Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Arhitekt svetuje: Spalnica v najlepšem delu mansarde

Starejši par se odpravlja na deželo
Avtor
12.10.2008 22:30
Čas branja: 2 min

Starejši par se je odločil umakniti se iz hitrega mestnega utripa v mirnejšo okolico. Načrtujeta hišo, ki bo prilagojena izključno njunim potrebam. Ker ne potrebujeta velike kvadrature, je objekt zasnovan tako, da kljub majhnosti omogoča moderen način bivanja. Dodatna soba za goste je nujna, na nas pa sta se obrnila predvsem zato, ker se zavedata pomena naravne svetlobe v prostorih, ki niso namenjeni bivalnim delom hiše, temveč sekundarnim ali servisnim prostorom.

spalnica
Spalnica z garderobno sobo je umeščena tako, da zajame celoten volumen ostrešja.

Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj določa le količino okenskih odprtin glede na tlorisno površino prostora v bivalnem delu stanovanja. Vendar ni zadostna le velikost okenskih odprtin, temveč je pomembna tudi njihova umestitev v prostor. Pogosto pa pri načrtovanju svetlobe pozabimo na sekundarne prostore, kot so utility, shramba, vedno pogostejše ločene garderobne sobe ali hodniki. Tudi ti potrebujejo svetlobo, katere intenziteta in količina sta sicer lahko manjši kot v bivalnih prostorih.

Več svetlobe, manj energije

Z umestitvijo okenske odprtine v sekundarni prostor, denimo hodnik s stopniščem, prihranimo tudi električno energijo, saj nam podnevi ni treba prižigati luči. Podobne razloge lahko uporabnik najde tudi, ko razmišlja o osvetlitvi shrambe in utilityja. Tudi prostor pred garderobno omaro je smiselno zadostno osvetliti. Uporabnik vsako jutro izbira primerno barvno kombinacijo oblačil, v bližini pa ima lepotilni kotiček, kjer se lahko liči in ureja. Torej čisto vsakodnevne dejavnosti, ki jih ne gre zanemariti, ko uporabnik razmišlja o primerni osvetlitvi.

hodnik
Tudi v prostorih , ki jih uporabljamo zgolj za shranjevanje različnih predmetov, od čistilnih sredstev in pripomočkov pa do starih otroških igrač, je zaželena osvetlitev.

Dober stik z zunanjostjo

Primer je zasnovan tako, da so prostori, kjer preživimo največ časa, tudi največji. V pritličju objekta se torej oblikuje velik in odprt bivalni del z utilityjem in manjšim straniščem, v mansardnem delu pa je zasnovan intimnejši spalni del s sobama za goste. Kot omenjeno, je zasnova hiše prilagojena izključno dvema uporabnikoma, zato je za spalnico v mansardi izbran njen najlepši del. Spalnica z garderobno sobo je umeščena tako, da zajame celoten volumen ostrešja. Soba je tako obrnjena proti okolici s treh strani, uporabnik pa je v dobrem stiku z zunanjostjo. Navadno je priporočeno, da smo pri spanju z glavo obrnjeni proti severu. Temu sledi tudi umestitev postelje proti severni strani neba. Pri straneh ležišča je dovolj prostora za umestitev nižjih nočnih omaric.

Difuzna severna svetloba

Nad posteljo sta dve strešni okni v kombinaciji drug nad drugim. Tako skoznju v globino prostora prodira in ga osvetljuje severna svetloba, ki je difuzna in zato nemoteča. Uporabnikoma strešni okni poleg osvetlitve omogočata tudi nočno opazovanje zvezd. Pri tem je treba opozoriti, da vse noči niso jasne, tako da lahko nevihtne noči zmotijo spanec. Nasproti spalnega dela je garderobna soba, ki je delno pregrajena s predelno steno in drsnimi vrati, polnjenimi z matiranim steklom. Vrata tako prepuščajo nekaj svetlobe, ki prodira skozi strešna okna, umeščena na južno stran strehe.

V mrzlih zimskih dneh bo južna okenska odprtina prijetno ogrela in osvetlila prostor. Kombinacija strešnih oken drug nad drugim se na tej strani ponovi, tako da severna in južna strešna ploskev skupaj tvorita svetlobno zarezo v prostoru, ki slednjega dobro osvetli. Garderobna soba je urejena tako, da maksimalno izkoristi prostor pod poševnino. Levo in desno se oblikujejo police, kjer lahko uporabnik shrani oblačila v škatlah ali predalih, in prostor za oblačila, ki potrebujejo obešalnike. Ob oknu je umeščen udoben naslonjač, namenjen bolj za odlagalno površino. Namesto njega si lahko uporabnik na tem mestu uredi tudi lepotilni kotiček, ki bo dobro osvetljen prek strešnih oken od zgoraj.

Enoten videz hiše

Enostransko usmerjeni proti jugu sta dve sobi za goste, opremljeni z manjšo omaro, posteljo in pisalnim kotičkom. Preostanek severnega dela objekta je izkoriščen za umestitev stopnišča in kopalnice. Osvetlitve prostorov se ponovijo v enaki kombinaciji dveh strešnih oken drug nad drugim, kar daje hiši tudi enoten zunanji videz.

tloris
V mansardnem delu je zasnovan intimnejši spalni del z ločeno garderobno sobo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.