Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Tujci že prodajajo slovenske nepremičnine

Strmo upadanje prodaje se je začelo jeseni 2008, danes pa tujci čakajo, kaj se bo zgodilo
Avtor
08.02.2010 22:30
Čas branja: 2 min

Tujcev, ki bi kupili nepremičnine v Sloveniji, praktično ni. Po razcvetu teh transakcij v letih 2006 in 2007 je jeseni 2008 nastopila zima. Povpraševanja je za vzorec, vsi pa iščejo nizke cene nepremičnin, ki bi jih lahko čez čas dražje prodali.

thomas krelj
"Tuji lastniki so enostavno ugotovili, da so cene dosegle največje rasti in da se bodo v prihodnosti kvečjemu nižale," pravi Thomas Krelj, direktor nepremičninske agencije Fesst.

Med največjim razcvetom prodaje tujcem sta bila na prvem mestu Gorenjska in Pomurje. Gorenjska zaradi privlačnih lokacij, Pomurje pa zaradi izjemno nizkih cen in pristne narave. Obema območjema pa je bilo skupno to, da je Slovenija postala članica EU, poleg tega je bilo povsod dovolj posojil za nakup. Pa poglejmo, kaj pravijo posredniki danes.

Štejejo na prste ene roke

Na Bledu in v Bohinju se je po besedah Boruta Kordeža, direktorja agencije Makler Bled, povpraševanje jeseni 2008 povsem ustavilo. "Od takrat lahko prodaje tujcem preštejem na prste ene roke," pravi Kordež. Kot dodaja, so v najboljših letih 2006 in 2007 vsak mesec tujcem prodali več nepremičnin. Zdaj gre pri transakcijah predvsem za stanovanja, kupci pa so praviloma domačini.

Na Bledu in v okolici Bohinja so prej kupovali predvsem Angleži. Nekaj je bilo Ircev, povpraševanje državljanov iz drugih držav je bilo zanemarljivo majhno. Tujci so izginili takoj potem, ko so iz ZDA prišla prva poročila, da je nekaj narobe. Zaradi manjšega povpraševanja so se cene spustile za 10 do 15 odstotkov. Cene pa spustijo le tisti prodajalci, ki nepremičnino morajo prodati. Drugi držijo sedanje ravni in čakajo, da se bo stanje v prihodnosti morebiti spremenilo.

poredoš in kordež
"Za pomurske nepremičnine se zanimajo tudi tuji špekulanti, ki pa le čakajo, da bodo že tako nizke cene nepremičnin na tem območju še padle," pravi Tomaž Poredoš (levo) iz nepremičninske agencije Nepremičnine SV.

"V letu dni in pol bi lahko prodaje nepremičnin tujim državljanom preštel na prste ene roke," pravi Borut Kordež iz nepremičninske agencije Makler Bled.

Tujci že prodajajo

Thomas Krelj iz nepremičninske agencije Fesst pa opaža, da tujci nepremičnine že prodajajo. To govori v prid tezi, da so ti ljudje nepremičnine kupovali za naložbo in je šlo v večini primerov za špekulativne nakupe. "Tuji lastniki so enostavno ugotovili, da so cene dosegle največje rasti in da se bodo v prihodnosti kvečjemu nižale," pravi Krelj, ki tudi opaža močan upad zanimanja tujcev za slovenske nepremičnine.

graf

Rusi veliko gledajo

Med tujimi kupci, ki so v minulih letih kupili kar nekaj slovenskih nepremičnin, so bili tudi Rusi. Po Kreljevih besedah je pri njih poleg znanih svetovnih razmer, ki so zelo prizadele tudi ruske bogataše, dodatna težava v tem, da ruski državljani ne morejo kupovati slovenskih nepremičnin kot fizične osebe. Zato morajo za nakup slovenske nepremičnine v Sloveniji ustanoviti podjetje.

Med drugimi državljani je zanimanje zanemarljivo. Krelj omenja, da je bilo v zadnjem času tudi nekaj Italijanov. Ti bi kupili velike in poceni kmetije, vendar takšne ponudbe praktično ni.

graf

Pomurje: smešno, da čakajo na nižje cene

Tudi na skrajnem vzhodu države je bilo v minulih letih kar precej nepremičninskih transakcij. Kupovali so predvsem Angleži. A razlika med Pomurjem in Gorenjsko je bila velika. V Pomurju so Angleži kupovali predvsem kmetije, na Gorenjskem pa so v turističnih središčih pridobivali nepremičnine za bivanje oziroma preživljanje prostega časa. Seveda so bile pomurske nepremičnine neprimerno cenejše od gorenjskih.

Zdaj sta prodaja in tudi povpraševanje tako v Pomurju kot na Gorenjskem povsem zamrla. Tomaž Poredoš iz nepremičninske agencije Nepremičnine SV pravi, da je povpraševanje usahnilo skoraj čez noč in v povsem istem trenutku kot na Gorenjskem.

"Če že kdo povprašuje po nepremičninah v Pomurju, čaka, da bodo cene padle. To je nerazumljivo, saj so cene že zdaj tako nizke, da padcev ni mogoče pričakovat," pravi Predoš. Med tistimi, ki še pridejo in pogledajo kakšno nepremičnino, so izključno špekulanti. Te zanima cena in možnost rasti cen. Seveda pa nihče ne ve, ali so cene že dosegle dno in kdaj bi v Pomurju utegnile zrasti. Za zdaj ne kaže prav nič optimistično.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.