Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Prostorski načrt in obveščanje

Zanima me, kako mora občina obvestiti javnost pripravah prostorskega načrta
Avtor
12.10.2008 22:30
Čas branja: 1 min

Zanima me, kako mora občina obvestiti javnost pripravah prostorskega načrta.

To področje ureja 50. člen Zakona o prostorskem načrtovanju. Občina mora v postopku priprave občinskega prostorskega načrta omogočiti javnosti seznanitev z njegovim dopolnjenim osnutkom v okviru javne razgrnitve. Ta traja najmanj 30 dni, v tem času pa mora zagotoviti tudi javno obravnavo. Občina z javnim naznanilom in na svetovnem spletu na krajevno običajen način obvesti javnost o:

  • kraju in času njegove javne obravnave in
  • kraju in času njegove javne obravnave in
  • načinu dajanja mnenj in pripomb javnosti ter roku za njihovo posredovanje.

Javno naznanilo mora vsebovati tudi navedbo vseh zemljiških parcel, katerih namenska raba se spreminja, razen pri pripravi prvega občinskega prostorskega načrta. Občina obvesti javnost o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka občinskega prostorskega načrta najmanj sedem dni pred začetkom javne razgrnitve. V okviru javne razgrnitve ima javnost pravico dajati pripombe in predloge na dopolnjeni osnutek strateškega prostorskega načrta.

Občina prouči pripombe in predloge javnosti in do njih zavzame stališče, ki ga objavi na krajevno običajen način in na svetovnem spletu. Lastnike zemljišč mora občina pisno seznaniti s svojimi stališči glede pripomb in predlogov, ki so jih izrazili v okviru javne razgrnitve. Če je za občinski prostorski načrt treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje, mora občina javnost seznaniti sočasno ter na način iz prejšnjih odstavkov tudi z okoljskim poročilom. V okviru javne razgrnitve dopolnjenega osnutka občinskega prostorskega načrta je s tistimi njegovimi deli, ki so zaradi obrambnih ali drugih varnostnih razlogov določeni kot tajni, treba ravnati skladno s predpisi o tajnih podatkih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.