Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Sekundarna kritina in toplotna izolacija

Avtor
13.07.2008 22:30
Čas branja: 1 min

Pri gradnji energetsko varčnega objekta - drugačnih danes tako ali tako ni več smiselno graditi - strokovnjaki priporočajo sekundarno kritino, ki je prepustna za paro in neprepustna za vodo ter odporna proti vetru.

Streha

Kljubovanje vetru je pri izvedbi sekundarne kritine pogosto zapostavljeno, čeprav je zelo pomembno, da veter ne doseže toplotne izolacije strehe. To zagotovimo tako, da stike med trakovi folije zalepimo s kakovostnimi in posebej za ta namen izdelanimi lepilnimi trakovi.

Vrste sekundarnih kritin

Sekundarne kritine se razlikujejo glede na način in vrsto vgradnje. Za paro neprepustne sekundarne kritine se vgrajujejo na neizkoriščena ostrešja. V tem primeru se lahko uporabljajo tudi za paro prepustne sekundarne kritine, so pa te obvezne pri ostrešjih z izkoriščenim podstrešnim prostorom. Sekundarne kritine se lahko polagajo neposredno na toplotno izolacijo ali pa na podkonstrukcijo.

Za pravilno delovanje celotne strehe pa je pomembno tudi to, da imamo pravilno in učinkovito prezračevanje. To dosežemo tako, da se v najnižjem (kapnem) delu strehe zrak dovaja, v najvišjih točkah strehe pa odvaja z zadostnim številom zračnikov.

Toplotna izolacija strehe

Če podstrešje objekta ni izkoriščeno, toplotna izolacija strehe ni potrebna, ampak se lahko na zgornjo ploščo objekta položi dovolj debela plast toplotne izolacije in se prekrije z ustrezno folijo. S tem je objekt zaščiten pred toplotnimi izgubami skozi strop. Če pa se podstrešje uporablja za bivalne prostore, je toplotna izolacija strehe nujna. Pri nagnjenih strehah je mogoče toplotno izolacijo strehe izvesti oziroma vgraditi na tri načine: med, nad ali pod špirovce. Najpogosteje se izolacija vgrajuje med špirovce, ker je taka izvedba tudi najenostavnejša, paziti je treba le na to, da so dobro izolirani tudi stiki pri stenah, dimniku in strešnih oknih.

Tako kot pri drugih izolacijah tudi pri toplotni izolaciji strehe vsak dodatni centimeter debeline prinaša dodatne prihranke pri energiji oziroma zmanjšuje energetske izgube. Minimalna debelina izolacije naj bi bila 20 centimetrov. Za toplotno izolacijo streh se uporabljajo številni umetni in naravni materiali: stiropor, kamena in steklena volna, celuloza, lesna in kokosova vlakna, pluta, bombaž, lan, konoplja in celo ovčja volna.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.