Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Zaščita in varnost pri lakiranju

Tudi pri uporabi lakov na vodni osnovi sta potrebni osebna in protipožarna zaščita
Avtor
31.08.2008 22:30
Dopolnjeno: 01.09.2008 23:40
Čas branja: 2 min

Namesto halona, ki so ga prepovedali s kjotskim sporazumom, se za manjše sisteme zdaj uporabljajo tako imenovana clean agent zaščitna sredstva.

Dobra protipožarna zaščita in skrb za zdravje sta pri lakiranju še vedno nujno potrebni, četudi klasične lake z veliko vsebnostjo topil vse bolj izpodrivajo laki na vodni osnovi.

"Zmotno je prepričanje, da pri uporabi lakov na vodni osnovi osebna zaščitna sredstva oziroma ustrezna protipožarna zaščita lakirnic ni več potrebna. Kljub bistveno nižji vsebnosti topil premazi na vodni osnovi vsebujejo snovi, ki ob neustrezni zaščiti lahko negativno vplivajo na zdravje, čeprav je nevarnost mnogo manjša kot pri delu z barvami na osnovi topil.

Pri nanašanju avtoreparaturnih premazov pa zaščitna oprema ostaja enaka, saj tudi vodne barve še vedno vsebujejo nekaj organskih topil, poleg tega se v lakirnicah še vedno uporabljajo tako barve na vodni kot topilni osnovi," opozarjajo v Heliosu. Nova evropska direktiva (98/24/EG), ki je stopila v veljavo v začetku leta 2005, prinaša spremembe MAK (maksimalno dovoljenih koncentracij) in TRK (tehničnih mejnih koncentracij) ter maksimalno dovoljene koncentracije na delovnem mestu.

Te meje določajo, pri katerih koncentracijah posamezne snovi še ne nastanejo akutni ali kronični vplivi na zdravje. TRK vrednosti so z novo direktivo nižje od prej določenih, snovi pa so glede na škodljivost za zdravje razdeljene v štiri kategorije.

Protipožarna zaščita v lakirnicah

Gasilna oprema v sodobnih lakirnicah se od starejše razlikuje predvsem po sodobnejši elektronski opremi za nadzor in aktiviranje protipožarnega sistema, spremenila pa so se tudi gasilna sredstva. "Namesto halona, ki so ga prepovedali s kjot skim sporazumom, se za manjše sisteme zdaj uporabljajo tako imenovana clean agent zaščitna sredstva (kot so denimo HFC 236 fa (FE-36), HFC 227 ea (FX-200), Novec 1230 in podobna), ki pa so sorazmerno draga, zato jih podjetja najpogosteje uporabljajo za gašenje v prostorih, kjer imajo opremo in druge predmete višje vrednosti.

Namesto oglji kovega dioksida se zdaj za gašenje precej uporabljajo tudi inergen, argon in drugi žlahtni plini, ki delujejo na načelu izpodrivanja kisika in ne več toliko na ohlajanju prostora. Uporaba ogljikovega dioksida se zmanjšuje tudi zaradi potencialne nevarnosti za ljudi ob gašenju," pojasnjuje Jože Stopar, direktor podjetja p(Argas#) iz Senovega.

Pomemben je certifikat

Pri projektiranju protipo žarne zaščite lakirnice je najzahtevnejši del njena eksplozivna atmosfera. "Pri projektiranju je treba dosledno upoštevati standarde, kot so VdS, NFPA, CEA in podobni. Na našem trgu pogosto vidimo tudi opremo, ki ima certifikat kakšne druge institucije, vendar mora imeti oprema opravljen tudi atest, ki ga je priznal organ za standardizacijo VdS, NFPA, CEA in drugi, odvisno pač od standarda, ki se je upošteval pri požarni študiji in/ali projektiranju.

Celo več - če imamo opremo, ki ima certifikat VdS, ta oprema ne velja in se šteje kot neustrezna, če je projekt izveden po standardu NFPA in obratno. Zato moramo pri izbiri opreme in izvajalca najprej preveriti, ali ustreza določenemu standardu," pojasnjuje Stopar.

Ob tem opozarja, da mnogo projektantov, ki so v preteklosti projektirali strojne in elektroinstalacije ali jih še vedno projektirajo, vidi priložnost za zaslužek tudi v izdelavi projektov za požarno zaščito in se lotijo tudi teh nalog. Toda zaradi pomanjkanja izkušenj na tem področju storijo veliko napak, napake na protipožarni zaščiti pa so za uporabnika lahko celo bolj nevarne, kot če protipožarne zaščite sploh nima.

Boljša zaščita, nižje zavarovalne premije

Glede na vse omenjeno Stopar pričakuje, da se bo v prihodnosti vgradnja protipožarne zaščite v lakirnicah in industriji nasploh še povečala. "Do takšnega sklepa vodi preprost razlog, naša podjetja so zdaj večinoma že v zasebni lasti, novi lastniki pa se nevarnosti požara, ki jim grozi v njihovih objektih, dobro zavedajo.

V vgrajevanje protipožarne zaščite pa jih poleg tega silijo tudi zakonodaja, tuji partnerji (nekatera tuja podjetja se namreč že izogibajo sodelovanja s podjetji brez protipožarne zaščite, ker se zavedajo prevelikega tveganja za zanesljivost dobav) in ne nazadnje tudi zavarovalnice, ki določajo precej višje premije za objekte brez protipožarne zaščite," pojasnjuje Stopar. Kot dodaja, zakonodaja gasilno napravo predpisuje tudi za vsako lakirno komoro s prostornino nad 60 kubičnih metrov, torej bi jo moral imeti praktično vsak avtoličar, ki ima lakirno komoro.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.