Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Uvedba evropskega koordinatnega sistema ESRS

Novi koordinatni sistem zahteva pretvorbo vseh prostorsko določenih podatkov
Avtor
10.08.2008 22:30
Čas branja: 1 min

V začetku prejšnjega leta smo v Sloveniji uvedli evropski koordinatni sistem ESRS (European Spatial Reference System). Predvsem horizontalno sestavino ETRS89 smo začeli sistematično uvajati s sprejetjem rezultatov meritev osnovnih točk leta 2003 s strani tehnične komisije evropskega združenja za referenčne sisteme in s sprejetjem strategije državnega geodetskega sistema leta 2004.

Geodetska uprava RS je po besedah njenega direktorja Aleša Seliškarja na slovenskem ozemlju izvedla natančne meritve več kot dva tisoč geodetskih točk, ki imajo določene koordinate v obeh koordinatnih sistemih, dosedanjem (imenuje se D48/GK) in novem, ter vzpostavila omrežje 15 stalnih postaj GPS.

Po določilih zakona o evidentiranju nepremičnin je od začetka tega leta obvezno evidentiranje mej in stavb v zemljiškem katastru in katastru stavb v novem koordinatnem sistemu.

Potrebne so bile temeljite priprave

Uveljavitev novega koordinatnega sistema je zahtevala temeljite priprave tako na strani Geodetske uprave RS kot na strani geodetskih podjetij. Geodetska uprava je zagotovila strokovne podlage, pravilnike in tehnična priporočila za izvajanje meritev ter izvedla tudi več delavnic, na katerih je uporabnike, geodetske izvajalce, seznanila z uvajanjem novih metod in tehnik meritev.

Geodetska podjetja so se morala ustrezno opremiti z GPS-sprejemniki in se povezati v mrežo SIGNAL.

Pretvorba podatkov do leta 2011

"Uvedba novega koordinatnega sistema zahteva tudi pretvorbo vseh prostorsko določenih podatkov. Skladno s sprejeto evropsko direktivo se lahko upravljavci zbirk odločijo med prevedbo obstoječih podatkov v nov koordinatni sistem ali pa stalno zagotavljajo transformacijo podatkov iz enega v drug koordinatni sistem.

Geodetska uprava je že zagotovila javno dostopne transformacijske parametre in računalniško programsko opremo na spletu, ki uporabnikom geodetskih podatkov omogoča enostavno in enolično podajanje podatkov iz starega koordinatnega v nov koordinatni sistem in obratno," pojasnjuje direktor geodetske uprave in dodaja, da se že pripravlja tudi program prevedbe vseh zbirk podatkov, ki so v njeni pristojnosti.

"Prevedba podatkov v novi koordinatni sitem bo izvedena od leta 2009 do 2011. Upravljavcem drugih prostorsko opredeljenih podatkov bo geodetska uprava pomagala pri pretvorbi njihovih podatkov s pomočjo različnih servisov in izobraževanja," še dodaja Seliškar.

Nekateri menijo, da smo prepočasni

Miran Brumec iz podjetja LGB, geodetski inženiring in informacijske tehnologije, pa nam je povedal, da je uvajanje sistema D96/TM po mnenju nekaterih prepočasno.

"Dejstvo je, da moramo pred uvedbo kakovostnega novega horizontalnega sistema poskrbeti za kakovosten višinski sistem. Upam, da pri gravimetriji in geometrijskem nivelmanu ne bomo varčevali. In če pomislimo na množico neizvedenih projektov v D48/ GK, bo do srečanja s projektom v novem državnem koordinatnem sistemu preteklo še veliko vode," pravi Brumec.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.