Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Spremljanje premikov in deformacij z geodetskimi senzorji

Za opazovanje premikov in deformacij potrebujemo zelo natančne merilne senzorje in metode za interpretacijo merjenih količin
Avtor
10.08.2008 22:30
Čas branja: 2 min

Kako povečati varnost v naselju, kateremu grozi zemeljski plaz? Poleg sanacije plazu lahko k varnosti veliko pripomoremo s kontinuiranim monitoringom, ki ga lahko nadgradimo tudi s sistemom alarmiranja.

tahimeter
Samodejni tahimeter Leica TCA2003 v merilni hišici. Instrument omogoča merjenje kotov z natančostjo 0,5 sekunde in merjenje razdalje z natančnostjo 1 milimeter + 1 enota na milijon (ppm), odlikuje ga izjemna robustnost in zanesljivost, zato je pogosto uporabljen za neprekinjeno opazovanje premikov.

Za opazovanje premikov in deformacij potrebujemo zelo natančne merilne senzorje in metode za interpretacijo merjenih količin. Izvajanje monitoringa je zahtevna naloga, saj poleg senzorjev potrebujemo še obilico strojne in programske opreme, katere nabor in konfiguracijo moramo prilagoditi posameznemu projektu.

Kakovostno načrtovanje arhitekture sistema je bistveno, zato je monitoring premikov in deformacij zelo interdisciplinarna dejavnost, kjer sodelujejo strokov njaki za geodezijo, geologijo, gradbeništvo, informacijsko tehnologijo ...

Elektronski tahimetri največje natančnosti

Za opazovanje premikov uporabljamo elektronske tahimetre največje natančnosti, ki so avtomatizirani, izjemno robustni in sposobni neprekinjenega delovanja (denimo Leica TCA2003 ali TCA1201M).

Tahimeter opazuje smeri in razdalje do odbojnih tarč, ki so stabilizirane na opazovanem objektu (denimo plazu). Položaj tarč lahko dodatno opazujemo s posebej za monitoring razvitimi GNSS-senzorji (denimo Leica GMX901, ki ga odlikuje izjemno majhna poraba energije - 1,7 vata), ki so nameščeni na tarče ali stojijo samostojno.

Za opazovanje nagibov je podjetje Leica Geosystems razvilo dvoosni visokoprecizni senzor nagiba NIVEL200 z ločljivostjo 0,001 miliradiana (0,2 sekunde oziroma en milimeter vertikalnega premika na tisočmetrski ročici). Zelo majhne dimenzije (95 x 91 x 68 milimetrov) omogočajo vgradnjo na kakršenkoli objekt, v enoten sistem pa lahko na en kabel spojimo do 32 senzorjev.

Ta preprosti, vendar natančni senzor nagiba ponuja veliko možnosti uporabe (počasno nagibanje, trenutni nagibi teles ob obremenitvah ...) ter odlično razmerje med ceno in učinkovitostjo. Premike in deformacije moramo vedno opazovati tudi v korelaciji z drugimi količinami, kot so čas, temperatura, tlak, vlažnost zraka in materije, količina padavin, hitrost in smer vetra, višina vode, zato se geodetskim senzorjem dodajo tudi različni drugi.

Monitoring na obsežnih in odročnih območjih

Monitoring pogosto izvajamo na obsežnih in odročnih območjih, kjer se spopadamo s težavnim dostopom, napajanjem naprav in prenosom podatkov med senzorji in podatkovnim centrom. Zato se uporabljajo neodvisni viri napajanja (denimo sončni paneli) in brezžične komunikacije (GPRS, WiFi in drugo).

Podatkovni center sestavljata programska in računalniška strojna oprema, s pomočjo katere izvajamo daljinski nadzor in upravljamo sistem ter poskrbimo za obdelavo podatkov iz senzorjev.

Leica Geosystems ponuja celoten spekter programske opreme za monitoring (GeoMoS za upravljanje senzorjev, zajem, obdelavo in analizo opazovanj ter alarmiranje; GNSS Spider za obdelavo v realnem času, v skoraj realnem času in za naknadno obdelavo GNSS-opazovanj ter GNSS QC za vizualizacijo in analizo opazovanj), ki omogoča tudi združevanje različnih senzorjev v celoto.

Končni produkt monitoringa so predstavitve (prezentacije), ki lahko služijo tudi za javni vpogled v dogajanje v realnem času prek spletnega vmesnika.

Izberimo odprt, nadgradljiv in skalabilen sistem

Celoten sistem za opazovanje premikov in deformacij je lahko zelo kompleksno sestavljen, lahko pa uporabimo le posamezne komponente (denimo NIVEL200 v kombinaciji z GNSS QC), ki jih glede na potrebe projekta sproti dodajamo ali odstranjujemo. Prav zato je ključnega pomena, da že na začetku izberemo odprt, nadgradljiv in skalabilen sistem.

Seveda ob monitoringu pomislimo na stroške vzpostavitve, vendar pa se prepogosto ne zavedamo stroškov odprave pos ledic nesreč, ki bi jih lahko s kontinuiranim monitoringom preprečili. Denar za vzpostavitev sistema monitoringa je neskončno malo vreden, če lahko s tem preprečimo, da bi plaz pod sabo pokopal človeška življenja.

Gregor Bilban in Gašper Genorio, Geoservis, d. o. o.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.