breda Doblšek, Apolon: "Novela zakona ni revolucionarno dejanje, bo pa zmanjšanje deleža etažnih lastnikov za odobritev nekaterih sprememb povečalo fleksibilnost in olajšalo doseganje nekaterih ciljev večine etažnih lastnikov. Doslej je bilo stoodstotno soglasje v večini primerov zelo težko dosegljivo. Zagotovo pa so s to novelo zakona pridobili tudi upravičenci do najema neprofitnih stanovanj. Bo pa zanimivo opazovati, kako se bo to izvajalo." Alma Pašanovič, SPL: "Novela stanovanjskega zakona je zagotovo odraz analize težav, s katerimi smo se srečali tako izvajalci stanovanjskega zakona kakor tudi vsi lastniki in najemniki, ki iz zakona črpajo različna upravičenja.

Spremembe zakona so dobrodošle, po naši oceni pa niti niso imele ambicij poseči v vse nejasnosti in neprimerne rešitve, ki jih prinaša zakon. Že takoj po sprejetju SZ-1 je bilo večkrat povedano, da zakon upravnikom nalaga vrsto dodatnih obveznosti in nad njihovim delom uvaja poostren nadzor z nesorazmerno visokimi kaznimi, novela zakona pa je za upravnike uvedla še nekaj dodatnih obveznosti, povezanih z že zdaj preobsežnim administriranjem."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.