Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Športna oprema mora biti varna in redno vzdrževana

Strokovna montaža je poleg preostalih varnostno tehničnih parametrov pogoj za proizvajalčevo garancijo izdelka
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 01.09.2008 23:12
Čas branja: 1 min

Vsaka šola poleg učilnic potrebuje tudi pokrite in zunanje športne površine ustreznih dimenzij, njihova oprema pa mora ustrezati vsem mednarodnim standardom, čeprav na njih ni mogoče izvajati uradnih tekmovanj.

telovadnica
Vgrajena in premična oprema šolskih telovadnic se običajno pregleduje enkrat na leto.

Tudi podlaga in vsi drugi materiali na teh igriščih morajo ustrezati evropskim standardom kakovosti in standardom mednarodnih športnih zvez. Športni podi morajo denimo imeti ustrezno drsnost, prepustnost, trdnost in druge lastnosti.

Varnost naj bo dokazana s certifikati

Miha Šter, direktor podjetja Elan Inventa, pravi, da mora biti vsa oprema športne dvorane varna, njena varnost dokazana z ustreznimi certifikati, dobavitelj opreme pa mora naročniku ob dobavi dati tudi navodila za njeno vzdrževanje in pregledovanje. "Še posebno je na kakovost treba paziti pri vgrajeni športni opremi (denimo košarkarskih konstrukcij, predelnih sten, tribun, plezal), saj mora biti ta oprema ustrezno nameščena," pravi sogovornik.

Pomembna je pravilna montaža

"Glede na zahtevnost montaže te opreme je nujno, da jo montira proizvajalec ali njegov pooblaščeni monter. Pravilna in strokovna montaža pa je poleg preostalih varnostno tehničnih parametrov tudi pogoj za proizvajalčevo garancijo izdelka," opozarja Šter. Dodaja, da je zelo pomembno redno in strokovno vzdrževanje športne opreme, saj to zagotavlja varnost uporabe, hkrati pa podaljšuje njeno življenjsko dobo. Praviloma proizvajalci opreme kupcem ponujajo tudi vzdrževanje in servis.

"Naše podjetje ima za to dejavnost organizirano strokovno ekipo, ki uporabnikom poleg vzdrževanja in servisa ponuja tudi strokovno pomoč pri zagotavljanju varnosti v športnih objektih," razlaga direktor podjetja Elan Inventa. Kot pravi, je trenutno v pripravi program, kako se še bolj približati kupcu opreme, mu svetovati in ponuditi originalne rezervne ali potrošne dele, saj bo s tem varnost športne opreme še večja.

Redni pregledi enkrat na leto

Vgrajena in premična oprema šolskih telovadnic se običajno pregleduje enkrat na leto in na podlagi tega se potem izvedejo popravila ali zamenjave. "Še posebno pa je treba poudariti, da je učitelj športne vzgoje dolžan pred vsako uporabo preveriti, ali je oprema brezhibna. Če ni, je ne sme uporabiti, ampak jo mora izločiti in o tem obvesti vodstvo šole," opozarja Šter.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.