Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Svet se postavlja na glavo

Cene nepremičninam so v prvi polovici leta najbolj padle v Latviji, in sicer kar za tretjino
Avtor
12.10.2008 22:30
Čas branja: 1 min

V drugem četrtletju tega leta so padle cene v 21 državah od 33, za katere so zbrali podatke na spletnem portalu Global Property Guide.

latvija
Cene padajo skoraj po vsem svetu, kjer pa rastejo, opažajo precej manj transakcij kot pred leti.

Od lani, ko so cene padle le v petih državah, se je stanje na svetovnih trgih drastično spremenilo. Največje padce so do konca junija doživeli nepremičninski trgi v ZDA, baltskih državah, Veliki Britaniji in na Irskem. Najhuje je v Latviji, ki je pred tem doživela največji nepremičninski bum. V glavnem mestu Rigi so cene stanovanj v prvi polovici leta nominalno padle za 21 odstotkov, realno pa kar za tretjino. Glavno mesto Estonije Talin je doživel 11-odstotni nominalni oziroma 14-odstotni realni padec. Četrtletni podatki kažejo, da se stanje v baltskih državah še slabša. V Veliki Britaniji so cene realno padle za 9,77, v Španiji za 2,5, na Irskem pa kar za slabih 14 odstotkov.

Baltske države zelo na udaru

Jasno je tudi, da je v vzhodni Evropi nepremičninski bum končan, z redkimi izjemami, kot je Slovaška. Rasti cen v Evropi ugotavljajo še v Albaniji, Črni gori in Monaku.

ZDA že šestič zapored navzdol

ZDA so seveda poglavje zase. V večjih mestih so cene nepremičninam nominalno padle za 15,4, realno pa za slabih 19 odstotkov. Drugo četrtletje 2008 pa je že šesto četrtletje, ko cene padajo. Tudi v državah, kjer cene še rastejo, denimo na Kitajskem, opažajo močan padec prometa z nepremičninami. Cene so realno nižje tudi v Južni Koreji (0,88 odstotka), na Tajskem in v Indoneziji pa so zrasle za 4,2 odstotka. Za Bližnji vzhod je težko dobiti točne podatke, saj je dostop do njih, razen v Izraelu, zelo težak. Ocenjujejo pa, da cene še naprej rastejo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.