Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Naložbenih nakupov stanovanj je v Sloveniji vse manj

Nepremičninske družbe še ne zaznavajo prelivanja sredstev iz papirja v kvadrate zaradi padca finančnih trgov
Avtor
12.10.2008 22:30
Čas branja: 3 min

ona
Na nepremičninskem trgu v Sloveniji je veliko negotovosti o tem, kako se bodo cene gibale v

prihodnje.

Špekulativnih oziroma naložbenih nakupov je v Sloveniji iz leta v leto manj. Čeprav ni nobenih podatkov, koliko stanovanj je bilo pri nas kupljenih izključno zaradi pričakovanih donosov, pa je jasno, da jih je bilo v preteklosti kar precej. Danes jih je izjemno malo, tudi letošnji padci na trgu vrednostnih papirjev ne povzročajo selitve kapitala na trg nepremičnin.

»Trenutno na ljubljanskem nepremičninskem trgu vse stoji, saj vsi čakajo, kaj se bo zgodilo, « pravi Frano Toš, direktor nepremičninske agencije Interdom. Kot dodaja, sta v Ljubljani ponudba in povpraševanje praktično nespremenjena.

»Vprašanje pa je, kolikšen del ponudbe je realen oziroma koliko prodajalci sploh želijo res prodati nepremičnino,« pravi Toš, ki opozarja, da je v oglasih veliko nepremičnin, ki imajo enostavno previsoke cene, kar po njegovem mnenju ni realna ponudba. Prav tako ni težav s pridobitvijo posojil za nakup stanovanj. Res pa je, da so posojila dražja, kar je povsem razumljivo, saj tako poceni denarja, kot je bil še pred letom in pol, ne bo verjetno še dolgo.

Špekulanti so se pred letom umaknili

Frano Toš razlaga, da je bilo v preteklosti kar nekaj špekulativnih nakupov. Ker so te nakupe opravljali ljudje, ki se spoznajo na posel, so se pred približno letom umaknili. Seveda pa je bilo nekaj takih, ki so se pri teh naložbah oziroma špekulacijah zaračunali in lahko pričakujejo izgube, saj so cene že pred časom dosegle ciklični vrh.

Po Toševem mnenju so nepremičnine še vedno zanimiva naložba, čeprav so cene trenutno na vrhu. »V Ljubljani bo povpraševanje po stanovanjih stalno, po drugi strani pa cene nepremičninam ne morejo nikdar tako drastično pasti, kot se zdaj dogaja na finančnih trgih.« Na vprašanje, kaj bo z novogradnjami, Toš odgovarja, da je v pripravi kar nekaj projektov. »Verjetno pa bodo novi večji nepremičninski projekti tekli v več fazah, vsekakor pa lahko v Ljubljani pričakujemo kar nekaj novogradenj stanovanjskih objektov, « dodaja.

Povpraševanje se umirja

Tudi v Mariboru ne zaznavajo bega kapitala iz finančnega sektorja v nepremičnine. Povpraševanje po nepremičninah se umirja. Vsaj tako opažajo v mariborski Dodomi. Njen direktor Jožef Murko pravi, da podatkov o tem, koliko je bilo špekulativnih nakupov, nimajo.

Sam ocenjuje, da je bilo takih transakcij med pet in deset odstotki. Med najzanimivejšimi naložbenimi nepremičninskimi nakupi so bila stanovanja, ki so jih lastniki kasneje oddajali študentom, poleg tega pa so cene nepremičninam v zadnjih letih močno rasle. Zanimiva so bila tudi druga najemniška stanovanja in lokali.

»Ne glede na sedanje razmere so nepremičnine razmeroma varna naložba,« pravi Murko, vendar opozarja na vzporednice z vrednostnimi papirji. Vedeti je treba, katere so dobre, in se zavedati stopnje tveganj. Pa tudi tega, da bo prej ko slej uveden učinkovit davčni nadzor. V Celju je položaj podoben kot v Mariboru in drugje po Sloveniji, kjer tudi ne opažajo, da bi bilo naložbeno povpraševanje zaradi finančnih padcev kaj večje.

Vsaj tako trdi Radovan Cink iz Atrija, stanovanjske zadruge. »Promet se vsekakor manjša, tako kupci kot prodajalci čakajo, kaj se bo zgodilo. Vendar večjih pretresov ne pričakujem, zagotovo pa cene celjskim nepremičninam ne bodo rasle tako kot pred leti.«

Na Obali malo mešano

Na slovenski obali je stanje malo mešano. Iz Stavbenika so nam odgovorili, da je splošno povpraševanje vselej enako, tudi v sedanjih časih finančnih pretresov. Kdo in za kakšne namene kupuje stanovanja, v Stavbeniku niso povedali, pričakujejo pa, da bo del trga nepremičnin prav gotovo cenejši, kot je zdaj. To argumentirajo z velikim številom novih projektov. »Ponudba bo velika in težko verjamem, da jo bo trg sposoben prebaviti, zato bodo morale cene biti temu primerne,« pravi Peter Fabiani, direktor Stavbenika. Kot dodaja, se to ne bo zgodilo čez noč, ampak takrat, ko bodo projekti končani, nekako čez tri leta.

Vendar Fabiani opozarja na drug segment. Na Obali je mogoče dobiti kar nekaj nepremičnin na odličnih lokacijah, ki so seveda precej drage. »Vendar bodo te nepremičnine zmeraj vsaj držale ceno, če se že ne bodo dražile,« trdi Fabiani. Zato pravi, da je čas za nakup takšne nepremičnine prav zdaj. Nepremičnine na dobrih lokacijah ob morju ali vsaj s pogledom na morje so omejene, v prihodnje pa bo investicij na takih lokacija izjemno malo, zato bo povpraševanje vedno veliko.

Nekateri so previdnejši

V nasprotju z nepremičninskimi akterji Simon Mastnak iz Masset Consultinga meni, da v Sloveniji zdaj ni pravi čas za investiranje v nepremičnine. »Vlagatelji želijo varne in likvidne naložbe, kar pa nepremičnine zaradi trenutnih razmer zagotovo niso.« Po njegovem mnenju je trenutno na nepremičninskem trgu v Sloveniji veliko negotovosti o tem, kako se bodo cene gibale v prihodnje.

»Zagotovo pa je, da vlada finančna likvidnostna kriza tako v svetu kot v Sloveniji. Če nekaterim vlagateljem v nepremičninske projekte stanovanj ne bo uspelo prodati pred zapadlostjo posojil, je veliko vprašanje, ali bodo banke posojila pripravljene refinancirati. Tako se lahko zgodi, da bodo prisiljeni v prodajo nepremičnin,« pravi Mastnak. Torej bi ob neugodnem scenariju investitorji morali na hitro prodati zgrajene nepremičnine, seveda za precej nižjo ceno, kot veljajo zdaj. To pa bi lahko znižalo cene tudi drugim nepremičninam.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.