Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Voda brez dodanih snovi je ideal

Na izviru je voda čista, dezinfekcija je potrebna zaradi vodovodov
Avtor
10.04.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Pitna voda v Sloveniji je razmeroma kakovostna in stanje se še izboljšuje, prav tako pa se izboljšuje potrebno znanje odgovornih za upravljanje virov pitne vode.

Izvirska voda je zelo temeljito opredeljen izraz v Zakonu o vodah. Izvirski vodi, ki vstopa v javno omrežje, pa se preventivno dodaja dezinfekcijsko sredstvo v dovoljenih minimalnih količinah, ki služi kot varovalo proti možnemu bakteriološkemu onesnaženju na transportni poti do uporabnika.

Vse manj klorovih derivatov

Najbolj razširjena in najcenejša dezinfekcijska sredstva so klorovi derivati: klor, hipoklorit in klorov dioksid. Ta sredstva niso idealna, ker tvorijo spojine, zato se uporabljajo tudi bolj kakovostna, a dražja sredstva na osnovi vodikovega peroksida in srebra. Te kemikalije so bolj učinkovite in ne tvorijo spojin, zato so jih že začeli uporabljati bolj napredni upravljalci, predvsem po zaslugi znanja, informiranosti in zavesti o dolžnosti zagotoviti kar najbolj kakovostno pitno vodo.

voda
Ob pravilni uporabi dezinfekcijskih sredstev v pitni vodi je vpliv na človeka minimalen ali skoraj zanemarljiv.

Idealna brez dodatkov

Vsa sredstva za dodajanje v pitno vodo morajo biti registrirana v naši državi, da dobijo uporabno dovoljenje. So pod strogim nadzorom inšpektoratov, ki skrbijo za pravilno in natančno uporabo dovoljenih dezinfekcijskih sredstev. Ob pravilni uporabi dezinfekcijskih sredstev je vpliv na človeka kot uživalca pitne vode minimalen ali skoraj zanemarljiv glede na preostale snovi, ki jih zaužijemo s hrano. Bolj ozaveščeni uporabniki pa se temu izognejo tako, da na iztočna mesta, ki so namenjena izključno za pitno vodo, namestijo naprave za njihovo odstranjevanje. Te kemikalije, ki se vodi dodajajo kot dodatek za varen transport do uporabnika, obstajajo kot nevezana oblika - rezidual.

Seveda bi bilo idealno, če vodi ne bi bilo treba dodajati ničesar, vendar je to zaradi varnosti nujno, seveda pa mora biti tudi dobavitelj dezinfekcijskih sredstev in tehnologije doziranja usposobljen in specializiran za to delo.

Ultrafiltracija

Upravljalci vodovodnih omrežij kljub temu, da smiselno dodajanje kemikalij v vodo ni škodljivo, iščejo nove možnosti za zmanjšanje količine teh snovi v vodi. V Evropski uniji in tudi na drugih celinah se tako vedno pogosteje uveljavlja ultrafiltracija kot standardna metoda zagotavljanja neoporečnosti pitne vode, saj zagotavlja vedno enako kakovost vode ne glede na vstopno motnost, česar peščeni filtri ne zmorejo. Voda se tako znebi tudi parazitov, bakterij in virusov. Dezinfekcija s klorom je pri tem potrebna zgolj še za "konzerviranje", ki zagotavlja, da se voda v sistemu ne onesnaži.

Prednosti ultrafiltracije je precej: ker je mogoča popolna avtomatizacija, potrebujemo zelo malo delovne sile, naprave so mnogo bolj kompaktne kot tiste za klasično peščeno filtracijo, poraba energije pa je primerljiva. Pomembnen je tudi podatek, da je poraba kemikalij enaka ali manjša, s to razliko, da se kemikalije ne dodajajo v vodo, ampak se uporabljajo za kemično pranje membran. S posebnim tehnološkim procesom pa je mogoče odstraniti celo barvo (humine).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.