Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Dajmo soncu priložnost

Izbor pravega kolektorja je ključnega pomena za doseganje želenih učinkov
Avtor
12.10.2008 22:30
Čas branja: 2 min

Trditev, da danes nič več ni zastonj, je napačna. Narava nam vsak dan postreže z brezplačno energijo v različnih oblikah obnovljivih virov. Treba jo je le ujeti in pretvoriti v uporabno obliko.

sonce

Povprečno letno vsoto sončnega obsevanja v Sloveniji lahko prevedemo v 950 kilovatnih ur na kvadratni meter brezplačne energije - kar je ogromno. Uporabimo jo lahko za dogrevanje objektov, pripravo tople sanitarne vode ali proizvodnjo električne energije - fotovoltaiko. Izkoriščanje sonca je pri nas še vedno prej redkost kot pravilo. Že v bližnji prihodnosti je možno pričakovati vidne premike v razmišljanju o pomembnosti izkoriščanja te energije. Pripravlja se zakonski predpis, ki pri novogradnjah predpisuje izkoriščanje 25 odstotkov energije iz obnovljivih virov. Državno subvencioniranje solarnih sistemov je bil prvi korak, ki že danes omogoča investicijo marsikomu, za katerega višina stroškov pomeni največjo oviro pri odločitvi za solarni sistem.

Pripravljeni na izzive

V Klimi Petek smo na nove izzive dobro pripravljeni. Predstavljamo vam dva načina izkoriščanja termalne sončne energije, za pripravo tople sanitarne vode in kot vir za dogrevanje objektov. Izbor pravega kolektorja je ključnega pomena za doseganje želenih učinkov, glede na način uporabe in funkcije, ki naj jih sistem v objektu opravlja. Ločiti moramo ploske - klasične in vakuumske - cevne kolektorje. Razlike so predvsem v tehnologiji, izkoristkih, materialih in videzu.

Ploski oziroma klasični kolektor

Ploski oziroma klasični kolektor ima nekoliko manjše izkoristke kot vakuumski in je primeren, kadar nas primarno zanima ogrevanje sanitarne vode. S svojimi tehnološkimi karakteristikami povsem zadovolji energetske potrebe za pripravo dovolj vroče vode brez pomislekov, da bi v poletnih mesecih imeli težave s pregrevanjem. Vakuumske kolektorje pa montiramo takrat, kadar je bojler za sanitarno vodo večji (večstanovanjske hiše) ali kadar imamo še kak drug odvzem energije, denimo bazen. Zgradba »klasičnega« kolektorja je prednost, ki omogoča vgradnjo v streho, kar je pri vakuumskem kolektorju nemogoče.

Vakuumski cevni sončni kolektorji

Vakuumski cevni sončni kolektorji imajo večje izkoristke, bolje delujejo v difuzni svetlobi in tudi pozimi in so zato primernejši za podporo ogrevanju. Proizvedena toplota v veliki večini ogrevalnih dni pri ugodnih pogojih povsem zadovolji potrebe objekta za ogrevanje s talnim ali stenskim gretjem v nizkotemperaturnem režimu. Kadar je objekt ogrevan z radiatorji v visokotemperaturnem načinu ogrevanja, kolektorji služijo dogrevanju, kar pa pod črto bistveno zniža stroške ogrevanja.

Naložba se povrne v manj kot desetih letih

Prednost termalne solarne energije je, da je povsem brezplačna, čista in neoporečna za okolje, v katerem živimo. Naložba se povrne v manj kot desetih letih. Ob preračunavanju koristi in tehtanju dodane vrednosti je treba upoštevati tudi življenjsko dobo solarnega sistema, ki je daljša od 20 let. To pomeni, da več kot pol življenjske dobe kolektorja dogrevamo ali pripravljamo sanitarno vodo zastonj. Seštevek je enostaven, zato izkoristimo, kar nam ponuja narava, va rujmo okolje in znižajmo visoke stroške ogrevanja.

Tomaž Ramšak, svetovalec za obnovljive vire, Klima Petek

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.