Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Za slovenske kupce zmanjkuje ugodnih nepremičnin

INTERVJU: Jože Podgoršek o nepremičninah na hrvaški obali
Avtor
07.09.2008 22:30
Čas branja: 2 min

"Hrvaški nepremičninski trg na obali je zelo privlačen in živahen, zapeljiv, poln zanimivih priložnosti, hkrati pa zelo špekulativen in poln pasti," pravi Jože Podgoršek, direktor nepremičninske agencije Hiška ABC. Z njim smo se pogovarjali o trenutnih razmerah na hrvaški obali in slovenskih kupcih na tem trgu.

Jože Podgoršek
"Povpraševanje slovenskih kupcev na Hrvaškem se je ustavilo predvsem zaradi pomanjkanja ugodnih nepremičnin," pravi Jože Podgoršek, direktor nepremičninske agencije Hiška ABC.

Kakšne so posebnosti po posameznih delih obale?

Vsako območje ima svoje tržne in lokalne posebnosti, to pa predvsem zato, ker ima vsako območje tudi svojo izrazito skupino potrošnikov. Istrski polotok ima zelo lepo pokrajino s prečudovito naravo in svojo posebno zgodovino. Kvarner navdušuje z otokoma Cres in Krk ter mesti, kot so Opatija z okolico, Reka in Crikvenica. Srednja in južna Dalmacija oddajata poseben šarm, ki se ga nikoli ne moremo naveličati, in s svojo zgodovinsko arhitekturo in podnebjem navdušujeta dejansko vsakega obiskovalca.

Kako pa je po različnih segmentih nepremičnin - hiše, stanovanja, apartmaji?

Za kupce nepremičnin ima vsak segment svoje zakonitosti. Zavedati se je treba, da so želje eno, realnost drugo, ko vstopamo v takšen segment. Svoje želje je treba prilagoditi prostoru, v katerem stoji nepremičnina, in če nam uspe uskladiti segment in željo, si lahko najdemo in ustvarimo sanjsko nepremičnino.

Kakšna je bila rast cen nepremičnin na hrvaški obali letos in kako so se cene spremenile v letu dni?

Letos so se nepremičnine dražile v povprečju za 0,5 do 1,5 odstotka na mesec, na letni ravni pa so se do letošnjega junija zvišale za približno 9,2 odstotka. Letos julija se je prvič zgodilo, da so se nepremičnine pocenile za en odstotek, in s tem se je rast cen začasno tudi ustavila.

Kakšno je povpraševanje Slovencev po obalnih nepremičninah?

Povpraševanje slovenskih kupcev se je ustavilo predvsem zaradi pomanjkanja ugodnih nepremičnin. Na trgu so nepremičnine, ki so za marsikaterega povprečnega kupca že predrage in nedosegljive. Na splošno se je zaradi gospodarskih razmer promet ustavil, kar pa še ne pomeni, da prodajalci spuščajo cene. To bi bilo sicer pričakovati, a na žalost kupcev ni tako.

Kje se delajo največje napake pri nakupu hrvaških nepremičnin?

Kupci pri nakupu nepremičnin v tujini delajo vse preveč napak zaradi naivnosti. Sami se brez pravnega varstva spuščajo v tvegane pravne posle. Iz izkušenj lahko povem, da so največje napake kupcev pomanjkljivo znanje pri pregledovanju dokumentacije. Dogaja se, da lastniki prodajajo nepremičnine, pri katerih nimajo urejenega lastništva v zemljiški knjigi, in kupci to kupujejo. Da o neusklajenih podatkih iz katastra in zemljiške knjige ne govorim.

Na kaj je treba biti pozoren ob nakupu?

Na kratko: nepremičnina mora biti v celoti pravno brezhibno urejena, da bo kupec lahko dobil soglasje oziroma odobritev pravnega posla. S pomanjkljivo urejeno dokumentacijo ne bo uspeha. Ne zanašajte se na obljube, kako je vse urejeno, ker na Hrvaškem obveznosti - pridobitve soglasja, plačila davka in vpisa - prevzame kupec, ne prodajalec. Pri poslovanju z agencijami preverite, kaj agencija naredi za vas, in zahtevajte splošne pogoje posredovanja, da boste seznanjeni z njihovimi in vašimi obveznostmi. Nepremičninske družbe z ugledom so zagotovilo za vašo pravno varnost.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.