Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Odmev: Intervju - Za zdaj se javna razsvetljava še ne spogleduje z LED-tehnologijo

Avtor
10.04.2011 22:30
Čas branja: 2 min

V oglasnem sporočilu, objavljenem v časniku Finance dne 21. marca 2011, je direktor Javne razsvetljave, d. d., g. Stanko Furlan, izjavil: "V izhodišču se moramo držati dveh uredb: prva omejuje porabo energije po prebivalcu, druga pa je uredba o svetlobnem onesnaževanju. Pogosto pa ne moremo zadostiti obema."

Navedena izjava direktorja Furlana je napačna. V Sloveniji obstaja samo ena uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, v kateri je tudi maksimalna dovoljena poraba energije na prebivalca.

Navzlic temu, da smo zasebno podjetje Javna razsvetljava, d. d., pohvalili glede sanacije razsvetljave cest v Ljubljani, pa v zadnjem letu opažamo, da to podjetje z razsvetljavo močno pretirava na več ulicah. To pretiravanje se je sprevrglo v neke vrste svetlobno nasilje in gre celo tako daleč, da je občan Ciril G. pred nekaj tedni tožil MOL, ker mu je Javna razsvetljava, d. d., pred hišo postavila 150-vatno svetilko, čeprav bi za njegovo ulico povsem zadostovala 20-vatna svetilka. Ulica gospoda Cirila je slepa ulica, nekaj desetletij sploh ni imela razsvetljave, v vsej noči pa jo morda prevozi pet avtomobilov. Javna razsvetljava, d. d., kljub tožbi ne namerava zamenjati svetilke, ki je za 700 odstotkov močnejša, kot bi bilo po standardu primerno. Zato so izjave direktorja Furlana o tem, da ne bodo mogli zadosti zahtevam uredbe glede porabe energije, veliko sprenevedanje. Poleg tega je Javna razsvetljava pri postavljanju svetilk skrajno nefleksibilna in neobčutljiva za pritožbe občanov, ki jim te svetilke svetijo v stanovanja in spalnice. Zato jim ne preostane nič drugega kot tožba na sodišču. In to zaradi ene same nadležne svetilke.

Izjave g. Furlana, da bodo zaradi uredbe morali dvigniti stebre svetilk, so zavajajoče. V naselju v Kosezah je Javna razsvetljava, d. d., dvignila višino svetilk za pol metra, a s tem povzročila za 50 odstotkov povečano osvetljenost spalnic. Splošno je znano, da je svetenje v spalnice moteče in potencialno rakotvorno početje. Poleg tega Javna razsvetljava za ozke uličice pogosto ne uporablja cestne optike, temveč krožno simetrično, ki sveti v stanovanja. G. Furlan, nehajte pretiravati!

Sicer opažamo, da skladno z uredbo zdaj skoraj nihče več ne sveti v nebo. Se je pa po slovenskih občinah in tudi na Direkciji RS za ceste pojavila nova moda osvetljevanja. Kot za stavo nameščajo za 100 odstotkov ali celo 300 odstotkov preštevilčno in premočno razsvetljavo glede na standarde. Sprašujemo se, ali Javna razsvetljava, d. d., pretirava namerno. Ali boste čez pet let ponovno sanirali to isto razsvetljavo iz davkoplačevalskih sredstev?

Herman Mikuž, Gregor Vertačnik, Andrej Mohar, Društvo Temno nebo Slovenije

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

20.03.2011