Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Prihaja tretja industrijska revolucija

Kevin Surace, prvi mož podjetja Serious Materials, napoveduje, da bodo s svojimi dejavnostmi vsako leto uničujoče izpuste zmanjšali za milijardo ton
Avtor
10.04.2011 22:30
Čas branja: 4 min

"Samo skozi slabo izolativna okna izgubimo pet odstotkov vse proizvedene energije v Ameriki, kar nas po nepotrebnem stane več kot 40 milijard dolarjev na leto. Proizvodnja energije, potrebne za izdelavo cementa, mavčnih plošč, stekla ter za ogrevanje, hlajenje, osvetljavo in drugo oskrbo stavb, ustvarja 52 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov.

empire state building
Pod vodstvom podjetja Serious Materials poteka energetska prenova 102-nadstropnega nebotičnika Empire State Building, najvišje stavbe v New Yorku. Obnovili so 6.514 oken oziroma s posebnim izolacijskim filtrom prevlekli vseh 26 tisoč stekel, dodatno zaščitili okvirje in med stekla vbrizgali plin argon-kripton, ki še dodatno izboljša izolacijo. Ko bodo obnovili še nekaj velikih porabnikov energije, računalniško sprogramirali osvetlitev ter gretje in klimatske naprave, bo stavba porabila za skoraj 40 odstotkov manj energije.

To je še enkrat več, kot jih ustvari vsa svetovna industrija, oziroma veliko več kot demonizirani avtomobili in dostavni tovornjaki, ki v zrak spustijo - devet odstotkov ogljikovega dioksida," pojasnjuje Kevin Surace, prvi mož ameriškega podjetja Serious Materials, ki izdeluje visokotehnološko dovršene produkte za zmanjševanje porabe energije.

Po njegovem prepričanju je zato nujno, da se resno posvetimo ustvarjanju novih energetsko varčnih gradbenih materialov, ki bodo posredno zmanjšali izpust toplogrednih plinov oziroma zagotovili preživetje.

"Svet danes na leto pridela 30 milijard ton toplogrednih plinov. Ameriška avtomobilska industrija do leta 2015 napoveduje 500 milijonov ton strupenih izpustov manj, v Serious Materials pa napovedujemo, da bomo z našimi dejavnostmi vsako leto omogočili, da bo nastalo za milijardo ton manj uničujočih plinov," drzno napoveduje Surace. "Nove tehnologije pri izdelavi energetsko varčnih materialov lahko vplivajo na preureditev celotne svetovne industrije. Obeta se nam doba nove, tretje industrijske revolucije."

Človek z vizijo

Zaradi očetove službe se je Kevin Surace v mladosti veliko selil po ZDA. Najbolj so mu v spominu ostala predmestja, kjer so živeli v zelenem okolju, obdani z velikimi kmetijami. Zeleni odnos do sveta se mu je ohranil tudi potem, ko si je na univerzi pridobil diplomo iz elektrotehnike. V karieri je zamenjal nekaj podjetij, nekaj panog ter si gradil ugled prodornega in inovativnega menedžerja.

Nekega dne mu je prijatelj predstavil inovatorja iz Arizone, ki je deloval na področ- ju izboljšave raznovrstnih materialov. Z ženo sta si zamislila, da bi bilo zanimivo vlagati v to področje, saj je bilo vlaganja v raziskovanje energetsko učinkovitejših materialov razmeroma malo, tržna niša pa glede na vse bolj ekološko razmišljujoči svet - ogromna.

Rezultat njunega začetnega vlaganja v raziskave je bil poseben premaz za zvočno izolacijo avtomobilov. Povpraševanje je prišlo tudi iz glasbenih studiev in hotelov, ki so si želeli izboljšati izolacijo snemalnih studiev oziroma hotelskih sob, in posel je počasi stekel.

Hobi postane posel

Surace je pri svojem raziskovalnem delu spoznal, da so gradbeni materiali izolacijsko zelo zastareli in da lahko iz tega morda razvije nekaj več. Začel se je resneje ukvarjati z izolacijskimi lastnostmi materialov in kmalu prijavil več patentov. Dobra štiri leta niso zaslužili nič, ves denar je šel le za raziskave in patente. Nato sta na trg prišla njegov QuietRock (tiha stena) in QuietWood (tihi les), ki sta zagotavljala precej večjo zvočno izolacijo kot dotedanje gradbene stene. "Denarja za oglaševanje mi je že primanjkovalo, zato sem odprl le spletno stran in čakal, ali bo kaj povpraševanja. Hodil sem v drugo službo, slabo uro na dan pa sem posvetil tudi delu za naročila za nove izolacijske stene. V letu dni smo z majhno ekipo, ki se je sproti učila izdelovanja sten iz materialov, ki sem jih razvijal, naredili pol milijona dolarjev prometa, ne da bi sploh resno mislili, da se gremo posel," pripoveduje danes Kevin Surace.

Spreminjevalec podnebnih razmer

To ga je še bolj spodbudilo, da se je resneje posvetil razvoju energetsko varčnih materialov. Pustil je službo, ustanovil podjetje Serious Materials ter prvo leto prodal že za 1,5 milijona dolarjev gradbenih plošč QuietRock. S pomočjo tveganega kapitala je nato razvil in prijavil 32 patentov ter zgradil pet tovarn. Danes v njih proizvajajo 50 različnih proizvodov, katerih značilnost je energetska varčnost. V nekaj letih Kevin Surace napoveduje nakup še vsaj 20 tovarn.

kevin surace
"Tehnološke rešitve, ki jih uporabljamo pri obnovi ali izdelavi energetsko varčnih oken ter sten za suho gradnjo, lahko že v bližnji prihodnosti pozitivno vplivajo na spremembo podnebnih razmer na planetu, "pravi Kevin Surace, prvi mož ameriškega podjetja Serious Materials.

"Mavčna plošča oziroma stena je bila izumljena že pred dobrim stoletjem, a je pri svoji proizvodnji in vzdrževanju toplote zahtevala ogromno energije. Preden sem dobil pravo zmes za novo varčno gradbeno steno, sem zmešal kar pet tisoč poskusnih vzorcev. Tako je nastala nova stena za suho gradnjo EcoRock, ki je v 80 odstotkih narejena iz recikliranih materialov, predvsem iz jeklenih in betonskih odpadkov. Tako za njeno proizvodnjo praktično ne porabimo nobene energije, ki bi v zrak spuščala ogljikov dioksid. Najprej je ni hotel nihče kupiti, saj ji niso zaupali, predvsem pa je bila v primerjavi s starimi ploščami še enkrat dražja. Težko je prodreti na trg, ki je celo stoletje vajen uporabljati le en izdelek," pripoveduje direktor Serious Materials, ki si je kot nov poslovni izziv zamislil, da bo spremenil svetovne podnebne razmere. Da je verjetno na pravi poti, mu pove njegovo računovodstvo: leta 2009 je ustvaril za 50 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 50 odstotkov več kot leto prej. Zanimanje za njegove ekološke materiale in krog naročnikov torej naraščata.

Prenova, ki bo prepričala svet

"Širši trg še ne pozna naših izdelkov oziroma se ne zavedajo, kako pomembni so dobri izolacijski materiali za celotno družbo, za celoten planet. In ne nazadnje na dolgi rok cenejši," je prepričan Surace, ki meni, da bo po obnovi slovitega newyorškega nebotičnika Empire State Building končno dobil referenco, ki jo bo gradbena industrija vzela resneje. Konec minulega leta so namreč pod vodstvom njegovega podjetja končali prvi del energetske prenove te spet najvišje stavbe v New Yorku. Obnovili so 6.514 oken oziroma s posebnim izolacijskim filtrom prevlekli vseh 26 tisoč stekel, dodatno zaščitili okvirje in med stekla vbrizgali plin argon-kripton, ki še izboljša izolacijo.

Ko bodo obnovili še nekaj velikih porabnikov energije v tej 102-nadstropni stolpnici, računalniško sprogramirali osvetlitev ter gretje in klimatske naprave, bo stavba porabila za skoraj 40 odstotkov manj energije, ki je sicer potrebna za osvetljevanje, prezračevanje ter ohlajevanje ali ogrevanje. To bo prineslo približno 4,4 milijone dolarjev letnega energetskega prihranka. Strošek obnove se bo izplačal že v treh letih.

"Na vsem svetu je na milijarde oken, ki zaradi svoje neučinkovite izolacije v zrak spuščajo ogromno nepotrebne energije in škodljivih izpustov," pravi Kevin Surace in dodaja, da nova okna tako hitro in konkretno znižajo stroške za energijo, da se vložek povrne že v kratkem času. "Tehnološke rešitve, ki jih uporabljamo pri obnovi ali izdelavi energetsko varčnih oken ter sten za suho gradnjo, lahko že v bližnji prihodnosti pozitivno vplivajo na spremembo podnebnih razmer na planetu," še pravi sogovornik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.