Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Na Madžarskem donosi projektov rastejo

Trg je rasel zelo hitro, letos je bilo prometa manj, pričakovanja prodajalcev in kupcev pa so lahko zelo različna
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 01.09.2008 23:59
Čas branja: 2 min

V Budimpešti in drugje po Madžarskem bo nepremičninski trg letos prišel do prelomne točke, napovedujejo analitiki angleškega CB Rihard Ellisa CBRE. Zaradi večjega števila investicij se bodo znižale najemnine in zmanjšal delež zasedenosti poslovnih prostorov. Prav gibanje donosov in povečanje nezasedenih prostorov bosta pravi kazalec bilance uspešnosti naložb v nepremičninske projekte.

madžarska
Na Madžarskem je trg poslovnih nepremičnin uravnotežen. Petinpetdeset odstotkov prometa pomenijo pisarne za oddajo, 45 pa gradnja za prodajo.

Nekatere analize prikazujejo, da je bilo v madžarski prestolnici pred letom 2007 na trgu premalo poslovnih prostorov. V CBRE pravijo, da so ta sporočila napačna. Trdijo, da sta bila ponudba in povpraševanje lepo uravnotežena. Opažali pa so precej različna pričakovanja kupcev in najemnikov na eni strani in prodajalcev na drugi. To se dogaja tudi danes, saj prihaja na trg precej novih nepremičnin, ostaja pa veliko razhajanje med pričakovanji ene in druge strani.

Trg je hitro rasel

Madžarski trg je v minulih letih rasel zelo hitro. Leta 2002 je bilo na trgu 1,22 milijona kvadratnih metrov površin, trenutno jih je okoli dva milijona, v prihod njih dveh letih pa pričakujejo še 500 tisoč kvadratnih metrov več. Trg ni rasel le po površini, ampak tudi po vrednosti. Leta 2002 je bil vreden približno dve milijardi evrov, do letos pa je narasel na pet milijonov. Do konca leta 2009, ko bo na trg prišlo še precej novih površin, pa se bo vrednost povzpela na 6,6 milijarde evrov. V CBRE poudarjajo, da se bo trg med letoma 2002 in 2009 podvojil, njegova vrednost pa se bo potrojila.

Letos manj aktivnosti

Po izjemno veliki rasti investicij v nepremičninske projekte na Madžarskem je letos promet precej manjši. V prvi polovici leta se je na tem trgu obrnilo 153 milijona evrov, kar je le četrtina sredstev iz primerljivega obdobja 2007. Predvsem je bil skromen promet v drugem letošnjem četrtletju, ko je dosegel komaj 43 milijonov evrov. Pri tem pri CBRE postavljajo v ospredje, da je na manjši promet vplivalo tudi nedokončanje velikega bančnega centra. Polovica prometa v prvi polovici leta je pripadla investicijam iz širšega nacionalnega programa, ki se je začel izvajati lani.

Drugače pa je bilo največ transakcij izpeljanih pri manjših prostorih. Povprečna vrednost se je v prvi polovici leta znižala na 21 milijonov evrov, medtem ko je bilo lansko povprečje v istem obdobju 33 milijonov. Kljub temu nepremičninske družbe zaznavajo veliko povpraševanje, prav tako pa je bilo konec junija veliko poslov tik pred koncem, kar bo gotovo vplivalo na promet v drugi polovici leta.

Dražje financiranje

Čeprav madžarski finančni sektor ni povezan z nepremičninskim dogajanjem v ZDA, je ameriški zlom posojil zelo vplival na kreditiranje v naši vzhodni sosedi. Analitiki opažajo, da gre madžarski trg skozi obdobje spreminjanja cen, na kar vplivajo predvsem višje stopnje tveganja. Se pa lastniki zelo počasi odzivajo na te razmere, kar podaljšuje pogajanja z najemniki. Prav tako v zadnjem času zaradi bolj zapletenih tržnih razmer in težjega poslovanja vedno večjo vlogo prevzemajo posredniki, kar po mnenju CBRE pripomore k večji preglednosti trga.

tabela

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.