(Anketa) Nepremičninske družbe letos zadovoljne, napovedi niso evforične, ampak previdne (Anketa) Nepremičninske družbe letos zadovoljne, napovedi niso evforične, ampak previdne Razcvet nepremičninskega trga, veliko povpraševanje, skromna ponudba in rast cen – to so značilnosti dogajanja na trgu z nepremičninami v letošnjem prvem polletju, ki jih lahko izluščimo iz odgovorov nepremičninskih družb z več koncev Slovenije
Kaj bo prinesel hiter razmah betonske montažne gradnje Kaj bo prinesel hiter razmah betonske montažne gradnje Slovenska gradbena podjetja s polno paro delajo tudi v obratih za proizvodnjo prefabriciranih betonskih elementov
Oglasno sporočilo

Kaj bo obdavčeno z 8,5- in kaj z 20-odstotnim DDV

Čas branja: 1 min
04.07.2010  22:30
Objavljamo odgovor ministrstva za finance o tem, kako bodo izračunali površino stanovanj

Ministrstvo za finance nam je sporočilo, kako bodo določili površino novozgrajenih stanovanj. Gre za zelo pomembno informacijo, saj bo vplivala na to, ali bo novogradnja obdavčena z 8,5- ali 20-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost. Za uporabno površino bodo šteli le bivalne prostore, ne pa tudi tehničnih in skupnih prostorov.

Slovenija po koncu prehodnega obdobja, ki preneha veljati 31. decembra 2010, skladno z Direktivo sveta Evrope iz leta 2006 ne bo več mogla uporabljati nižje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za stanovanjske novogradnje, ki niso del socialne politike. Zato bodo ti stanovanjski objekti po 1. januarju 2011 obdavčeni s splošno, 20-odstotno stopnjo DDV. Nižja, 8,5-odstotna stopnja DDV pa se bo skladno z direktivo o DDV še vedno uporabljala za dobave stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, če so del socialne politike.

Stanovanje je del socialne politike, če v večstanovanjski hiši ne presega 120 kvadratnih metrov. Pri individualnih hišah je mejna uporabna površina postavljena pri 250 kvadratnih metrih. Uporabna površina stanovanja je seštevek površine bivalnih prostorov. Te kriterije predpisuje Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost.

Kleti, terase in drugi tehnični prostori ne štejejo

Vprašanje, ki se postavlja v javnosti, je, kako se bo izračunala omenjena površina bivalnih prostorov. Tega v minulih tednih niso vedeli niti investitorji v novogradnje, pa čeprav so se po njihovih zagotovilih obrnili na Davčni urad Republike Slovenije. Zato smo na ministrstvo za finance poslali vprašanje, kako bodo to površino določili. Odgovorili so nam naslednje: "Uporabna površina stanovanja v stavbi z več stanovanji se določi tako, da se seštejejo površine vseh zaprtih prostorov za bivanje v eni ali več etažah. Prostori za bivanje so kuhinja, kopalnica, stranišče, dnevna soba, predsoba, spalnica, kabinet, notranji hodniki in podobni prostori."

Ministrstvo za finance smo vprašali, ali bodo v to kvadraturo kakorkoli všteti tudi tehnični in skupni prostori. Odgovorili so, da se te površine ne bodo štele. Gre za klet, shrambo za živila, sušilnico, pralnico, garažo, drvarnico, kurilnico, stopnišča znotraj stanovanja, delavnico, garderobo in podobne prostore. Med tehnične prostore se štejejo tudi terase (odprte in zaprte), odprti in zaprti balkoni ter lože. Podobna je tudi opredelitev uporabne površine za stanovanjske hiše.

"Navedena opredelitev stanovanjskih stavb, vključno z določitvijo uporabne površine, ki se upošteva pri ugotavljanju izpolnjevanja pogoja za socialno stanovanje za namene DDV, temelji na enotni klasifikaciji vrst objektov, uvedeni na podlagi Zakona o graditvi objektov," so v odgovoru še zapisali na ministrstvu za finance.

Več iz teme:  
MF >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Katero dokumentacijo in koliko evrov potrebujete za pogojno legalizacijo starejše hiše ali prizidka

Črne gradnje: tako lahko po novem legalizirate tudi svoj vikend sredi gozda

GRADBENIŠTVO
Gradbeni izum, ki bo ohladil mesta

V Ljubljani so položili poseben beton, ki prepušča vodo in je hkrati odporen proti soli

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Kaj bo prinesel hiter razmah betonske montažne gradnje 5

Slovenska gradbena podjetja s polno paro delajo tudi v obratih za proizvodnjo prefabriciranih betonskih elementov

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kako pridobiti uporabno dovoljenje za starejše večstanovanjske objekte 19

Gradbeni zakon za stare stavbe, ki nimajo uporabnega dovoljenja, omogoča pridobitev tega ali enakovrednega dokumenta; splošnega recepta,...

GRADBENIŠTVO
V Pomurju gradbince čaka za dobrih 53 milijonov evrov projektov

V pomurskih občinah bodo do leta 2022 v vodovodno in gospodarsko infrastrukturo ter kolesarske poti skupaj vložili dobrih 53 milijonov...