Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Letos višješolski program za posrednika nepremičnin

Diplomanti ne bodo mogli samodejno dobiti nepremičninske licence, bo pa pot do nje lažja
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 01.09.2008 22:40
Čas branja: 1 min

Letošnja novost v višješolskem študiju ekonomije bo tudi izobraževanje za naziv ekonomist posrednik nepremičnin. Diplomanti bodo za ta naziv morali opraviti dveletni študij, vendar po končanem študiju ne bodo mogli opravljati poslov pri posredovanju nepremičnin.

ekonomist nepremičninski posrednik
Diplomanti z nazivom ekonomist posrednik nepremičnin bo imel več znanj s področja poslovanja z nepremičninami, to pa bo tudi prednost pri preverjanju znanja za pridobitev nepremičninske licence.

Vprašanje je, katere dodane vrednosti dobijo diplomanti, ki bodo z nazivom dobili tudi višješolsko izobrazbo stopnje 6/1 po bolonjskih kriterijih. Znano je namreč, da nepremičninske agencije zaposlujejo skoraj izključno ljudi z nepremičninsko licenco, ki jim tudi omogoča posredovanje pri prometu z nepremičninami. Te pa diplomanti ne bodo imeli. Vsekakor pa bodo pridobili veliko potrebnih predznanj za opravljaje izpitov za pridobitev licence.

Diplomanti bodo imeli prednost

Kot pravijo v nepremičninskih družbah, bodo lahko diplomanti opravljali delo asistentov nepremičninskih posrednikov. Vendar je povpraševanja po teh kadrih izjemno malo. "Kandidati za službo, ki bodo imeli omenjeni visokošolski naziv, bodi imeli prednost pred kandidati z drugimi visokošolskimi nazivi," pravi Vesna Levstek, direktorica družbe Nepremičnine Plus.

Pogoji bodo enaki

Program verificira ministrstvo za šolstvo in šport. Na vprašanje, ali je kakšna možnost, da bi diplomanti že z diplomo pridobili tudi licenco za posredovanje, so odgovorili negativno, ker zakonodaja tega ne omogoča. Znanje preverjajo na ministrstvu za okolje in prostor, ki tudi podeljuje licence. Tam potrjujejo navedbe ministrstva za šolstvo in dodajajo, da zakon o nepremičninskem posredovanju ne določa izjem.

Kandidat za licenco mora imeti opravljeno najmanj višjo strokovno izobrazbo katerekoli smeri in strokovni izpit. "Diplomanti bodo vsekakor lahko pridobili licenco, vendar pod enakimi pogoji, kot bo to veljajo za diplomante preostalih študijev. Mogoče bi jim lahko priznali že osvojena znanja iz študija," pravijo na ministrstvu za okolje in prostor.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.