Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Immorent je za severna vrata izbral ime City Tower Ljubljana

V ljubljanski mestni hiši so odprli razstavo natečajnih rešitev in predstavili zmagovalni načrt arhitekta Borisa Podrecce
Avtor
07.09.2008 22:30
Čas branja: 3 min

Podjetje Immorent Ljubljana je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije končalo mednarodni arhitekturni natečaj za projekt stavbnega kompleksa severna mestna vrata - Bavarski dvor. Zmagovalec mednarodnega anonimnega natečaja je po oceni strokovne žirije Boris Podrecca, evropsko priznani arhitekt. Podjetje Immorent je za projekt izbralo tudi nov logotip in ime - City Tower Ljubljana.

City Tower Lj
City Tower Ljubljana (levo) bo z izpostavljeno lego v mestnem središču na območju križišča Slovenske in Tivolske ceste skupaj s poslovno stolpnico na zahodnem delu tvoril severna mestna vrata in tako nadaljeval urbanistični koncept poslovne mestne osi Slovenske in Dunajske ceste.

Natečaj, na katerem je v ožjem izboru sodelovalo sedem arhitekturnih birojev, je bil anonimen, do zmagovalne rešitve pa je komisija prišla prek strogih ocenjevalnih meril. Prispele rešitve so ponudile izvirne in zanimive ideje, tako da delo komisije ni bilo lahko. Po mnenju žirije vizija arhitekta Borisa Podrecce vsebuje "nekaj več" in je bila v močni med narodni konkurenci izbrana za zmagovalno.

Kompleks z lastno identiteto

Immorent je z zmagovalno rešitvijo prišel do načrta za poslovni kompleks z lastno identiteto, ki bo arhitekturno izstopal in bo z vidika urbanističnega vključevanja prinašal nov izziv preostalim podobnim novogradnjam v Ljubljani. Z izpostavljeno lego v mestnem središču na območju križišča Slovenske in Tivolske ceste bo skupaj s poslovno stolpnico na zahodnem delu tvoril severna mestna vrata in tako nadaljeval urbanistični koncept poslovne mestne osi Slovenske in Dunajske ceste.

Zoran Janković
"Vesel sem, da je strokovna komisija med sodelujočimi izbrala projekt, ki je usklajen z vizijo središča Ljubljane," je dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Morda nova ljubljanska znamenitost

V zaključnem poročilu ocenjevalne komisije o natečajnih elaboratih so člani strokovne komisije zapisali naslednje: "Avtorji so z uglašenim oblikovanjem sestavljene stavbne gmote nebotičnika šli korak naprej od predpostavljene urbanistične rešitve severnih vrat v mestno središče: oblika stolpa s poševnimi ploskvami severne in južne fasade optično povezuje značilne motive vertikale gora na eni in starega mesta Ljubljane na drugi strani.

Predlagana zasnova nebotičnika ponuja možnost, da s svojo privlačno kristalno obliko na eni in s svojim dialogom z obstoječo zgradbo prostora na drugi strani postane nova ljubljanska znamenitost. Zato je ocenjevalna komisija predlagani natečajni rešitvi podelila prvo nagrado."

Mednarodna naravnanost celotnega projekta

V natečaju so bile posebej poudarjene visoke zahteve glede funkcionalnosti, energetske učinkovitosti in gospodarnosti poslovne zgradbe, kar je arhitekt Podrecca najbolj učinkovito izpeljal. "Pričakovali smo inovativne predloge rešitev, katerih cilj bo ustvariti stavbo, pri kateri bodo v ospredju inteligentne konstrukcije," je pojasnil Boris Tuma, direktor podjetja Immorent Ljubljana.

"Iskali smo ideje, ki jih odlikujejo majhna poraba energije in ekonomični, človeku prijazni tehnični koncepti, ki z majhnimi tehničnimi posegi zagotavljajo veliko prijaznost glede uporabe in kakovosti bivanja v zgradbi. To bo pripomoglo k zmanjšanju investicijskih stroškov in tekočih stroškov uporabe stavbe, predvsem pa bo omogočalo kakovostno delovno okolje. Najbolj se je našim zahtevam približal projekt arhitekta Podrecce."

Immorent
Zmagovalno rešitev in vseh preostalih šest finalistov si lahko do 21. septembra ogledate v ljubljanski mestni hiši.

Ime naj bi ponazarjalo mednarodnost

Za novo stolpnico so izbrali ime City Tower. "S prepoznavnim imenom poudarjamo mednarodno naravnanost samega projekta, mesta Ljubljane in ne nazadnje mednarodno usmerjenost naše skupine, ki deluje že v 13 državah," je povedal Damijan Kodelja, vodja projekta v Immorentu Ljubljana. "Velja tudi omeniti, da ‘city’ označuje strogo mestno središče. Elitna poslovna lokacija kot tudi razvoj preostalih napovedanih poslovnih objektov bosta omenjeno območje dokončno razvila v moderno poslovno središče Ljubljane, na kar mesto že predolgo čaka."

Nova podoba mesta Ljubljana

Stavba City Tower je v izhodišču sestavljena iz vodoravnega trietažnega podstavka in enotnega vertikalnega stolpa. Podstavek poligonalnega tlorisa je oblikovan kot kvader iz stekla, ki leži na eliptičnem valju tako, da lebdi nad prostim pritličjem. V višino bo stavba segala 72 metrov, kar pomeni 21 nadzemnih nadstropij. V stavbi bodo poslovni prostori v skupni izmeri 16 tisoč kvadratnih metrov. Za parkirišča najemnikov novih prostorov bo prostor v petih podzemnih etažah. Investitor ocenjuje vrednost projekta na 25 do 30 milijonov evrov.

Fštevilke

Načrt gradnje

Obratovanje naj bi se začelo leta 2011

  • Do konca leta 2008: vložitev vloge za gradbeno dovoljenje.

  • Do poletja 2009: začetek gradnje.

  • Do konca leta 2010: dokončanje gradnje.

  • 2011: začetek obratovanja poslovnega objekta.

Razstava

Zmagovalna rešitev na ogled v ljubljanski mestni hiši

V osrednjem atriju ljubljanske mestne hiše so odprli razstavo, na kateri je razstavljenih vseh sedem projektov, uvrščenih v ožji izbor natečaja za projekt stavbnega kompleksa severna mestna vrata - Bavarski dvor. Razstavo je slovesno odprl župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

"Vesel sem, da je strokovna komisija med sodelujočimi izbrala projekt, ki je usklajen z vizijo središča Ljubljane. Ureditev severnih mestnih vrat pomeni novo podobo tega dela mesta in Ljubljane v celoti," je dejal Jankovič. Razstava v mestni hiši bo odprta do 21. septembra vsak dan med 8. in 19. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 9. in 19. uro.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.