Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Delujejo podobno kot naelektren glavnik

Elektrostatični filtri
Avtor
10.08.2008 22:30
Čas branja: 1 min

Elektrostatični filtri so uporabni v skoraj vseh industrijskih panogah razen tistih, kjer nastajajo saje, ki jih ni mogoče naelektriti, pravi Peter Tomšič, direktor podjetja TRM Filter.

elektrostatični filtri
Elektrostatični filtri so uporabni v skoraj vseh industrijskih panogah.

Delovanje elektrostatičnih filtrov je najlaže ponazoriti z naelektritvijo glavnika, ki nase privlači koščke papirja, ali s suho sintetično obleko, ki se oprime telesa. Ta sila privlačnosti se uporablja tudi v elektrostatičnih filtrih za izločanje delcev, ki so v zraku. Ker pa delci običajno niso električno nabiti oziroma le minimalno, silo privlačnosti umetno povečamo. Tako kot glavniku povečamo njegov naboj z drgnjenjem, delce naelektrimo s prehajanjem skozi ionizator, kar nam omogoča, da jih lahko ločujemo.

Ionizator in kolektor sta bistvena dela

Dvostopenjski elektrostatični filter je narejen iz dveh bistvenih delov: ionizatorja in kolektorja. Ionizator je sestavljen iz večjega števila tankih žic, v katerih je visoka napetost (10 do 12 kilovoltov), med žicami pa so kovinske ločilne plošče. Kolektor pa sestavlja več vzporednih, v enoto povezanih aluminijastih plošč, na katerih površini se zbirajo oziroma izločajo nečistoče iz zraka. Posebna oblika kolektorskih plošč, njihova medsebojna oddaljenost in napetost ustvarjajo stabilno električno polje, ki je pogoj za učinkovito zbiranje naelektrenih delcev.

Primerni za čiščenje oljnih megel in dima

Poglavitna prednost elektrostatičnih filtrov pred mehanskimi se pokaže pri ločevanju tekočih delcev in par. Poleg prahu, plinov in hlapov se namreč v zraku pogosto pojavijo tudi tekoči aerosoli. To so predvsem oljne in emulzijske megle. Za izločanje oljnih megel in dima se običajno uporabljajo elektrostatični, za izločanje emulzijskih megel pa mehanski izločevalniki.

Čiščenje na tri do štiri mesece

"Če v zraku, ki ga čistimo z elektrostatičnim filtrom, ne bi bilo nobenih trdnih delcev, elektrostatični filter ne bi potreboval nikakršnega vzdrževanja. Ker pa tega v praksi ni mogoče doseči, ga je običajno treba čistiti na tri do štiri me sece, odvisno od razmer, v katerih filter obratuje," pojasnjuje Tomšič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.