Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Letos naj bi dokončali 12 osnovnih šol

Za gradnjo in obnovo šol in vrtcev je vlada od leta 2004 namenila skoraj 150 milijonov evrov
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 02.09.2008 00:01
Čas branja: 2 min

Verjetno bi težko našli slovensko občino, kjer v zadnjih letih ni bilo naložbe v otroški vrtec, šolo, telovadnico ... Vlada oziroma ministrstvo za šolstvo in šport je za vse te naložbe v zadnjih štirih letih namenila 148 milijonov evrov, skupaj z rednimi vzdrževalnimi deli pa ta znesek presega 174 milijonov evrov. Še dodatnih skoraj 58 milijonov evrov pa je vlada šolam namenila za nakup informacijskokomunikacijske tehnologije (IKT) ter za usposabljanje in izobraževanje v zvezi z uporabo te opreme.

otrok šola pouk

Država je v zadnjih štirih letih za gradnjo in adaptacijo 31 vrtcev prispevala 4,5 milijona evrov, pri gradnji in adaptaciji osnovnih šol pa za 150 objektov 54,7 milijona evrov. "Lani je bila dokončana gradnja 24 osnovnih šol v skupni površini 55.594 kvadratnih metrov, letos se pričakuje dokončanje še 12 osnovnih šol v skupni površini 28.242 kvadratnih metrov. Tako so v zadnjih dveh letih slovenske osnovne šole skupaj bogatejše za 83.836 kvadratnih metrov novih površin," pojasnjujejo na omenjenem ministrstvu.

Obseg naložb v zadnjih štirih letih

Poleg tega je država v tem obdobju za 28 objektov sred njega šolstva prispevala skoraj 75 milijonov evrov, samo lani pa je bilo dokončanih 52.782 kvadratnih metrov srednješolskih objektov. Za posodobitve in rekonstrukcije dijaških domov je bilo v obdobju 2004 - 2008 namenjenih 1,7 milijona evrov državnega proračunskega denarja, v prejšnjih štirih letih pa le borih 67 tisoč evrov. Za vsa omenjena področja (vrtci, osnovne in srednje šole) je vlada v zadnjih štirih letih namenila za 13 do 37 odstotkov več sredstev kot v prejšnjem mandatu.

Še posebno pa v tem pogledu izstopajo naložbe zavodov za usposabljanje, za katere je vlada od leta 2004 odobrila 9,6 milijona evrov, kar je 3,5-krat več kot v obdobju 2001 - 2004. Po drugi strani pa je višjim šolam sedanja vlada za naložbe namenila le 2,3 milijona evrov, kar je 20 odstotkov manj kot v obdobju prejšnje vlade. Poleg večjih prenov in novogradenj objektov je mi nistrstvo za šolstvo in šport v zadnjih štirih letih financiralo tudi investicijsko-vzdrževalna dela in zanje namenilo skoraj 27 milijonov evrov oziroma štirikrat več kot prejšnja vlada.

Šole z najsodobnejšo IKT opremo

Poleg novogradenj in obnavljanja izobraževalnega "stavbnega fonda" je vlada v tem mandatu skoraj 14,6 milijona evrov vložila v opremo IKT, izobraževanje in usposabljanje učiteljev ter informatizacijo poslovanja šol in drugih javnih zavodov.

"Za izvajanje strateških usmeritev na področju informatizacije je naše ministrstvo v obdobju 2004 - 2008 šolam sofinanciralo nakup več kot 16 tisoč računalnikov, tri tisoč prenosnih računalnikov, 2.400 digitalnih projektorjev, 1.100 digitalnih fotoaparatov in 300 digitalnih kamer, 600 interaktivnih naprav ter zmogljivejše opreme za videokonference. Za e-gradiva smo šolam zagotovili 5,2 milijona evrov, prispevali smo tudi sredstva za osnovno programsko opremo, internetni dostop, podporne storitve, raziskovanje in razvoj ter za slovensko izobraževalno omrežje," pojasnjujejo na šolskem ministrstvu.

Kot dodajajo, skupna vrednost vseh novogradenj, adaptacij, rekonstrukcij ter vzdrževalnih del na izobraževalnih objektih, nakupa strojne in programske opreme, e-pripomočkov in e-gradiv ter usposabljanja in izobraževanja na področju IKT v tem mandatu znaša 229 milijonov evrov.

Sodobne tehnologije

IKT oprema vrtcev in šol

Z novo informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT) oziroma opremo se vzgojno-izobraževalni zavodi opremljajo na pobudo samih zavodov, Zavoda RS za šolstvo, Centra RS za poklicno izobraževanje, Arnesa, fakultet in drugih strokovnih ustanov. "Te ustanove spremljajo razvoj na področju uvajanja in rabe IKT opreme v izobraževanju, sodelujejo pri preizkušanju opreme in predlagajo IKT opremo, primerno za zavode," pojasnjujejo na ministrstvu za šolstvo in šport.

Zavodi IKT uporabljajo pri delu z učenci (pri pouku, obštudijskih in fakultativnih dejavnostih), pa tudi za podporo dela učiteljev (za njihovo pripravo na pouk in lastno izobraževanje) ter v procesu upravljanja in vodenja zavodov (ravnatelj, računovodstvo, svetovalni delavec), v okviru katerega poteka tudi elektronska izmenjava in obdelava podatkov, potrebnih za delovanje zavodov.

Nekatero IKT opremo zavodom zagotavlja ministrstvo (denimo sistemsko programsko opremo, kot so namizni in mrežni operacijski sistemi in pisarniški programi, kjer ministrstvo podpira odprtokodne in licenčne rešitve, programsko opremo za zaščito pred računalniškimi virusi ter opremo za povezavo v internet), nekaj IKT opreme pa lahko zavodi pridobivajo tudi drugače - s pomočjo državnega sofinanciranja, tako imenovanimi deregulacijskimi sredstvi, prek sponzorstev, donacij ...).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.