Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Dobro je vedeti: Vpis etažne lastnine

Avtor
10.08.2008 22:30
Čas branja: 1 min

V večstanovanjski hiši živimo tri družine oziroma trije lastniki. Lastnina je razdeljena po idealnih deležih, tako bivanjska površina, skupni prostori kot tudi zemljišča. Hiša je stara 50 let in je bila vmes prenovljena, tako da prvotni načrti hiše niso več aktualni. Zanima me, kakšni so postopki za vpis etažne lastnine od začetka do konca.

Etažna lastnina je lastninska pravica na posameznem delu stavbe v kombinaciji s solastninsko pravico na skupnih delih (skupni prostori, zemljišče, skupni gradbeni elementi, skupne inštalacije, naprave in oprema). Za vpis etažne lastnine v zemljiško knjigo geodetsko podjetje najprej opravi meritve na terenu in izdela elaborat, ki je sestavljen iz dveh delov.

To sta:

  • evidentiranje zemlji šča pod stavbo, s katerim se stavba vriše v zemljiški kataster,

  • evidentiranje stavbe v katastru stavb, ki se nanaša na razdelitev etažne lastnine v stavbi.

Elaborat se skupaj z vlogo vloži na geodetsko upravo, ki izda sklep o vpisu stavbe v kataster stavb. Na podlagi sklepa o vpisu stavbe v kataster stavb se pripravi sporazum o oblikovanju etažne lastnine.

V sporazumu so opredeljeni posamezni in skupni deli stavbe. Določijo se deleži na skupnih prostorih, ki so podlaga za porazdelitev stroškov vzdrževanja in upravljanja stavbe. Sporazum o oblikovanju etažne lastnine podpišejo vsi etažni lastniki in podpis overijo pri notarju.

Na koncu se na podlagi sklepa geodetske uprave o vpisu stavbe v kataster stavb ter podpisanega in overjenega sporazuma o oblikovanju etažne lastnine pripravi še zemljiškoknjižni predlog za vpis etažne lastnine na večstanovanjski stavbi. Če si želite razdeliti tudi skupno dvorišče, to lahko rešite s parcelacijo, na podlagi katere se dvorišče razdeli na več želenih delov.

Parcelacijo izvede geodetsko podjetje, ki izdela elaborat parcelacije in ga odda na geodetsko upravo. Ta izda odločbo o parcelaciji, naknadno pa morate lastniki parcele, ki se je delila, skleniti še pogodbo o razdelitvi skupnega zemljišča. Na podlagi te pogodbe se pripravijo predlogi za zemljiško knjigo za prenos lastninske pravice na posameznih novonastalih parcelah.

Urška Mihalič, GEONEP, d. o. o.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.