Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Ob selitvi jo vzamemo kar s sabo

Za razstavljanje so primernejše novejše hiše, ki so izdelane po sistemu velikostenskih elementov
Avtor
07.09.2008 22:30
Čas branja: 3 min

Ena izmed prednosti montažnih hiš je tudi, da jih je mogoče razstaviti, preseliti na drugo lokacijo in tam vnovič postaviti. Če je montažna hiša pravilno in strokovno razstavljena in spet sestavljena, s selitvijo ne izgubi svojih lastnosti. Vseeno pa proizvajalci opozarjajo, da prestavljanje hiše ne more biti projekt, ki bi se ga lotevali vsakih nekaj let. Po eni strani to precej stane, po drugi strani pa je ob ponovnem postavljanju hiše kar nekaj stvari treba izdelati na novo.

montažne hiše
Možnost demontaže ne sme biti razlog za nakup montažne hiše, ampak le njena dodatna prednost, ki jo izkoristimo v skrajni sili.

Mirijana Bračič iz mariborskega podjetja Marles hiše poudarja, da je prestavitev montažne hiše vsekakor možna, da pa to ni enostaven projekt. Tudi poceni ni, saj mora biti demontaža hiše izvedena zelo pazljivo in strokovno, če hoče lastnik sestavne dele porabiti tudi na novi lokaciji. "Montažno hišo je torej možno prestaviti na drugo lokacijo, toda za montažne objekte naj bi se kupci odločali zaradi drugih prednosti in ne zaradi možnosti preselitve takšnega objekta," poudarja Bračičeva.

Med prednostmi montažnih objektov pa našteva že znane: zagotovljena kakovost konstrukcije, zelo dobra toplotna izolacija, fiksna cena, zagotovljen in od vremena neodvisen rok dobave hiše, hitra gradnja in posledično hitra vselitev. Pomembna prednost takšnih hiš je tudi to, da so izdelane iz okolju in človeku neškodljivih materialov, zato je bivanje v njih udobnejše kot v klasično grajenih.

Laže je razstaviti novejše hiše

Tomaž Rogelj iz škofjeloške Jelovice pravi, da je načeloma možno razstaviti vsako montažno hišo, vendar so za razstavljanje primernejše novejše hiše, izdelane po sistemu velikostenskih elementov, kot starejše montažne hiše, ki so bile izdelane po sistemu malostenskih elementov.

Prve imajo manj, druge pa več sestavnih elementov. "Če že pred začetkom postavljanja montažne hiše vemo, da jo bomo nekoč prestavili na drugo lokacijo, jo lahko nekoliko drugače zasnujemo in ostrešje povežemo z vijaki namesto z žeblji, odločimo se tudi za suho izdelavo estrihov in podobno," razlaga Rogelj. Kljub temu pa dodaja, da se ob še tako pazljivem delu pri razstavljanju montažne hiše veliko stvari oziroma vgrajenih elementov uniči oziroma toliko poškoduje, da jih je treba zamenjati oziroma izdelati na novo.

Bračičeva pojasnjuje, da se pri razstavljanju hiše najbolj poškodujejo elektro in strojne napeljave in večina notranjih finalnih del, pa tudi stene je treba na novo prebarvati. Rogelj k temu dodaja tudi kompletno obnovo fasade z zaključnim slojem ter novo izdelavo talnih oblog v kopalnici in drugih prostorih.

Razstavljanje zahteva več časa kot sestavljanje

Demontaža objekta vzame več časa kot sestavljanje. Rogelj pravi, da je zahtevnost in s tem tudi cena razstavljanja in ponovnega sestavljanja odvisna od razgibanosti in velikosti hiše, vendar sta obe fazi precej zahtevni. "Za celotno preselitev hiše na drugo lokacijo bi bilo potrebnih približno 150 dni. Cena ponovne pos tavitve je odvisna od različnih dejavnikov, denimo od dostopa do hiše, ki jo je treba razstaviti, razgibanosti tlorisa, zahtevnosti same konstrukcije in od tega, ali je izdelana iz malostenskih ali velikostenskih elementov," razlaga Rogelj.

Navkljub zahtevnosti se razstavljanja hiše po besedah Bračičeve pogosto lotijo kar lastniki sami, seveda ob pomoči ustrezno usposobljenih strokovnjakov, medtem ko pri ponovni montaži vsa dela opravijo strokovnjaki za montažo. "Ker pa je za kakovost konstrukcije montažne hiše ter njeno potresno varnost in varnost pred vetrovi treba vse sestavne dele med seboj zelo dobro povezati, stene pa temeljito sidrati v temeljno ploščo, to demontažo še dodatno oteži," dodaja sogovornica iz podjetja Marles hiše Maribor.

Selitev razstavnih eksponatov

Tudi v tujini je razstavljanje in ponovno sestavljanje montažnih hiš že uveljavljena praksa. "V tujini namreč prodaja montažnih in tudi zidanih hiš večinoma poteka v specializiranih centrih, kjer imajo prodajalci postavljene svoje vzorčne hiše. Ko kakšno hišo nadomestijo z drugo, obstoječo razstavijo in po ugodnejši ceni prodajo. Kupcu se nakup take hiše splača kljub temu, da nosi stroške demontaže in ponovne montaže. Seveda pa je treba tudi ob ponovnem sestavljanju takšne hiše upoštevati vsa pravila, ki veljajo za montažo takšnih objektov. Če jih dosledno upoštevamo, ponovno sestavljena hiša ni manj kakovostna kot ob prvi montaži," poudarja Mirijana Bračič.

Za selitev so primernejše "enocelične" hiše

Podobno meni tudi Rogelj. "Kakovost toplotne izolacije montažne hiše se ob ponovnem sestavljanju ne poslabša ali zmanjša. Razstavljanje in sestavljanje tako vpliva na garancijo le takrat, ko se tega dela loti podjetje, ki za to ni pooblaščeno. V tem primeru garancija ne velja več," pojasnjuje sogovornik iz Jelovice. Bračičeva pa poudarja, da možnost demontaže ne sme biti razlog za nakup take hiše, ampak je to le njena dodatna prednost, ki jo lahko izkoristimo ob skrajni sili.

"V Ameriki montažnih hiš take kakovosti, kot jo ponujamo mi, ne prestavljajo na druge lokacije. Tudi tam se pojem mobilnosti hiš nanaša predvsem na tako imenovane mobilne hiše, ki so izdelane kot ena celica," pravi sogovornica. Takšne hiše denimo pri nas izdeluje novomeška Adria mobil. Te hiše so prilagojene pogostemu prestavljanje z ene lokacije na drugo z vso notranjo opremo vred.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.