Čas branja: 2 min
10.04.2011  22:30
Število sklenjenih najemnih razmerij se ne zmanjšuje več

Stanje na trgu poslovnih prostorov v Evropi se izboljšuje, je pokazala raziskava, ki jo je za zadnje četrtletje prejšnjega leta izvedla analitska hiša CB Richard Ellis. Podatki so spodbudni za 15 od 34 mest. V teh 15 mestih se namreč povpraševanje po poslovnih prostorih že rahlo povečuje, na splošno pa velja, da so se padci števila najemnih razmerij očitno ustavili.

V skupini, kjer se je upadanje števila najemnih razmerij upočasnilo, so med drugim Budimpešta, München, Praga in Milano, v skupini, kjer to število narašča, pa so denimo Frankfurt, London City in London West Bank ter Dunaj in Moskva. Zelo slabo ta trenutek kaže Grčiji, sploh Atenam. Iz tega poročila smo naredili kratke povzetke za londonski središči West Bank in City, najprej pa v Frankfurt.

V Frankfurtu lani 32-odstotna rast

Frankfurt je eno izmed glavnih evropskih finančnih središč, Nemčija pa ima trenutno eno največjih gospodarskih rasti v Evropski uniji. Lani so v Frankfurtu tako oddali okoli 473 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin, kar je 32 odstotkov več kot leta 2009. Frankfurtski trg sta zaznamovala dva večja najema s 25 tisoč kvadratnimi metri.

london
Tako v Londonu kot Frankfurtu so lastniki poslovnih stolpnic zadovoljni. Minulo leto je bilo uspešno, povpraševanje po njihovih prostorih pa bo po vseh projekcijah raslo tudi to leto.

Prav tako je lani na trg prišlo veliko novih prostorov, le 12 odstotkov pa je bilo poslov špekulativne narave. Prav novogradnje so povzročile, da se je stopnja nezasedenosti povišala na 17,7 odstotka. Zaradi tega so se tudi najvišje najemnine ustalile in dosegajo 38 evrov za kvadratni meter na mesec, na tej ravni pa so že od konca leta 2008. Analitiki predvidevajo, da se bo povpraševanje po najemnih prostorih tudi letos nadaljevalo in da bo ostalo na približno enaki ravni kot lani.

V Londonu optimisti

V londonskem poslovnem predelu West End je bilo skozi minulo leto za oddajo povprečno na trgu na voljo nekaj več kot 90 tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov, kar je nad povprečjem zadnjih nekaj let. Vendar pa je v tej številki zajetih 30 odstotkov novih zmogljivosti. Zelo veliko novih najemnih pogodb v zadnjem četrtletju prejšnjega leta je obseg oddanih površin na letni ravni dvignilo na nekaj več kot 453 tisoč kvadratnih metrov. Nezasedenih je bilo okoli pol milijona kvadratnih metrov prostorov, kar je za dobro petino manj kot predlani. Najvišje najemnine so se po šestih mesecih mirovanja konec prejšnjega leta povišale za okoli tri odstotke in pristale pr 89 evrih za kvadratni meter.

graf

V londonskem središču City so lani imeli izjemno leto, saj so podpisali za skoraj 600 tisoč kvadratnih metrov novih najemnih razmerij. To je tudi drugi najboljši rezultat, ki je posledica stalnega povpraševanja skozi vse leto 2010. To je povrnilo zaupanje po krizi zaradi posojilne krize. V tem predelu je izjemno malo nezasedenih površin, saj je stopnja nezasedenosti le 6,8-odstotna, vse študije in razmere na trgu pa napovedujejo, da se bo ta kazalec letos še znižal. Za pet odstotkov so se lani povišale tudi najvišje najemnine in pristale pri okoli 56 evrih za kvadratni meter na mesec. To pa je kar za 31 odstotkov več kot tretje četrtletje 2009, ko so bile te najemnine na dnu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
NEP&GRAD
Nepremičninske agencije pri najemnih razmerjih zaračunavajo storitve, ki jih pred spremembo zakona niso 4

Ker se je s spremembami nepremičninskega zakona znižalo plačilo za posredovanje, nepremičninski posredniki pri sklepanju najemnih...

NEP&GRAD
Nepremičnine
Nepremičnine Kako daleč je še do nepremičninskega davka in kaj lahko naredite do takrat

Preden bo mogoče nepremičnine obdavčiti, bo treba zagotoviti prave podatke

NEP&GRAD
V Kranju pričakujejo manj prometa s stanovanji, cene rabljenih ostajajo že dobro leto enake 1

Od leta 2013 so v Kranju zgradili okoli 50 stanovanj, ponudbe je premalo in ne sledi povpraševanju, zato cene novih stanovanj segajo do in...

NEP&GRAD
Preverili smo najemnine v Ljubljani, Mariboru in Kopru

Študentski domovi so prijave za bivanje za prihodnje študijsko leto nehali zbirati 16. avgusta, iskanje študentskih sob pri zasebnikih...