Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Gradbinci delajo s polno paro

UMAR zaznava povečevanje investicij tako v inženirske objekte kot v stavbe
Avtor
10.08.2008 22:30
Čas branja: 1 min

Po podatkih Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) se je po umiritvi ob koncu minulega leta v prvem četrtletju letos investicijska aktivnost vnovič okrepila. Predvsem to velja za investicije v gradbene objekte, saj se je v prvem četrtletju glede na zadnje četrtletje lani rast investicij v zgradbe in objekte pospešila za dobrih 25 odstotkov.

gradnja
V prvem četrtletju je bila dodana vrednost v gradbeništvu realno za 27,4 odstotka višja kot v istem lanskem četrtletju.

Ta rast je bila večja tudi od lanske povprečne rasti. UMAR tako na podlagi podatkov gradbene statistike sklepa, da so ob nadaljevanju gradnje avtocestnega križa po podobnih stopnjah naraščale investicije v inženirske objekte in nestanovanjske stavbe.

Rast stanovanjskih investicij je bila sicer manjša kot v zad njem četrtletju lani in v povprečju leta 2007, vendar se je umirila na visoki ravni. Na rast gradbenih investicij so ugodno vplivale tudi vremenske razmere.

Raste tudi dodana vrednost

V vseh segmentih gradbeništva se je povišala tudi dodana vrednost. V prvem četrtletju je bila tako dodana vrednost realno kar za 27,4 odstotka višja kot v istem lanskem četrtletju, kar je precej večja rast kot v lanskem zadnjem trimesečju, ko je znašala osem odstotkov. Za primerjavo povejmo, da je bila rast dodane vrednosti lani 18,7-odstotna.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.