Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Intervju: Maribor dobiva veliko novih stanovanj

Barbara Janiš in Boris Lajh iz Sveta RE o trgu nepremičnin na severovzhodu Slovenije
Avtor
12.10.2008 22:30
Čas branja: 2 min

Z Barbaro Janiš, vodjo mariborske enote nepremičninske agencije Svet RE, in tamkajšnjim nepremičninskim posrednikom Borisom Lajhom smo se pogovarjali o trgu nepremičnin v severovzhodni Sloveniji.

barbara janiš
»Stanovanj je v severovzhodni Sloveniji še vedno odločno premalo,« pravi Barbara Janiš, vodja mariborske enote nepremičninske agencije Svet RE.

V Ljubljani se obeta pravi bum novogradenj - tako stanovanjskih kot poslovnih. Kako pa je z novogradnjami v severovzhodnem delu Slovenije?

Lajh: V tem delu Slovenije, natančneje v Mariboru in širši okolici, se gradi in načrtuje lepo število stanovanj in enostanovanjskih hiš. Poudarimo najprej približno 600 stanovanj na območju nekdanje pivovarne Talis v neposredni bližini vzdrževanega in ohranjenega zelenega Betnavskega gozda z izjemno domiselno arhitekturo, ki ponuja zares kakovostno bivalno okolje v bližini vseh večjih trgovskih centrov. Stanovanja so hkrati dovolj blizu in dovolj oddaljena od središča mesta, da zares zadovoljijo vse potrebe modernega zaposlenega človeka.

Nadalje omenimo približno 70 stanovanj na levem bregu Drave v bližini študentskih domov, 100 stanovanj v soseski, imenovani Magdalena, približno 100 stanovanj v Rogozi ter še nekaj večstanovanjskih in enostanovanjskih objektov manjših investitorjev. Pri večjih večstanovanjskih objektih je načrtovana tudi gradnja poslovnih prostorov za storitvene in servisne dejavnosti v omenjenih objektih na prometnejših lokacijah. Veliko je tudi gradenj namenskih poslovnih prostorov za proizvodne in trgovske dejavnosti, čeprav zemljišč za te gradnje z vso potrebno infrastrukturo kar primanjkuje.

Kakšno je razmerje med ponudbo in povpraševanjem na področju stanovanjskih novogradenj in poslovnih prostorov?

Janiš: Glede na spisek povpraševalcev, ki ga vodimo v naši nepremičninski družbi, je stanovanj še vedno odločno premalo. Da pa prodaja teče počasneje kot v minulih obdobjih, je kriv strah pred negotovostjo, ki ga spodbujajo neodgovorni napovedovalci finančnih kriz in že popokani nepremičninski baloni. Prav tako manjka kakovostnih poslovnih prostorov na prometnejših lokacijah. Pravi podjetnik, ki vidi vizijo svojega podjetja, ve, da bo s svojim poslovnim prostorom povečal prodajo, če bo tako pokazal poslovni načrt, in ne napovedovalci svetovnega zloma.

Kako bo na nepremičninski trg vplivala avtocestna povezava s Prekmurjem, je morda že opazen dvig cen?

Janiš: Avtocestna povezava v vsak logistično degradiran kraj vedno prinese pospešen razvoj. V Prekmurju in Pomurju so se prodajne cene, ne oglaševane, kvadratnega metra rabljenih stanovanj na povprečnih lokacijah tik pred dokončanjem avtoceste z 950 dvignile na 1.200 evrov. Novogradenj praktično ni, razen za turistične namene ob pomurskih zdraviliščih. V bližnji prihodnosti se edino v Murski Soboti obeta gradnja kakšnih 100 stanovanjskih enot. Povpraševanje po novogradnjah v Pomurju kot celoti je izjemno veliko, kar napoveduje tudi občuten dvig prodajnih cen nepremičnin.

boris lajh
»V Mariboru so se cene v zadnjem letu dvignile za pet do deset

odstotkov,« pravi Boris Lajh, nepremičninski posrednik v mariborski enoti nepremičninske agencije Svet RE.

Kako se letos gibljejo cene nepremičnin pri vas?

Lajh: Cene so zelo odvisne od makroekonomskih gibanj regije in ponudbe nepremičnin v posameznih okrajih. V Mariboru, denimo, so se cene v zadnjem letu dvignile za pet do deset odstotkov, kar je primerljivo z inflacijo v tem obdobju. Pričakuje se, da bo ob morebitnem zlomu finančnega trga zaznati občutno povečanje povpraševanje po varnejših naložbah, kar nepremičnine vseh vrst vsekakor so, to pa pomeni dvig cen. Predvidoma bi se lahko cene nepremičnin do konca leta še dvignile za nekaj odstotkov.

Kako se bo po vašem mnenju razvijal nepremičninski trg v severovzhodni Sloveniji? Kje so največje možnosti za rast?

Janiš: Celotna regija bo sodelovala v projektih kulturna prestolnica Evrope, univerzijada, nogometna prestolnica Slovenije, logistični center Oreh. To so srednje- in dolgoročni visokokakovostni razvojni projekti, ki zagotavljajo prepoznavnost regije v celotni Evropi, kar bo pritegnilo nove poslovne investitorje. Ta razvojna naravnanost zagotavlja višjo dodano vrednost storitveni, proizvodni in znanstveni industriji in skozi to večjo stopnjo zaposlenosti ter večji dohodek zaposlenih ljudi, ki so kot potrošniki generator naše blaginje. Največji potencial za rast nepremičninskega trga je naše rastoče gospodarstvo, ki mu niti največji pesimisti ne morejo oporekati.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.