Nepremičnine

Mansarda za umetniški par

Razgledi na zgodovinsko jedro Ljubljane

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
07.09.2008 22:30
Čas branja: 3 min

Umetniški par srednjih let, ki uživa v mestnem utripu, se je odločil kupiti neizkoriščeno podstrešje nad središčem Ljubljane. Prečudoviti razgledi iz mansardnih prostorov, ki se odpirajo proti zgodovinskemu delu mesta z reko Ljubljanico, so ju povsem očarali in prepričali za nakup. On kot poklicni fotograf in ona kot pisateljica sta navdušena nad tokom dogajanja v mestu.

načrt stanovanja
Organizacija stanovanja je zaradi boljšega izkoristka prostora zasnovana tako, da kuhinja postane prehoden prostor. Dnevna soba z jedilnico in kuhinja sta nanizani okoli osrednjega otoka, ki omogoča krožno racionalno pot.

Želita, da zasnova stanovanja vključuje spalnico, kopalnico, eno veliko sobo, ki bo trenutno namenjena ateljeju zanj in se lahko ob morebitni širitvi družine brez večjih posegov preuredi v dve manjši sobi, ter dnevna soba s kuhinjo in jedilnico, ki naj bo odprta, prehodna, zračna ter zastrta pred pogledi na njen umazani del. Streha je dvokapnica z dvema vmesnima in kapnima legama ter slemensko lego.

Druženje, jutranja kavica, romantična večerja ...

Kuhinja kot oblika simbola ognja oziroma ognjišča, kjer se je zbrala družina, danes znova pridobiva na lestvici pomembnosti bivalnega okolja. Razlika je le v uporabi. Danes ni več le prostor, kjer se pripravlja hrana, temveč tudi prostor za druženje, jutranjo kavico ali romantično večerjo.

Pri načrtovanju mansardnih prostorov je treba v prvi vrsti upoštevati omejitev poševnine. Nekateri elementi opreme, kot so garderobne omare, tuš kabina, hladilnik in drugi, potrebujejo višino vsaj 220 centimetrov. Nadalje je treba v mansardi upoštevati tudi vertikalne omejitve v prostoru - to so podporni stebri z ročicami in dimniki. Dodaten dejavnik, pomemben predvsem pri organizaciji prostorov v stanovanju, so vodovodni priključki in kanalizacijski odtoki.

načrt stanovanja
Kuhinja je zaradi omejitev z napeljavami skupaj s kopalniškim blokom umeščena v središče mansarde. Zaradi te lege je prostor brez naravne osvetlitve. Enostavna rešitev za osvetlitev celotne kuhinje in s tem delovne površine je vgradnja strešnega okna.

Kuhinjski otok je osrednji del

Načrtovali smo celotno ureditev mansardnih prostorov, vendar se bomo zaradi posebnosti predstavljenega primera osredotočili le na ureditev dnevne sobe s kuhinjo. Organizacija stanovanja je zaradi boljšega izkoristka prostora zasnovana tako, da kuhinja postane prehoden prostor. Dnevna soba z jedilnico in kuhinja sta tako nanizani okoli osrednjega otoka, ki v prostoru ustvari vizualno ločitev na kuhinjski in bivalni del. Racionalna krožna pot okoli osrednjega volumna pa med seboj poveže dela v zaključeno celoto.

Kuhinja je umeščena v globino prostora, saj je za namestitev nape nad štedilnikom in hladilnik potrebna pohodna višina. Zasnovana je v obliki dveh črk I. Na eni strani so vsi elementi, ki potrebujejo priključke. To so napa za odvod zraka, lijak za odvod vode in pečica ter štedilnik z elektriko. Na tej strani je tudi velika delovna površina, ki jo potrebujemo pri pripravi hrane.

Razporeditev kuhinjskih elementov v prostoru je pogojena z našim načinom kuhanja. To navadno sledi določenemu sosledju: najprej vzamemo hrano iz hladilnika, jo umijemo in narežemo, nato jo skuhamo in postavimo na krožnik. Temu vrstnemu redu sledi tudi razporeditev kuhinjskih elementov. Ti si razvrščeni od hladilnika do pulta in umivalnega korita, nato spet sledi pult in potem štedilnik ter zaključek s pultom. Na drugi strani, ob otoku, se postavijo visoke omare za shrambo živil in zajtrkovalna mizica s stoli.

stanovanje
Strešno okno omogoča osvetlitev kuhinjske delovne površine od zgoraj tudi v globini mansarde. Za osvetlitev podnevi tako ne potrebujemo umetne razsvetljave.

Elektronika upravlja strešno okno

Predstavljeni primer prikazuje rešitev za osvetlitev globine prostora. Kuhinja je zaradi omejitev z napeljavami skupaj s kopalniškim blokom postavljena v osredje celotne mansarde. Posledično je ta prostor brez naravne osvetlitve, kar je v današnji dobi in pri današnjem standardu nesprejemljivo.

Enostavna rešitev za osvetlitev celotne kuhinje in s tem delovne površine se ponuja z vgradnjo strešnega okna. Prednost mansardnih prostorov je ravno v možnosti osvetlitve središčnih prostorov (gledano tlorisno) z vrha, tako da za osvetlitev ne potrebujemo umetne razsvetljave. Ker je spodnja vgradna točka strešnega okna visoka, se ob tem postavi vprašanje upravljanja okna, čiščenja in njegovega senčenja.

V te namene so vrhunski proizvajalci strešnih oken razvili inteligentno električno strešno okno. Za njegovo upravljanje je uporabljena najsodobnejša tehnologija IO homecontrol. Opremljeno je z elektromotorjem za odpiranje in zapiranje okna, daljinskim upravljavcem in senzorjem za dež, ki samodejno zapre okno, ko nanj pade le nekaj kapljic. Na okno je prav tako možno priključiti zunanje in notranje električno senčilo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?
Finance
politična preigravanja
Petra Sovdat Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?

V Petrolu niso pojasnili, zakaj so iz prodajalca plina odslovili svojega nekdanjega člana uprave za finance.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto
TOP Gradbeništvo
Napovedi gradbenih aktivnosti
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto

Po lanski veliki, 24-odstotni rasti gradbenih aktivnosti se bodo te v Sloveniji letos zelo upočasnile, v EU se bodo zmanjšale. Lani so bile investicije v zgradbe vredne 7,1, letos bodo 7,6, prihodnje leto pa 7,9 milijarde evrov.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno
Finance
inflacija
Albina Kenda Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno 3

Če gledamo nacionalno specifično košarico, se je inflacija v Sloveniji marca celo povišala - s februarskih 3,4 odstotka na marčnih 3,6 odstotka. Tudi če gledamo vseevropsko primerljivo košarico dobrin, slovenska inflacija ne popušča. Dodajamo hiter pogled na inflacijo v Italiji

FINANCE
Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023
Finance
ZAVAROVALNICA
Tanja Smrekar Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023 2

Iz letnega poročila: zakaj je predlanski rezultat po novem izguba namesto stomilijonski dobiček? Tudi zaradi davkov.

FINANCE
Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva
Finance
KAMNIŠKI RAZVOJNI FORUM
Jana Petkovšek Štakul Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva 1

Na Kamniškem razvojnem forumu bomo govorili o nujni podpori gospodarstvu ter iskanju razlikovalnih prednosti, ki jih ima kamniška občina veliko.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.