Nepremičnine
Oglasno sporočilo

V Kolektorju Etri gradijo novo tovarno za proizvodnjo transformatorjev

V zadnjem času se povsod veliko govori o proizvodnji okolju prijazne energije, zato so tudi proizvajalci transformatorjev močno vpeti v različne ekološko obarvane projekte.
Avtor
20.06.2010 22:30
Čas branja: 2 min

V podjetju Kolektor Etra denimo našli nišo v proizvodni transformatorjev za vetrna polja v razvitih severnoevropskih državah

Peter Novak iz podjetja Kolektor Etra je povedal, da so v zadnjih letih dobavili veliko transformatorjev za proizvajalce elektrike iz vetrne energije, med drugim so letos dobavili dva transformatorja za tako imenovana off shore vetrna polja. V takih primerih so transformatorji postavljeni na ploščadi sredi vetrnih polj na morju. Investitorja sta bila DONG Danska in EnBW iz Nemčije.

Za prvega so izdelali transformator moči 90 megavoltamperov, za drugega pa transformator moči 50 megavoltamperov. Kot je dejal Novak, vidijo na tem področju ogromne možnosti, saj namerava Velika Britanija glede na svoje energetske načrte do leta 2020 postaviti vetrna polja za proizvodnjo elektrike skupne moči kar 50 tisoč megavoltamperov, kar pomeni približno 15-krat več, kot znašajo slovenske zmogljivosti za pridobivanje elektrike.

Nova tovarna v nastajanju

Danes v Kolektorju Etri proizvajajo transformatorje moči do 200 megavoltamperov in napetosti do 245 kilovoltov. Vendar pa je Novak poudaril, da pravkar gradijo novo tovarno, v kateri bodo proizvajali transformatorje do moči 500 megavoltamperov in napetosti 420 kilovoltov. Kot je še dodal, je za prehod na proizvodnjo transformatorjev višjih moči in višje napetostne ravni potreben dodaten tehnično-tehnološki razvoj, seveda pa je treba izpolniti še druge pogoje za proizvodnjo.

V novi tovarni bodo nameščena večja dvigala z nosilnostjo prek 300 ton, za notranji transport se bodo uporabljale zračne blazine, samo delo pa bo potekalo v tako imenovanem čistem okolju, kar pomeni nadtlak v proizvodnih prostorih, ki onemogoča dostop prašnim delcem in zagotavlja zelo veliko čistočo v fazi proizvodnje. Postavljen bo tudi visokonapetostni laboratorij z zmogljivejšo opremo, ki so jo delno že instalirali.

Na lokaciji nove tovarne so opravili pripravljalna dela, zgradili novo transformatorsko postajo, pripeljali nov 20-kilovoltni kabel za napajanje objekta, zdaj pa se izvajajo pripravljalna dela za temelje in začetek gradnje stavbe. Vzporedno pa poteka razvojno delo za nove transformatorje. V ta namen so v podjetju zaposlili kar nekaj novih strokovnjakov inženirjev in kar štiri doktorje znanosti ter s tem okrepili razvojno ekipo.

Večina transformatorjev gre v tujino

Zahtev po energetskih transformatorjih je v svetu in Sloveniji dovolj, predvsem projekti, kot so TEŠ6, prečrpovalna elektrarna Avče, prečrpovalna elektrarna Kozjak in drugi, bodo potrebovali nove transformatorje, je povedal Novak. Kolektor Etra s 75-letno tradicijo proizvodnje transformatorjev se je že velikokrat izkazal kot zanesljiv in kakovosten partner elektrogospodarstvu in si s tem ustvaril ugled tako doma kot v tujini.

Skoraj 50 odstotkov prihodkov prinese izvoz v skandinavske države, drugo polovico prihodkov pa poleg domačega trga prinaša izvoz v srednjeevropske države, kot so Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Slovaška in druge. Kljub razmeroma majhnemu delu domače prodaje pa posvečajo posebno pozornost sodelovanju s slovenskimi energetskimi družbami, saj je, kot je še dodal Novak, prav dobro sodelovanje z domačimi partnerji pogoj za uspešen razvoj in dobra odskočna deska za izvoz.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.