Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Okolju prijazna gradnja in uporaba

Zaradi vse dražje energije se bo kmalu splačalo graditi le še pasivne hiše
Avtor
07.09.2008 22:30
Čas branja: 3 min

Pasivne hiše so nadgradnja oziroma evolucija montažnih hiš, ki jih odlikuje zelo natančno načrtovanje in še bolj kakovostna izvedba.

pasivna hiša
Pasivne hiše bi za ogrevanje kvadratnega metra površine potrebovale do 1,5 litra kurilnega olja na leto. Običajno ga ne porabijo niti toliko, saj se ogrevajo zgolj s toplotno črpalko in kontroliranim sistemom prezračevanja.

"Pasivne hiše so hiše brez toplotnih mostov in z zrakotesnim ovojem. Pri takšnih objektih je obvezna vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo, posebnih oken s trislojno zasteklitvijo in kakovostnih vhodnih vrat. Za konstrukcijo se običajno uporabljajo optimizirane lesene konstrukcije in vpihana izolacija, zaradi česar v konstrukciji ni praznega prostora, s čimer se preprečijo izgube energije," pojasnjuje Marko Lukič iz mariborskega podjetja Lumar.

Konstrukcije so različne

Pasivne hiše se med seboj razlikujejo po materialih, ki so vanje vgrajeni. Pri gradnji pasivne hiše namreč ni pomembna samo poraba energije, ki je potrebna za njihovo ogrevanje in hlajenje, ampak tudi poraba energije ob izdelavi njihovih sestavnih delov.

"Proizvodnja standardnih toplotnoizolacijskih materialov, kot so stiropor ali mineralne volne, je energijsko zelo potratna in je velika obremenitev za okolje, hkrati pa so ti materiali veliko manj primerni za reciklažo po koncu uporabe. Zaradi tega smo v Lumarju razvili povsem novo konstrukcijo za pasivne hiše.

pasivna hiša
Pasivne hiše so pri gradnji nekoliko dražje od montažnih. Njihovo gradnjo podraži kakovostnejše stavbno pohištvo, vanje se vgrajuje več izolacije, svoje pa k ceni dodajo tudi prezračevalna naprava, toplotna črpalka in talno ogrevanje.

Za izolacijo uporabljamo izključno naravne materiale, ki so v fazi pridobivanja, uporabe in razgradnje veliko bolj prijazni, hkrati pa zagotavljajo najboljšo bivalno klimo brez škodljivih vplivov," pravi Lukič. Kot dodaja, so sicer pasivne hiše lahko zgrajene tudi iz betona in izolirane s stiroporom, vendar so z vidika bivalne klime, porabe primarne energije in možnosti recikliranja bolj oddaljene od ideala pasivne hiše. Pasivne hiše kupcev namreč ne privlačijo zgolj s poceni ogrevanjem, ampak s celostno rešitvijo, ki vključuje tudi čim manjše obremenjevanje okolja.

Marko Lukič
"Pasivne hiše so hiše brez toplotnih mostov in z zrakotesnim ovojem," pravi Marko Lukič iz mariborskega podjetja Lumar.

Energetske prednosti pasivnih hiš

Energetsko varčnost pasivnih hiš v primerjavi s preostalimi (montažnimi in klasično grajenimi) dokazuje podatek, da bi pasivne hiše za ogrevanje kvadratnega metra površine potrebovale do 1,5 litra kurilnega olja, medtem ko navadna montažna hiša potrebuje za ogrevanje približno šest litrov, običajne hiše, kakršne ljudje še vedno največ gradijo, pa od sedem do deset litrov, odvisno od natančnosti gradnje.

V praksi pasivne hiše ne porabijo niti 1,5 litra kurilnega olja na kvadratni meter, ker se ne ogrevajo s kurilnim oljem, ampak zgolj s toplotno črpalko in kontroliranim sistemom prezračevanja. "Zaradi sistema prezračevanja imamo v takšni hiši tudi brez odpiranja oken vedno svež zrak. Če je takšna hiša postavljena v strnjenem naselju, prezračevanje ob zaprtih oknih preprečuje vdor alergenov in drugih škodljivih snovi iz zraka v hišo, zato je pasivna hiša še posebno primerna za ljudi z alergijami," pojasnjuje Lukič.

Poudarja, da je zmotno prepričanje, da se v pasivnih hišah okna ne smejo odpirati. "Tudi v pasivni hiši se okna lahko brez zadržkov odpirajo, vendar za to pozimi ni nobene potrebe."

Dražja gradnja, cenejše ogrevanje

Pasivne hiše so pri gradnji nekoliko dražje od montažnih. Razlog za to so predvsem kakovostnejši materiali in komponente, ki se vanje vgrajujejo. "Njihovo gradnjo podraži kakovostnejše stavbno pohištvo, vanje se vgrajuje več izolacije, svoje pa k ceni dodajo tudi prezračevalna naprava, toplotna črpalka in talno ogrevanje. Vse to so elementi, ki po eni strani zmanjšujejo porabo energije, po drugi pa zagotovijo boljše bivalno okolje," pravi Marko Lukič.

Zato tudi v razmerah, ko bi se prodaja pasivnih hiš bistveno povečala, ne pričakuje bistvenega znižanja njihovih cen. "Po mojem mnenju bo prej obratno - da bo z rastjo cen energentov gradnja preostalih hiš postajala dražja, ker bodo prevzemale vedno več lastnosti pasivnih hiš. Ob tem pa se je treba zavedati tudi tega, da bodo z rastjo cen energije naraščali tudi stroški za ogrevanje, to pa zahteva nov razmislek o tem, katera hiša je res dražja - tista, ki je nekoliko cenejša ob gradnji, ali tista, ki nekaj desetletij prinaša energetske prihranke.

Hiše se namreč gradijo vsaj za 50 let in v tem času se lahko zgodi, da bo bivanje v energetsko preveč potratnih hišah postalo predrago."

Zanimivosti

Lumar pripravlja plus energijske hiše

Trenutno so pasivne hiše še nadstandardne in namenjene zgolj investitorjem z debelejšimi denarnicami. Vendar ne bo več dolgo tako, saj je Evropska unija že sprejela smernice, po katerih naj bi se po letu 2012 vse novo hiše gradile v pasivnem standardu. V Lumarju so naredili še korak naprej in bodo predvidoma še letos javnosti predstavili koncept tako imenovane plus energijske hiše, ki proizvede več energije, kot je porabi za svoje obratovanje.

Na voljo so tudi državne subvencije

Letos je Ekološki sklad RS prvič objavil razpis, ki gradnjo pasivnih hiš spodbuja z državnimi subvencijami. Glede na to, iz kakšnih materialov gradi pasivno hišo, lahko investitor prejme tudi do 25 tisoč evrov subvencije. Država z razpisom najbolj spodbujata gradnjo pasivnih hiš iz naravnih materialov.

Kompaktni tlorisi so primernejši

Pasivno hišo je mogoče zgraditi v skoraj vsakem arhitekturnem slogu, je pa kompakten tloris veliko primernejši za vsako nizkoenergijsko zgradbo, ne samo za pasivno hišo. Prevelika razgibanost hiše ni primerna tako zaradi večje porabe energije kot tudi ne zaradi višjih stroškov gradnje in nato vzdrževanja. Lahko pa pasivne hiše brez zadržkov prilagodimo lokalni arhitekturi in drugim zahtevam.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

13.09.2008