Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Najcenejša ponudba je pogosto slabo merilo

Čeprav je manj kakovostna in cenejša oprema vodovodov na kratki rok cenejša, se z leti pokaže realna cena
Avtor
10.04.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Splošno prepričanje, da lahko vodovodne in kanalizacijske vode polaga vsak "lopatar", se vsak dan kaže kot bolj zmotno. Sicer na področju cevi ni velikih novosti, medtem Še hitreje se razvijajo krmilni sistemi, kar je posledica razvoja računalništva, mobilnih omrežij in mehatronike.

ko je na področju armatur razvoj precej pospešen.

vodovod
Vodovodna omrežja se gradijo za daljši čas, zato morajo biti vgrajeni kakovostni materiali.

Vse te nove tehnologije zahtevajo visoko stopnjo integriranega znanja s področij, kot so strojništvo, gradbeništvo, hidromehanika in hidravlika, elektronika in elektrotehnika in še bi se dalo naštevati. "Zaradi vloženega znanja so tudi začetni vložki v s

odobno opremljeno omrežje izredno visoki, vendar so nato stroški vzdrževanja takšnega omrežja občutno nižji. Takšni sistemi omogočajo celosten pregled nad delovanjem ter hitro odkrivanje in lociranje napak. Veseli nas, da je kljub trenutnim težkim razmeram v gospodarstvu tudi v Sloveniji mogoče najti veliko proizvajalcev, ki zmorejo optimizirati svojo proizvodnjo tako, da so konkurenčni, vendar ne na račun kakovosti," je dejala Maša Blatnik, direktorica podjetja Coma commerce.

Mešane izkušnje s projektanti in graditelji

Kot je dodala, nekateri, predvsem tisti, ki so vezani na večja komunalna podjetja, delujejo skladno z zahtevanimi kriteriji - tehničnimi pravilniki, ki temeljijo na strokovnosti in so dejansko prilagojeni tudi okolju, kjer se infrastruktura gradi oziroma obnavlja. Obstajajo pa seveda tudi taki, ki so pod vplivom velikih proizvajalcev oziroma njihovih zastopnikov, ki zahtevajo čim večje vključevanje njihove opreme v projektno dokumentacijo.

Danes so naročniki projektnih dokumentacij predvsem občine, na katere je bilo pred dobrim letom preneseno lastništvo vodovodne infrastrukture, komunalna podjetja pa jim za njeno uporabo plačujejo najemnino. Ker je strokovnost občinskih uradnikov na tem področju marsikje premajhna, je večinoma glavno merilo pri oddajanju poslov samo najnižja cena opreme, kar seveda ne more prinesti najboljše kakovosti.

Razlogi za vgrajevanje opreme na podlagi najnižje cene so po besedah sogovornice iz podjetja Coma commerce torej predvsem v prenosu lastništva infrastrukture na občine: "Komunalna podjetja sama naročajo material večinoma samo še za vzdrževanje, vendar je tudi tukaj v zadnjem času možno opaziti koncentracijo pozornosti zgolj na ceno.

Zaradi dejstva, da komunalna podjetja plačujejo najemnino za infrastrukturo občinam, te pa nato ta denar namenjajo integralnim proračunom ter ga marsikdaj ne vračajo nazaj v vodovodno in komunalno infrastrukturo ali pa ga vračajo v zelo skrčeni obliki, je tako ravnanje komunalnih podjetji seveda razumljivo."

Kakovostna oprema je na dolgi rok cenejša

Vgrajevanje nekakovostne poceni opreme dolgoročno pomeni predvsem veliko težav in nepotrebnega zapravljanja. Vodovodna omrežja naj bi se načeloma gradila za daljše obdobje, kot je en ali mogoče dva volilna mandata, torej vsaj za 50 let. Četudi je v sistemu vgrajenih samo del materialov slabše kakovosti, to vpliva na dobo uporabnosti celotnega sistema. "Izračun je precej preprost: če se vgradi kakovostno blago po prvotno tudi dvakrat višji ceni, ki pa zdrži vsaj 50 let, je na dolgi rok tako blago cenejše kot prvotno dvakrat cenejše blago, ki ga je treba menjati vsakih pet let. Da o nepotrebnih težavah za uporabnike sploh ne govorimo," je razložila Blatnikova.

Pa smo spet pri občinah

Te z javnimi razpisi izbirajo najugodnejše ponudnike za izvedbo vodovodnih in kanalizacijskih sistemov. Večinoma so to gradbena podjetja, ki za montažo sistemov najemajo podizvajalce. Zaradi krize v gradbeništvu se še delujoči gradbinci odločajo za velike dodatne rabate predvsem v neposrednih pogajanjih, kar pa s seboj po navadi prinese nižjo kakovost in nemogoče pogoje poslovanja.

"Marsikdaj so cene ponudb tako nizke, da že vnaprej dvomimo o poplačilu obveznosti do nas, zato v takih primerih odklonimo sodelovanje. Seveda pa tudi mi ne moremo biti vedno seznanjeni z vsemi težavami morebitnih kupcev, zato se v zadnjem času tudi mi kdaj pojavimo kot upniki v insolvenčnih postopkih, ki se vlečejo občutno predolgo. Ampak to je že druga zgodba," je še povedala Blatnikova.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.