(Anketa) Nepremičninske družbe letos zadovoljne, napovedi niso evforične, ampak previdne (Anketa) Nepremičninske družbe letos zadovoljne, napovedi niso evforične, ampak previdne Razcvet nepremičninskega trga, veliko povpraševanje, skromna ponudba in rast cen – to so značilnosti dogajanja na trgu z nepremičninami v letošnjem prvem polletju, ki jih lahko izluščimo iz odgovorov nepremičninskih družb z več koncev Slovenije
Kaj bo prinesel hiter razmah betonske montažne gradnje Kaj bo prinesel hiter razmah betonske montažne gradnje Slovenska gradbena podjetja s polno paro delajo tudi v obratih za proizvodnjo prefabriciranih betonskih elementov
Oglasno sporočilo

Plačilo davka pri oddajanju nepremičnin

Čas branja: 1 min
19.12.2010  22:30
Dobro je vedeti

Naš bralec bo oddajal nepremičnino. Ni navedel kakšno, zanima ga pa, kakšne davke bo moral plačati kot fizična oseba.

Davčna osnova za plačilo davka iz oddajanja nepremičnine je doseženi dohodek iz te dejavnosti. Vendar se davčna osnova zniža, in sicer za 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, s katerim se ohranja uporabna vrednost premoženja.

To pa se zgodi le, če stroške v času oddajanja premoženja plačuje najemodajalec sam. Kot dejanski stroški se lahko uveljavljajo tudi porabljena sredstva rezervnega sklada za vzdrževanje večstanovanjske stavbe.

Normirani stroški se priznajo vsem najemodajalcem in jih upošteva plačnik davka že pri izračunu in plačilu davčnega odtegljaja (akontacije dohodnine), kar je dolžan opraviti ob izplačilu najemnine. Za upoštevanje normiranih stroškov najemodajalcu ni treba plačniku davka izplačevalcu dostavljati nikakršnih potrdil.

Akontacija dohodnine od najemnine znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Če najemnino izplača plačnik davka, je dolžan izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine v breme dohodka najemodajalca, in sicer:

- za stanovanje, poslovne prostore, opremo in drugo akontacija dohodnine znaša 25 odstotkov od 60 odstotkov najemnine,

- za kmetijska in gozdna zemljišča se akontacija dohodnine izračuna in plača po stopnji 25 odstotkov od celotnega dohodka.

Če ni plačnika davka fizična oseba izplačuje najemnino fizični osebi , mora te dohodke napovedati najemodajalec sam. To mora storiti najpozneje do 15. januarja za preteklo leto.

Pri oddajanju v podnajem je davčna osnova dohodek, dosežen na podlagi podnajema, zmanjšan za najemnino, plačano lastniku premoženja. Pri vzajemnem oddajanju se davčna osnova določi za vsako stran posebej glede na primerljivo tržno ceno najemnine premoženja, kjer se lahko upoštevajo normirani ali dejanski stroški.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Katero dokumentacijo in koliko evrov potrebujete za pogojno legalizacijo starejše hiše ali prizidka

Črne gradnje: tako lahko po novem legalizirate tudi svoj vikend sredi gozda

GRADBENIŠTVO
Gradbeni izum, ki bo ohladil mesta

V Ljubljani so položili poseben beton, ki prepušča vodo in je hkrati odporen proti soli

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Kaj bo prinesel hiter razmah betonske montažne gradnje 5

Slovenska gradbena podjetja s polno paro delajo tudi v obratih za proizvodnjo prefabriciranih betonskih elementov

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kako pridobiti uporabno dovoljenje za starejše večstanovanjske objekte 19

Gradbeni zakon za stare stavbe, ki nimajo uporabnega dovoljenja, omogoča pridobitev tega ali enakovrednega dokumenta; splošnega recepta,...

GRADBENIŠTVO
V Pomurju gradbince čaka za dobrih 53 milijonov evrov projektov

V pomurskih občinah bodo do leta 2022 v vodovodno in gospodarsko infrastrukturo ter kolesarske poti skupaj vložili dobrih 53 milijonov...