Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Mimo so časi, ko so se ploščice polagale do stropa

Keramične talne obloge nepogrešljive v kopalnici
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 01.09.2008 23:29
Čas branja: 2 min

Keramične talne obloge so v zadnjih desetletjih z intenzivnim razvojem vse bolj kakovostnih materialov in tehnik izdelave postale zelo razširjena oblika talnih oblog. O keramičnih ploščicah za kopalnico smo se pogovarjali s Tonetom Zidarjem, direktorjem podjetja Tapro-trgovina.

kopalnica

Keramične talne obloge so v predsobah in hodnikih, na terasah, v kuhinjah in kopalnicah praktično nepogrešljive, tudi zaradi trpežnosti in preprostega vzdrževanja. Ponudba različnih dimenzij, barv in vzorcev je tako pestra, da zadovolji še tako prefinjen okus vsakega kupca.

Keramične ploščice za dolga leta

"Preden kupimo talno oblogo, moramo dobro premisliti, saj jo izbiramo za dolga leta," poudarja Zidar. Izberemo barvo in vzorec, ki se bosta skladala z drugo opremo. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da temne barve in veliki vzorci prostor optično zmanjšajo, svetle barve pa svetlobo odbijajo, zato je prostor navidezno večji. Nevtralen pod se bo lepo ujemal z vsemi barvami v prostoru. Učinkoviti pa so tudi različni materiali, ki se med seboj dopolnjujejo.

Tudi moda nas ne omejuje; kaj je danes moderno in kaj ni, je predvsem stvar osebnega okusa in sloga. Ker pa vse bolj težimo nazaj k naravi, pogosto izbiramo med naravnimi barvami, modno je tudi vse, kar daje pridih starinskosti. Če so bile še pred desetletjem moderne majhne ploščice in predvsem vse enake, pa danes monotonijo razbijamo z velikimi pravokotnimi ploščicami, ki jih kombiniramo z manjšimi.

Talne ploščice so običajno kvadratne, z reliefno obrušenostjo, stenske pa najrazličnejših velikosti, barv in modelov. Če smo nekoliko pogumni in nas zaporedje vzorcev ne moti, se lahko poigramo in kombiniramo, s tem bodo prostori dajali vtis modernosti in igrivosti.

Najprej načrt, potem polaganje

Preden začnemo polagati ploščice, je priporočljivo, da izdelamo natančen načrt polaganja. S tem se bomo izognili nepotrebnemu rezanju ploščic. Zidar svetuje, da neravna tla najprej popravimo z izravnalno maso, lepilo nanašamo na predhodno dobro očiščena tla, večje kot so ploščice, širše naj bi bile fuge, fugirno maso pa začnemo nanašati šele, ko se lepilo posuši.

Oprema kopalnice

Časi, ko smo ploščice polagali do stropa, so minili. Dovolj je, da v keramiko oblečemo tiste predele, kjer je to potrebno, do stropa pa lahko po želji oblečemo samo posamezen predel. Ko smo izbrali barvo in keramiko, sledi oprema. "Omarice pod umivalniki so zares praktična in nadvse priročna zadeva, zato se jim v majhni kopalnici kar težko izognemo," pravi Zidar. Lahko si omislimo tudi priročno ogledalo z omarico v njegovi notranjosti. Sledijo samo še drobni detajli, ki prostor poživijo.

Previdno pri izbiri talnih oblog

Previdnost pri izbiranju vrste ploščic ne bo odveč. Različne talne obloge sodijo v različne prostore, pri tem pa moramo razmisliti, ali zadoščajo naslednjim zahtevam: ali so odporne proti obrabi in udarcem, proti vlagi v prostoru, kako zahtevno je vzdrževanje, ali so neškodljive za zdravje, ali lahko dušijo zvok in ali so odporne proti ognju. Izbrati moramo torej talne obloge, ki so najprimernejše glede na namembnost prostora in z njo povezanimi zahtevami.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.