Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Soproizvodnja toplote in električne energije (SPTE)

Ustrezna velikost enote STPE se določi glede na porabo toplote, drugi vidik je poraba električne energije
Avtor
20.02.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Soproizvodnja električne in toplotne energije, krajše soproizvodnja (SPTE), imenovana tudi kogeneracija, je proces sočasnega pretvarjanja energije goriva v toploto in električno energijo.

toplotna črpalka
Sočasna izraba goriva za pridobivanje toplotne in električne energije omogoča velike prihranke primarne energije in znižanje stroškov energetske oskrbe.

Kot so nam razložili v podjetju Energen, pri tem uporabljamo električni generator, ki ga poganja mehanska energija vrtečih se delov motorjev oziroma turbin. V praksi se torej najpogosteje uporabljajo tehnologije batnih motorjev in turbin.

Pri pretvorbi notranje energije goriv v mehansko se sprosti velika količina toplote, ki jo pri tem načinu koristno uporabimo, to pa je tudi temeljna razlika med soproizvodnjo in ločeno proizvodnjo električne energije. Sočasna izraba goriva za pridobivanje toplotne in električne energije omogoča velike prihranke primarne energije in znižanje stroškov energetske oskrbe, ne da bi bilo treba spreminjati proizvodne procese.

Mikrokogeneracija

O mikrokogeneracijskih napravah govorimo, ko je nazivna moč naprave pod 50 kilovati električne moči. Električni izkoristki mikronaprav se gibljejo okoli 30 odstotkov, tako da soproizvodnja prinaša občutne prihranke primarne energije in zmanjšuje izpuste ogljikovega dioksida v ozračje.

Kot primer mikro SPTE so v podjetju Energen predstavili enoto moči 5,5 kilovata električne energije in 12,5 kilovata toplotne energije. Taka enota je primerna za večje porabnike tople vode, za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. V ta segment sodijo predvsem hoteli, gostišča, penzioni in tudi podjetja.

Ključni parameter je poraba toplote, kar je podlaga za določitev ustrezne velikosti enote SPTE. Glede na porabo električne energije v objektu pa se določi model priklopa na omrežje. Minimalna poraba goriva za ogrevanje, kjer je že smiselno razmišljati o enoti SPTE, je okoli pet tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina na leto. Pri večji porabi se lahko mikroenote združujejo ali se postavi taka z večjo močjo, odvisno od karakteristik objekta.

Ocena ustreznosti objekta za postavitev mikro SPTE

Ustrezna velikost enote SPTE se določi glede na porabo toplote. Če je poraba večja od pet tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina ali ekvivalenta drugega energenta, je smiselna vključitev enote SPTE moči 5,5 kilovata električne energije. Drug vidik je poraba električne energije. Če je poraba velika, potem je smiselno elektriko, proizvedeno na SPTE, porabiti za pokrivanje lastnih potreb. Večja poraba načeloma pomeni možnost postavitve večje enote SPTE, vendar pa so v Energenu poudarili, da je vsak objekt edinstven ter zahteva tehnično presojo ustreznosti in posledično izračun ekonomičnosti in prihrankov predlaganega projekta.

Primer

SPTE v gostinskem objektu

V gostišču Julči so se lani odločili za naložbo v napravo SPTE moči 5,5 kilovata električne energije in 12,5 kilovata toplotne energije. Vgrajena je bila naprava znamke Dachs, ki jo zastopa podjetje Energen. Naprava služi predvsem za pripravo tople sanitarne vode, hkrati pa tudi za pokrivanje potreb po toploti, preostalo energijo pridobivajo s plinskimi kotli in toplotno črpalko.

Enota SPTE bo predvidoma delovala skozi vse leto, kar pomeni približno 7.500 ur. Naložba v SPTE Dachs je znašala okoli 23 tisoč evrov (brez DDV), pri tem pa so v ceno vključeni tudi strojna in elektroinstalacijska dela ter montaža. Enostavna vračilna doba za naložbo je ocenjena na okoli pet let, pri tem da celotno proizvedeno električno energijo porabijo za lastne potrebe. Trenutno so v fazi pridobivanja deklaracije in bodo upravičeni do podpore v roku enega ali dveh mesecev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.