Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Izbira bo zahtevnejša, uporaba pa enostavnejša

Razvoj gre v smer vse večje specializacije
Avtor
13.07.2008 22:30
Čas branja: 3 min

Gradbena lepila so izdelki, ki na kemični in/ali fizikalni način združujejo dva enaka ali različna gradbena materiala. Z njimi gradbene materiale, kot so beton, kovina, les, steklo, toplotna izolacija ali keramika, pritrjujemo na podlage ali pa med seboj lepimo vnaprej izdelane betonske elemente.

Gradbena lepila
Preprosto merjenje nateznih trdnosti gradbenih lepil

Gradbena lepila se razlikujejo po vrsti veziva, ki ga vsebujejo. Vezivo je lahko anorgansko oziroma v kombinaciji z mi neralnim (cement). Takšna so večinoma lepila za ploščice in lepljenje toplotne izolacije. Vezivo pa je lahko tudi organsko (polivinilacetatno, poliuretansko, epoksidno ...). Ta lepila se uporabljajo za lepljenje parketa in drugih talnih oblog (polivinilacetatna) ter za zahtevnejša lepljenja nevpojnih materialov, kot so kovina, plastika, steklo in podobni.

Lepil je veliko vrst

Poleg veziva gradbena lepila vsebujejo tudi polnila in različne kemijske dodatke. Razlikujejo se tudi po tem, da so nekatera enokomponentna, druga pa večkomponentna. Izidor Oblak iz podjetja IMO, ki gradbena lepila, predvsem na cementni osnovi, izdeluje že več kot 17 let, pojasnjuje, da so kakovostna gradbena lepila na cementni osnovi primerna za lepljenje na vse vpojne gradbene materiale v temperaturnem območju od minus 20 do 70 stopinj Celzija. Če želimo cementno lepilo uporabiti na površinah, ki bodo izpostavljene višjim temperaturam, je treba izbrati specialno lepilo, izdelano na osnovi črnega hitroveznega cementa z zelo veliko vsebnostjo polimera.

Takšna lepila so nekajkrat dražja od navadnih cementnih lepil in jih praviloma prodajajo le večja podjetja, ki se ukvarjajo s pečarstvom. Epoksidna lepila po vseh karakteristikah presegajo lepila s cementno in akrilno osnovo in zato je tudi njihova uporabnost zelo široka. So pa veliko dražja in tudi delo z njimi je zahtevnejše. Akrilna gradbena lepila so precej bolj elastična, vendar niso namenjena za splošno uporabo v gradbeništvu, saj imajo vrsto pomanjkljivosti, denimo počasno sušenje in krčenje v debelejših slojih, nam je pojasnil Oblak.

Gradbeniki še ne uporabljajo najnovejših lepil

Proizvajalci gradbenih lepil sledijo razvoju novih gradbenih materialov in načinov gradnje, vendar gradbeniki novih lepil še ne uporabljajo pogosto, čeprav so njihove prednosti nesporne. "Če denimo keramiko na mavčne plošče lepimo z navadnim lepilom namesto z bolj elastičnim, ki vsebuje manj cementa in več polimernega dodatka, se zaradi upogljivosti mavčnih plošč ob udarcu rado zgodi, da ploščica odpade," pojasnjuje Izidor Oblak.

Gradbena lepila bodo vse bolj specializirana

Nadaljnji razvoj bo usmerjen predvsem v iskanje še kakovostnejših, vse bolj specializiranih gradbenih lepil, ki bodo tudi bolj elastična in odporna proti zmrzali. "Čeprav neka teri proizvajalci gradbenih lepil s specializacijo svojih izdelkov že tudi pretiravajo, je vsekakor koristna, saj prinaša dolgoročne učinke v smislu večje zanesljivosti. Izbira med lepili bo torej v prihodnje vse zahtevnejša, zato pa bo delo z njimi enostavnejše," pravi sogovornik. Na zunanjih površinah se bo v prihodnje ob lepilih uporabljala še elastična hidroizolacijska tesnilna masa tik pod keramiko, ki preprečuje prodiranje vode v beton, kar je eden glavnih vzrokov za odstopanje ploščic.

Težave zaradi slabega cementa

Ekološke zahteve v zad njih desetih letih niso bistveno vplivale na sestavo gradbenih lepil in po mnenju Oblaka tudi v prihodnje ne bodo, ker gradbena lepila niso okolju škodljiva. "Izjema so le epoksidna lepila, ki vsebujejo različne trdilce, vendar so ta lepila na nekaterih področjih nepogrešljiva, alternative zanje trenutno še ni." Resno težavo izdelovalcem gradbenih lepil pa po Oblakovih besedah kljub nenehnemu razvoju povzroča vse slabša kakovost cementa, ki sme po današnjih standardih vsebovati več kot 30 odstotkov pepela oziroma primesi, zato je danes cement bistveno slabši, kot je bil pred 50 leti.

Gradbena lepila in fasade: Izidor Oblak razvil lepilo za lepljenje kamene volne

Vedno pogosteje se za toplotno izolacijo objekta uporablja paroprepustna kamena volna. Vsi proizvajalci pa tako za lepljenje kamene volne na zid kot tudi za nanašanje mrežice, ki drži končni sloj fasade, priporočajo enako lepilo, čeprav imata ti dve plasti lepila zelo različno nalogo. Lepilo tik pod zaključnim slojem fasade mora biti zaradi odpornosti proti atmosferskim vplivom pripravljeno z veliko vsebnostjo polimera, zato ne more biti hkrati tudi dobro paroprepustno.

Izidor Oblak iz podjetja IMO je zato v sodelovanju s podjetjem Knauf insulation z uvajanjem mikropor razvil posebno lepilo s praktično enako prepustnostjo za vodo, kot jo ima kamena volna. To lepilo je specialno namenjeno samo za lepljenje kamene volne na zid in omogoča lažje prehajanje vlage iz objekta skozi zid v toplotno izolacijo, kjer se razporedi in skozi večjo površino fasade izhlapi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.