Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani Poleti bodo na sosednji lokaciji začeli gradnjo novih 500 stanovanj.
Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu Nemške nepremičnine čedalje bolj zaželene pri hongkonškem kapitalu Medtem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v Londonu upadle, v drugih delih Anglije pa zrasle, postaja med vlagatelji z vsega sveta čedalje bolj priljubljena Nemčija.
Poglejte, skozi kaj vse se bodo prebijali gradbinci pod Karavankami Poglejte, skozi kaj vse se bodo prebijali gradbinci pod Karavankami Dars je pred približno mescem dni objavil razpis za predvidoma 150 milijonov evrov vredno gradnjo druge cevi karavanškega predora. Drugače od gradnje prve cevi bodo izvajalci precej bolj natančno vedeli, skozi katere plasti se bodo prebijali, saj je v projektu tudi dokaj podrobna geološka karta.
Oglasno sporočilo

Kaj bo obdavčeno z 8,5- in kaj z 20-odstotnim DDV

04.07.2010  22:30
Objavljamo odgovor ministrstva za finance o tem, kako bodo izračunali površino stanovanj

Ministrstvo za finance nam je sporočilo, kako bodo določili površino novozgrajenih stanovanj. Gre za zelo pomembno informacijo, saj bo vplivala na to, ali bo novogradnja obdavčena z 8,5- ali 20-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost. Za uporabno površino bodo šteli le bivalne prostore, ne pa tudi tehničnih in skupnih prostorov.

Slovenija po koncu prehodnega obdobja, ki preneha veljati 31. decembra 2010, skladno z Direktivo sveta Evrope iz leta 2006 ne bo več mogla uporabljati nižje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za stanovanjske novogradnje, ki niso del socialne politike. Zato bodo ti stanovanjski objekti po 1. januarju 2011 obdavčeni s splošno, 20-odstotno stopnjo DDV. Nižja, 8,5-odstotna stopnja DDV pa se bo skladno z direktivo o DDV še vedno uporabljala za dobave stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, če so del socialne politike.

Stanovanje je del socialne politike, če v večstanovanjski hiši ne presega 120 kvadratnih metrov. Pri individualnih hišah je mejna uporabna površina postavljena pri 250 kvadratnih metrih. Uporabna površina stanovanja je seštevek površine bivalnih prostorov. Te kriterije predpisuje Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost.

Kleti, terase in drugi tehnični prostori ne štejejo

Vprašanje, ki se postavlja v javnosti, je, kako se bo izračunala omenjena površina bivalnih prostorov. Tega v minulih tednih niso vedeli niti investitorji v novogradnje, pa čeprav so se po njihovih zagotovilih obrnili na Davčni urad Republike Slovenije. Zato smo na ministrstvo za finance poslali vprašanje, kako bodo to površino določili. Odgovorili so nam naslednje: "Uporabna površina stanovanja v stavbi z več stanovanji se določi tako, da se seštejejo površine vseh zaprtih prostorov za bivanje v eni ali več etažah. Prostori za bivanje so kuhinja, kopalnica, stranišče, dnevna soba, predsoba, spalnica, kabinet, notranji hodniki in podobni prostori."

Ministrstvo za finance smo vprašali, ali bodo v to kvadraturo kakorkoli všteti tudi tehnični in skupni prostori. Odgovorili so, da se te površine ne bodo štele. Gre za klet, shrambo za živila, sušilnico, pralnico, garažo, drvarnico, kurilnico, stopnišča znotraj stanovanja, delavnico, garderobo in podobne prostore. Med tehnične prostore se štejejo tudi terase (odprte in zaprte), odprti in zaprti balkoni ter lože. Podobna je tudi opredelitev uporabne površine za stanovanjske hiše.

"Navedena opredelitev stanovanjskih stavb, vključno z določitvijo uporabne površine, ki se upošteva pri ugotavljanju izpolnjevanja pogoja za socialno stanovanje za namene DDV, temelji na enotni klasifikaciji vrst objektov, uvedeni na podlagi Zakona o graditvi objektov," so v odgovoru še zapisali na ministrstvu za finance.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.
radar MF >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Prihaja za skoraj milijardo evrov gradbenih projektov - kaj vse se bo gradilo?

Na Direkciji RS za infrastrukturo je pripravljenih 587 milijonov evrov za železnice in ceste, kar je 200 milijonov več kot leta 2016;...

GRADBENIŠTVO
Vsi diplomanti ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo lahko takoj dobijo službo 40

»Danes lahko naši diplomanti izbirajo med ponujenimi delovnimi mesti in se zaposlijo takoj, ko opravijo diplomo,« pravi dr. Janko Logar,...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Poglejte, skozi kaj vse se bodo prebijali gradbinci pod Karavankami 2

Dars je pred približno mescem dni objavil razpis za predvidoma 150 milijonov evrov vredno gradnjo druge cevi karavanškega predora....

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Gradnja je dražja in še dražja bo

Gradbinci po zadnjih podatkih vsak šesti evro zaslužijo na tujih trgih, medtem ko so v predkriznem obdobju zgolj vsakega osemnajstega.

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija To so največji projekti slovenskih gradbincev v letu 2017

Nekaj največjih slovenskih gradbenih podjetij smo prosili, naj nam naštejejo pet največjih projektov, ki so jih izvajala v letu 2017.

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Stanovanjski sklad oddal vsa najemna stanovanja na Brdu v Ljubljani 7

Poleti bodo na sosednji lokaciji začeli gradnjo novih 500 stanovanj.

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Največji posli na trgu poslovnih nepremičnin v lanskih prvih devetih mesecih 1

Povprečna mesečna najemnina kvadratnega metra poslovnih prostorov je v Ljubljani deset, v Mariboru pa šest evrov.