Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Igrala morajo biti varna in uporabna

Ne le za razgibavanje otrok, ampak za razvoj njihovih spretnosti in veščin
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 01.09.2008 23:17
Čas branja: 3 min

Vsak vrtec potrebuje zunanje igrišče. To pa še zdaleč ni več jeseni in spomladi zelo umazana, pozimi pa povsem neuporabna travnata površina z elementi, ki naj bi bila nekakšna igrala.

vlakec na igrišču
Sodobno igrišče mora otroku omogočati, da v varnem okolju skrbno načrtovanih ter skladno s standardi izdelanih in vgrajenih igral preizkuša svoje sposobnosti, dojame svoje zmožnosti in omejitve ter se uči, kako omejitve preseči.

Vesna Duval, direktorica podjetja Eko igrala, pravi, da mora sodobno igrišče otroku omogočati, da v varnem okolju skrbno načrtovanih ter skladno s standardi izdelanih in vgrajenih igral preizkuša svoje sposobnosti, dojame svoje zmožnosti in omejitve ter se uči, kako omejitve preseči. "To omogočajo igrala, ki ponujajo otroku čim bolj pestro paleto aktivnosti in tudi različne stopnje težavnosti igre. Sodobna igrala so izdelana iz materialov najvišje kakovosti, kot so posebej obdelan nordijski bor, polietilen in nerjavno jeklo.

Na sodobno igrišče pa nikakor ne sodijo igrala in podlage pod igrali, ki so za otroke nevarne," pojasnjuje Duvalova. Hkrati opozarja, da morajo biti otroška igrišča in njihova oprema tudi redno vzdrževana. Miha Šter, direktor podjetja Elan Inventa, k temu dodaja, da na otroškem igrišču ne sme biti ostrih robov, preširokih odprtin in poškodovanega lesa ali kovin, igrala tudi ne smejo biti previsoka.

Varnost in svoboda

Sodobna otroška igrišča se od starejših razlikujejo predvsem po tem, da nastajajo načrtno, upoštevajoč zahteve standardov, kar pomeni, da se večina dela opravi že pred montažo igral. "Sodobna igrišča se od starejših razlikujejo predvsem po stopnji varnosti, ki jo zagotavljajo, in hkratni svobodi, ki jo dopuščajo. Varnostni standardi se upoštevajo tako pri oblikovanju igral kot tudi pri načrtovanju igrišča kot celote, pri čemer je bistvena podlaga pod igrali in okoli njih ter sama okolica igrišča.

Poleg tega naj bi bila razlika tudi v izzivih, ki jih morajo ponujati kot odgovor tehnološkemu napredku, ki današnje otroke in zadržuje pred ekrani v zaprtih prostorih," meni Suzana Seljak iz mariborskega podjetja Arandela. Vesna Duval pa poleg varnosti med prednostmi sodobnih otroških igrišč omenja še uporabnost igrišča za raznolike igre, saj se na sodobna igrišča vnaša vse več didaktičnih elementov, s katerimi se ustvarjajo okolja, ki spodbujajo socializacijo.

Cenejše vzdrževanje, daljša življenjska doba

Sodobna igrala odlikujejo nižji stroški vzdrževanja, daljša življenjska doba in ne nazadnje tudi estetika. Oprema otroških igrišč se razvija v smeri, da bodo igrala še bolj upoštevala naravno inovativnost otrok in bodo izdelana tako, da njihov način uporabe ne bo natančno določen, ampak jih bo otrok upo rabljal, kakor jih bo doživljal. S tem bo dodatno poudarjen razvoj otrokove domišljije in ustvarjalnosti. Seljakova v zvezi z novostmi v svetu igral še dodaja, da se sodobnim igralom dodajajo že tudi tehnične komponente in da se igralni sistemi vse bolj povezujejo z internetom, kar omogoča hkratno vzgojo otrok in razvoj njihovih motoričnih spretnosti ter psihosocialnih veščin.

Varnost in zasnova igrišč

Kdo je odgovoren za nadzor kakovosti?

Pred kratkim se je šestletni otrok smrtno ponesrečil pri igri na igrišču, kjer je nanj padel nogometni gol. Ta nesreča spodbuja k razmisleku, kdo je pravzaprav odgovoren za varnost igral na otroških igriščih in posledično tudi za varnost otrok na njih. Miha Šter, direktor podjetja Elan Inventa, pojasnjuje, da je pri gradnji in opremljanju novih otroških igrišč postopek zavarovanja upravljavca enostavnejši, ker mora že naročnik projekta izbrati takšnega dobavitelja, ki jamči za dobavo in montažo varne igralne opreme.

"Še posebno pa je tu treba poudariti ponudnikovo dolžnost, da poleg preostale tehnične dokumentacije naročniku preda tudi navodila za varno uporabo in vzdrževanje vgrajene igralne opreme ter garancijski list z garancijskimi pogoji. Enako velja tudi za igrišča pri rekonstrukciji. Za igrišča, ki so že v uporabi, pa predlagamo, da upravljavci poiščejo pomoč pri strokovnjakih, ki imajo izdelano metodologijo za pregledovanja igrišč z namenom svetovanja pri zagotavljanju varnosti na igriščih, ki jih upravljajo," svetuje Šter.

V zvezi z omenjenim padcem gola na otroka pa pojasnjuje, da je bilo ugotovljeno, da je bil gol domače izdelave, konstrukcijsko neustrezen in nestabilen ter tudi nepritrjen. Take nevarne športne opreme je pri nas še veliko, saj je v uporabi veliko otroških igrišč, ki to sploh niso, ampak so le improvizirane površine z igralno opremo. Po Šterovem mnenju se tukaj postavlja tudi vprašanje pristojnosti inšpekcije, ki lahko poseže na tak prostor in po potrebi prepreči uporabo nevarne igralne opreme.

Načrtovanje otroškega igrišča

V podjetju Arandela pravijo, da je treba pri načrtovanju otroških igrišč paziti na celo vrsto dejavnikov, med njimi:

  • ustrezno zasnovane poti po igrišču,
  • dostop, ki je primeren tudi za invalidne otroke,
  • rastlinje, ki je otrokom neškodljivo,
  • ustrezno ločena posamezna igrala,
  • primerno osončenost in zasenčenost igrišča.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.