Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Brizganje je avtomatizirano in robotizirano

Pred izbiro lakirnice se je treba posvetovati s strokovnjakom
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 01.09.2008 23:27
Čas branja: 1 min

Razvoj barv in lakov ter tehnologije njihovega nanašanja terja sodobnejšo lakirno opremo. Oprema za brizganje postaja vse bolj avtomatizirana in robotizirana, moderni sistemi za lakiranje pa omogočajo tudi hitro in enostavno menjavo barv z malo čiščenja, zato je izgub barv bistveno manj kot včasih.

Pri aplikaciji avtoreparaturnih lakov vse več avtoličarjev poleg ročnih brizgalnih pištol uporablja tudi brizgalno-sušilne komore. "Komore za brizganje vodnih barv morajo danes imeti precej večje pretoke zraka (25 tisoč do 35 tisoč kubičnih metrov na uro), kar omogoča hitrejše sušenje in zelo učinkovito filtracijo zraka. Poleg tega morajo te komore hitro doseči temperaturo sušenja (običajno 60 stopinj Celzija). Tudi izkoristek brizgalnih pištol se povečuje, tiste za nanašanje vodnih barv pa morajo biti izdelane iz materialov, odpornih proti vodi. Zaradi okoljevarstvenih zahtev je zelo pomembna tudi kakovost filtrov izhodnega zraka iz lakirnice.

Razvoj lakov in opreme je vzporeden

Razvoj opreme za lakirnice sicer vpliva na tehnologijo barvanja, vendar običajno razvoj lakov in lakirne opreme poteka vzporedno, ker je samo tako mogoče izkoristiti vse novosti, ki se pojavijo pri lakih oziroma opremi. Pri avtoreparaturnih premazih pa se proizvajalci lakirne opreme prilagajajo razvoju barv. Pri izbiri lakirnice oziroma njene opreme v Heliosu priporočajo predhodni posvet s proizvajalcema opreme in lakov, od katerih mora naročnik dobiti vse potrebne informacije in jima predstaviti svoje želje oziroma zahteve po tehnologiji in obdelavi. Še pred nakupom pa je izbrano opremo treba tudi preizkusiti pri proizvajalcu in preveriti ustreznost linije, materialov in vseh preostalih parametrov, ki vplivajo na končni rezultat (nanosi, sušenje, kakovost, pretok, poraba energije, čiščenje, recikliranje ...).

Oprema

Zahteve

  • Za nanašanje premazov na vodni osnovi se načeloma uporablja enaka oprema (razlikujejo se le posamezni elementi, kot so deli črpalk ali pištol za brizganje), ki pa mora biti iz nerjavnega jekla. Zagotoviti je treba še primerno aplikacijsko okno (nadzor temperature in vlažnosti prostora).

  • Pri HS materialih je treba upoštevati, da so ti navadno gostejši, zato zahtevajo daljši čas sušenja in ustrezno prilagoditev črpalk.

  • Praškasti materiali zahtevajo povsem specialno opremo (pištole za elektrostatski nanos, kabine, sušilnike ...), enako velja tudi za elektroforezo. Sušilniki: na trgu jih je več vrst, izbor je odvisen od potreb, vrste obdelovanca, možnosti investicijskega vložka (UV, EB utrjevanje, IR in JET sušenje, MOS sušenje ...).

  • Nove, kakovostne brizgalnosušilne komore in pištole omogočajo kakovostno aplikacijo tako vodnih kot klasičnih (topilnih) avtoreparaturnih premazov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.