Zakaj se je lani zvišala vrednost ljubljanskih hotelov Zakaj se je lani zvišala vrednost ljubljanskih hotelov RevPAR je najbolj relevanten podatek v poslovanju hotela, njegova vrednost vpliva na dobičkonosnost, in kar je v naši zgodbi najpomembneje, na vrednost na nepremičninskem trgu.
Vrednost gradbenih del se je lani povzpela na slabih 1,9 milijarde evrov Vrednost gradbenih del se je lani povzpela na slabih 1,9 milijarde evrov Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila lanska vrednost opravljenih gradbenih del za 17,8 odstotka višja od predlanske in je dosegla 1,88 milijarde evrov. Vrednost gradbenih del na stavbah je bila višja za 27,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 14,6 odstotka.
Optimistične napovedi za gradbeni sektor v jugovzhodni Evropi do leta 2019 Optimistične napovedi za gradbeni sektor v jugovzhodni Evropi do leta 2019 Glede na najnovejše napovedi združenja EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association), ki se nanašajo na gradbeni trg v osmih državah jugovzhodne in vzhodne Evrope, smo v bližnji prihodnosti v tem delu Stare celine lahko optimistični.
Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti. Poglejmo, v čem se v osnovi razlikujeta gradnji montažnih in klasično grajenih hiš.
Oglasno sporočilo

Plačilo davka pri oddajanju nepremičnin

19.12.2010  22:30
Dobro je vedeti

Naš bralec bo oddajal nepremičnino. Ni navedel kakšno, zanima ga pa, kakšne davke bo moral plačati kot fizična oseba.

Davčna osnova za plačilo davka iz oddajanja nepremičnine je doseženi dohodek iz te dejavnosti. Vendar se davčna osnova zniža, in sicer za 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, s katerim se ohranja uporabna vrednost premoženja.

To pa se zgodi le, če stroške v času oddajanja premoženja plačuje najemodajalec sam. Kot dejanski stroški se lahko uveljavljajo tudi porabljena sredstva rezervnega sklada za vzdrževanje večstanovanjske stavbe.

Normirani stroški se priznajo vsem najemodajalcem in jih upošteva plačnik davka že pri izračunu in plačilu davčnega odtegljaja (akontacije dohodnine), kar je dolžan opraviti ob izplačilu najemnine. Za upoštevanje normiranih stroškov najemodajalcu ni treba plačniku davka izplačevalcu dostavljati nikakršnih potrdil.

Akontacija dohodnine od najemnine znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Če najemnino izplača plačnik davka, je dolžan izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine v breme dohodka najemodajalca, in sicer:

- za stanovanje, poslovne prostore, opremo in drugo akontacija dohodnine znaša 25 odstotkov od 60 odstotkov najemnine,

- za kmetijska in gozdna zemljišča se akontacija dohodnine izračuna in plača po stopnji 25 odstotkov od celotnega dohodka.

Če ni plačnika davka fizična oseba izplačuje najemnino fizični osebi , mora te dohodke napovedati najemodajalec sam. To mora storiti najpozneje do 15. januarja za preteklo leto.

Pri oddajanju v podnajem je davčna osnova dohodek, dosežen na podlagi podnajema, zmanjšan za najemnino, plačano lastniku premoženja. Pri vzajemnem oddajanju se davčna osnova določi za vsako stran posebej glede na primerljivo tržno ceno najemnine premoženja, kjer se lahko upoštevajo normirani ali dejanski stroški.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Primerljiva zidana hiša naj bi bila za okoli petino cenejša od lesene montažne

V Sloveniji je bilo lani izdanih 2.465 gradbenih dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih hiš, graditelji pa imajo na voljo veliko možnosti....

GRADBENIŠTVO
Bi radi pripravili vse za legalizacijo črnih gradenj po novem? Toliko boste plačali

Legalizacija po novem bo možna od 1. junija letos; če hočete vedeti vnaprej, ali lahko legalizirate, boste pri projektantih plačali...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Arhitekturni minimalizem – stanovanje na dobrih sedmih ali hiša na 30 kvadratih 10

Majhna stanovanja in bivalne enote bodo v prihodnje skoraj gotovo pridobivale pomen, čeprav je danes še prezgodaj govoriti, ali bo...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru

V prestolnici so cene zazidljivih zemljišč v drugi polovici prejšnjega leta zaradi dokaj skromne ponudbe po ugotovitvah nepremičninskih...

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Gradbeni inšpektorji bodo preverjali ustreznost vgrajenega betona in konstrukcijskega lesa 1

Gradbeni inšpektorji bodo letos velika gradbišča obiskali 330-krat. Nadzorovali bodo, ali izvajalec dobavlja in vgrajuje izključno...

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju: »Ko dobiš licenco, ti nihče ne more nič več!«

Pred dvema letoma se je začel postopek za posodobitev zakona o nepremičninskem posredovanju. Namesto bolj jasne dikcije in večjih...